Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

Szakszervezetek: tömeges leépítések is lehetnek a közműadó miatt

A közműadó beláthatatlan következményekkel járhat a víziközmű-ágazatban - mondta Fürjes József, a VKDSZ elnöke.
A közműadó beláthatatlan következményekkel járhat a víziközmű-ágazatban, a helyenként több százmilliós plusz adóteher kigazdálkodására nem lesz lehetősége egyetlenegy vízmű társaságnak sem, ez teljesen bizonyos - mondta Fürjes József, a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VKDSZ) elnöke pénteken.

Csőd, a vízellátó rendszerek és csatornahálózatok műszaki állapotának további romlása, a munkahelyek tömeges megszűnése prognosztizálható, így lehet a kialakult helyzetet röviden értékelni – fogalmazott a szakszervezeti vezető.

Mint mondta: minden bizonnyal ezt követően még inkább elmaradnak és elhúzódnak a hálózati rekonstrukciók, felújítások, emiatt pedig a vezetékhálózatok állapota tovább romlik, a helyzet mint valóságos "közműbomba" tovább élesedik.

A vízügyi szakmában jártas szakemberek ismerik, és jól tudják, hogy egyes településeken akár 50 százalékot is meghaladó mértékűek a hálózati veszteségek, aminek igen komoly egészségügyi veszélyei vannak, ugyanakkor a drága költségen előállított ivóvíz jelentős része elvész - tette hozzá Fürjes József.

A szakszervezeti vezető szerint a hazai víziközmű-ágazat régóta forráshiánnyal küzd, a hatályos víziközmű törvény értelmében 2013-ban nem lehet emelni a víz-és csatornadíjakat, ezért is érthetetlen és elfogadhatatlan számukra egy újabb teher.

Közlése szerint a szakszervezeti szövetség ezt az intézkedést nem tudja megérteni és elfogadni, és az alapellátás, valamint a foglalkoztatás biztonsága érdekében országos értekezlet keretében alakítja ki közös álláspontját, ebben számításba veszi a legvégső esetben alkalmazható törvényes érdekérvényesítési lehetőségeit is.

Fürjes József azt is elmondta: mindezekről tájékoztatták a miniszterelnököt, és konzultációt kezdeményeznek az ügyben.

A parlament a múlt héten fogadta el a törvényt, amely szerint adót kell fizetni a közművezetékek után 2013. január 1-jétől, a teher mértéke 125 forint lesz méterenként. Az adót a vezeték tulajdonosának, az állam vagy helyi önkormányzat tulajdonában álló közművezetéknél az üzemeltetőnek kell megfizetnie. Mentesülnek a közműadó alól a helyi önkormányzatok és az állam is, és sávos adókedvezmény illeti meg a hírközlési vezetékkel rendelkezőket.

Olvasóink írták

 • 3. Mozimasiniszta 2012. november 30. 17:20
  „Megkérdezném már a rettegőkórust vezető szakszi megbízott-tól : felszedik a vezetékeket, hogy ne kelljen
  adót fizetni és ne kelljen dolgozókat foglalkoztatni ? de akkor nem kell a szakszi vezető sem...
  Tévedés ne essék, nem az adóemelést támogatom, hanem a hisztériakeltést ellenzem.”
 • 2. rózsakert 2012. november 30. 17:00
  „kurucziában ez egy természetes dolog---majd a közmunkások negyedköltségen elvégzik a munkát...a felvonulgatós népnek ez jár------éljen a kurucz virtus.”
 • 1. kipkop 2012. november 30. 16:56
  „A szakszervezet az mszp szócsőve?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója

A parlament október közepén az egészségügy többletforráshoz juttatásának érdekében döntött az… Tovább olvasom