Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Szakszervezetek azonnali egyeztetést követelnek a kormányzati létszámcsökkentésről

A közigazgatásban dolgozók érdekképviseletei azonnali egyeztetést követelnek a kormányzati létszámcsökkentésről - olvasható a szakszervezetek által csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményben.
A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete, a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége, valamint a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete szerint a létszámcsökkentésről szóló döntés - érdekegyeztetés nélkül - törvénysértő módon született.

"Jellemzően az először vág, aztán mér gyakorlatát követve, most sem került sor a feladatok és hatáskörök szakszerű áttekintésére" - fogalmaztak.

Hozzátették, az elmúlt években az elbocsátások főleg a beosztott munkatársakat érintették, ennek következtében ma már "a közigazgatás frontvonalában szinte nincs közkatona".

A szakszervezetek követelik azt is, hogy a létszámcsökkentés végrehajtásakor a szakmai, a jogi és a szociális szempontokat vegyék figyelembe a munkáltatók, a helyi döntésekbe érdemi módon vonják be a munkahelyi érdekvédelmi szervezeteket.

Mint írták, az elmúlt hetekben különböző hivatalokból már kaptak vészjelzést, hogy titokban készülnek a "halállisták", azok a névsorok, amelyek az elbocsátandó munkavállalók nevét tartalmazzák. A hatályos jogszabályokra hivatkozással a közelmúltban többször kezdeményezték érdekegyeztetést ebben a témában, "de a kormányzat mindig elhárította azzal, hogy még kormányon belül folyik az egyeztetés".

"A döntés nem teljesen váratlan, de teljességgel elfogadhatatlan. Érthetetlen, hogy a kormány miért üldözi saját apparátusát" - olvasható a közleményben.

A három érdek-képviseleti szervezet elégtelennek tartja az elbocsátottak megsegítésére hivatott Karrier Híd Programot.

A közleményben kitértek arra, hogy elmúlt másfél évben a közigazgatásban dolgozók "elszenvedték a megalázó, alkotmányellenes indoklás nélküli elbocsátást"; jelentősen csökkentették a "kirúgottak" felmentési idejét, járandóságait; visszamenőleges adófizetési kötelezettséget állapítottak meg; az illetmények nem növekedtek, immár negyedik éve a közszféra egészében "bérbefagyasztás van"; minimálisra csökkentették a béren kívüli juttatásokat; szinte minden munkahelyen "rendszerszerűvé" tették a 10-12 órás munkanapot, valamint "bizalomvesztés és méltatlanság címén a köz szolgái azonnal felmenthetők".

"Mindezek miatt a közigazgatási munkahelyek légkörét a rettegés és a félelem uralja" - írták.

Gál András Levente kormánybiztos csütörtökön elmondta, hogy a központi közigazgatásban dolgozó 73.460 kormánytisztviselő mintegy öt százalékát érinti az a létszámleépítés, amelyről a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg kormányhatározat.

Tájékoztatása szerint elvonják az összes betöltetlen álláshelyet - 2440-et -, és az elbocsátandó dolgozókéval együtt 6719 álláshely szűnik meg. Így körülbelül ötszázalékos az a létszámcsökkentés, amely a betöltött státusokat érinti - tette hozzá, emlékeztetve, hogy 2011 elején már volt egy hasonló arányú leépítés minisztériumi szinten. Közölte, a mostani döntést számos egyeztetés előzte meg, a konzultációk tavaly szeptember óta folyamatosak.

Olvasóink írták

 • 3. SP 2012. január 13. 07:31
  „Hillary Rodham Clintonnal, José Manuel Barrosoval, IMF/EU val stb. is egyeztessen, hiszen kényszer pályára küldve az ország a "dicső múlt" adósságai miatt.”
 • 2. vélemény 2012. január 12. 23:47
  „Meg sem várták, hogy hatályba lépjenek az új, kirúgásokat segítő munkaügyi törvények.
  Mi lesz még július 1. után?
  Az IMF milyen karcsúsításokat vár majd el az eladósításért cserébe?”
 • 1. lukrecia 2012. január 12. 19:15
  „Atya eg 73 000 koztisztviselo ??? Nem semmi "" Ennyien mar Nemetorszagot is eltudnak mukodtetni,, vagy tonkretenni. Dobbenetes szam. Mi a fenet csinal ennyi ember. Megyei szinten kb 5 000 ember.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ombudsman: az OKF nem szabályozta a védelemre szoruló csoportok mentését

AZ OKF képzésében és eljárási rendjében nem szerepelnek olyan speciális szabályok, amelyeket követni lehetne a különleges védelemre szoruló csoportok mentésekor Tovább olvasom