Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Szakszervezeti demonstrációk: 40 helyszínen tartanak útlezárásokat

Az ország negyven pontján - Tolna kivételével valamennyi megye nagyobb útvonalán - félpályás útlezárásokat tartanak a szakszervezetek szerdán, hogy így tiltakozzanak a kormánynak a munka világát, valamint a nyugdíjakat érintő intézkedései és tervei ellen.
A megmozduláshoz szinte valamennyi rendvédelmi szakszervezeti tömörülés csatlakozik, de csak tagszervezeti szinten - mondták az érdekképviseleti vezetők kedden az MTI-nek.

A Liga Szakszervezetek két héttel ezelőtt döntött arról, hogy június 29-re általános országos sztrájkot és félpályás útlezárást szervez.

Az országos sztrájkot végül nem tartják meg, de útlezárások lesznek. Gaskó István, a Liga elnöke kedden sajtótájékoztatón elmondta: a sztrájktörvény tavaly decemberi módosításával a kormány olyan helyzetet idézett elő, amely a sztrájk megtartását szinte ellehetetlenítette.

Gaskó István kiemelte, hogy tagságuk körében elégedetlenséget vált ki a kormány egyéves tevékenysége, illetve több, a következő időszakra vonatkozóan a munkavállalókat érintő, nyilvánosságra hozott elképzelés.

A Liga elnöke hangsúlyozta: nem értenek egyet a kedvezményes nyugdíjrendszer olyan átalakításával, amely a megszerzett jogokat sértené, ehelyett szerintük az egész nyugdíjrendszerről kellene tárgyalni. Tiltakoznak a munka törvénykönyvének átalakítása ellen is, mert az a munkavállalói érdekeket sértené, illetve demonstrálnak a háromoldalú érdekegyeztetés megszüntetése ellen. Gaskó István szólt arról, hogy miközben a kormány a kollektív szerződés rendszerét kívánná erősíteni, addig az egyik tárgyalópartnert, a szakszervezeteket gyengítené.

Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára a Liga Szakszervezetek székházában tartott sajtótájékoztatón elmondta: az országszerte hirdetett félpályás útlezárással egybekötött demonstrációkon elsősorban a szolgálati nyugdíj megszüntetése és a rendvédelmi megszorítások miatt tiltakoznak. Közlése szerint szinte valamennyi rendvédelmi szakszervezet jelezte, hogy részt vesz a félpályás útlezáráson.

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke az MTI-nek azt mondta: szövetségi szinten, központilag nem szerveznek megmozdulást, de a tagszervezeteik részt vesznek a félpályás útlezáráson, több helyszínen, különböző módon. A rendvédelmi szervek közül a katonák, a rendőrök, a börtönőrök és a tűzoltók biztosan részt vesznek a tiltakozó akcióban - jegyezték meg.

A rendvédelmi szakszervezetek mellett csatlakozik az útlezárásokhoz az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, valamint a Munkástanácsok is. Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke kedden azt mondta: a múlt héten döntöttek arról, hogy csatlakoznak a Liga tiltakozó akciójához, mert a munkavállalókat védik, és elfogadhatatlannak tartják a kormány több intézkedését is.

A szervezők közlése szerint a szerda reggel 7 órakor kezdődő, egynaposra hirdetett, de legalább 12 órán át tartó akcióban Pécsen és Miskolcon fél útpályán lezárják a főváros felé vezető utakat, de valamennyi megye nagyobb útvonalán tartanak forgalomlassító megmozdulást. Útlezárásra kell számítani Székesfehérváron, Hajdúszoboszlón, Püspökladányban, Debrecenben, Hajdúhadházon, Tatabányán, Gyulánál, Szegednél, valamint további, nagyobb városokba vezető utaknál.

Olvasóink írták

 • 3. fili-busz 2011. június 29. 00:33
  „"amely a megszerzett jogokat sértené,"

  Milyen szerzett jogok?!
  Ilyen sehol a világon nincs!
  Ki fizetné egyébként?
  Ők élveznék, mi fizetnénk?
  Vagy hogy képzelik?
  Ébresztőőőőőőőőőő!
  Már 20 éve vége a gulyás cocializmusnak!
  Rendet kell(ne) már tenni ebben az országban.
  De senki nem akar lemondani a "szerzett jogáról".
  Érthető is.
  Nem ő fizeti.”
 • 2. Rozsdás 2011. június 28. 21:26
  „Kár ilyen blamába belemenni!!
  Ettől még a gazdák is hatékonyabbak voltak anno,bár a padlóról még ők sem keltek fel!
  Összefogás nélkül ez nem fog menni,de így a melós is a gazdák sorsára jut sőt még rosszabb mert nincs "tulajdonban" csak a munka ereje az amit árul bagóért!!”
 • 1. fles2 2011. június 28. 20:17
  „Már nem reménykedem,hogy valaha lesz jobb irányba változás ebben az országban.
  Szokásos lesz kimennek tüntetnek megunják hazamennek....így kár megmozdulni,mert a kormány magasról tesz egy nagyon a Magyarokra”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elgázoltak egy kerékpározó gyereket

Piros lámpajelzésnél haladt át az úttesten kerékpárjával az a 11 éves kislány, akit egy autó… Tovább olvasom