Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Szakszervezetek: vissza kell vonni a Munka törvénykönyve tervezetét

Az érdekképviseleti szervezetek megítélése szerint a tervezet többek között hátrányos a munkavállalóknak.
Hat szakszervezeti tömörülés hajdú-bihari szervezete egységesen állásfoglalása szerint a Munka törvénykönyve tervezete a beterjesztett formában sem a munkavállalók, sem a nemzetgazdaság, sem a vállalkozások érdekeit nem szolgálja, ezért a tervezet visszavonását ajánlották.

A pénteken Debrecenben megtartott találkozót négy tömörülés - az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) - területi szervezete kezdeményezte, de időközben a képviselőkhöz intézett nyílt levélhez csatlakozott a Liga Szakszervezet Észak-alföldi regionális csoportja és a Munkástanácsok hajdú-bihari szövetsége is.

Az érdekképviseleti szervezetek megítélése szerint a tervezet hátrányos a munkavállalóknak, csorbítja az érdekképviseleti jogokat, nem támogatja a munkahelyteremtést, elfogadásával veszélybe kerülhet a munkabéke, s a kormányzatnak számolnia kell a közhangulat romlásával.

A szakszervezeti vezetők emlékeztettek rá, hogy a tervezethez 700 módosító indítványt nyújtottak be, ebből 98-at a szakszervezetek közösen.

Mindazonáltal úgy ítélik meg, hogy a tervezet olyan rossz, hogy abból módosító indítványokkal nem lehet jó törvényt csinálni, a megoldást a törvénytervezet visszavonása jelentené.

A hat szakszervezeti szövetség a jövőben egységesen lép fel a munkavállalók érdekében, ahogy a Liga jelenlevő képviselője fogalmazott: "ezután ők is ott lesznek minden demonstráción, bárki szervezze azt".

Tóth Dezső, a házigazda MSZOSZ megyei képviselője elmondta, hogy a fórumra meghívták a hajdú-bihari kormánypárti egyéni képviselőket is, de azok nem jelentek meg. A nyolc fideszes képviselő közül hárman - Kósa Lajos, Halász János és Pósán László - más elfoglaltságuk miatt előzetesen jelezték távolmaradásukat, a többiek azonban nem válaszoltak a meghívásra - tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 1. Jozsoci 2011. november 25. 21:45
    „Az orbán kormány minden eddigi tevékenysége a kiskeresetű dolgozok ellen irányult.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesben a gyermekét megfojtó szabolcsi nő

A 36 éves asszony kedden otthonában egy párnával fojtotta meg kislányát, aki januárban lett volna… Tovább olvasom