Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Szálasi-emlékoszlopot avattak egy magánportán

Szálasi-emlékoszlopot avattak a Borsod megyei Mezőkövesden, egy magántulajdonban lévő ingatlanon; az ügyben a rendőrség is vizsgálódik.
Az MTI információja szerint a háborús bűnökért elítélt és kivégzett Szálasi Ferenc emlékművét szombaton avatták fel egy magánportán. A rendőrségnek azt kell kiderítenie, megvalósult-e a tiltott önkényuralmi jelkép használata, illetve annak minősített esete.

A magánterületen felállított emlékoszlop avatása a rendőrségnek is tudomására jutott - mondta az MTI-nek Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn. Közlése szerint a mezőkövesdi rendőrkapitányság azt vizsgálja, hogy a büntető törvénykönyvben (Btk.) foglalt önkényuralmi jelképek használata bűncselekményét megvalósították-e, és fennáll-e nagy nyilvánosság előtti propagálása, valamint közszemlére tétele.

Mint mondta, az önkényuralmi jelkép használata a Btk. szerint vétség, pénzbüntetéssel sújtható, 75 ezer és 108 millió forint közötti pénzbüntetést szabhat ki a bíróság.

Szálasi Ferenc a második világháború utolsó szakaszában, 1944 novemberétől "nemzetvezetőként" irányította az országot. Uralmának idejét jelképük, a nyilaskereszt, illetve az akkor történtek miatt a nyilas terror időszakának is nevezik. A háború után emberiség elleni és háborús bűnökért a népbíróság elítélte, majd 1946. március 12-én felakasztották.

Olvasóink írták

 • 6. dodó 2011. március 15. 11:19
  „5. < zero>

  Jó ötlet, csak elkésett! Együtt élnek.”
 • 5. zero 2011. március 15. 07:28
  „Akkor hozzád menjenek a cigányok .Hozzám meg Torockai Meglátjuk ki sír hamarabb”
 • 4. Apátfalvi** 2011. március 15. 04:40
  „Mi a különbség egy idős asszonyt kifosztó cigányban, és toroczkai laciban? Az ég adta egy világon semmi, hiszen egyikük sem tiszteli a magántulajdont, és az emberi jogokat! Előbbi kifosztja, megveri az idős nőt, utóbbi meg emberek százezreinek az államilag felügyelt kifosztását végrehajtó rablóhordát tiszteli....

  a 64 vármegyések akkor olyanok, mint a cigánybűnözők...?”
 • 3. Apátfalvi** 2011. március 15. 04:35
  „BOTRÁNY!!!!!

  MOST JUTOTT TUDOMÁSOMRA, HOGY A FENTI SZÉGYENEMLÉKMŰ AVATÁSÁN RÉSZT VETTEK A64 VÁRMEGYÉS KÉPVISELŐK IS!!!
  TESSÉK MONDANI, EZ MI A FRÁSZ???!!!! AZ ORSZÁG SZÉGYENE.... ERRE VARRJON GOMBOT TOROCZKAI LACI....”
 • 2. Apátfalvi** 2011. március 15. 04:30
  „A kérdést itt már nem holmi btk-ra hivatkozva kell elintézni. Az örmény származású szálosján ferenc egy IDEGEN, MEGSZÁLLÓ hatalom által került hatalomra, ELTAKARÍTVA az útból a TÖRVÉNYES államfőt.

  Szálosján ferenc alatt egy már elvesztett háborút folytattunk: a bombázások, az egyre fogyó élelem és fűtőanyag, valamint az egyre közelebb érő front óriási veszteségeket okozott a magyarságnak. A másik szelet a honvédség, amelynek állománya a nyilasok puccsa után óriási vérveszteséget szenvedett, hiszen pl. Budapest csaknem teljes védőserege elpusztult. A harmadik aspektusa a nyilasok ténykedésének (garázdálkodásának) a magyar zsidókkal szembeni bűnök. Az ostromlott fővárosban gyilkoló és fosztogató nyilas banditák tevékenységét szálosján és pártvezetése nem tudta felügyelni, így sem a Dunába kövésekért, sem az egyéb kivégzésekért nem terheli közvetlen felelősség szálosjánt. Azonban az ő pártjának mocskos propagandája szította éveken keresztül a gyűlöletet a zsidó honfitársaink iránt, így közvetett felelősség terheli a nyilas pártvezetést. Az állam legmagasabb szintjén viszont elfogadták a zsidók kirablását, emberi jogaiktól való megfosztását. A nyilasok tehát nem tisztelték a magántulajdont.

  Szálosján pártja készséggel asszisztált Hazánk kifosztásához: nyersanyagok tonnáit, gyári alkatrészeket, fegyvereket, élelmet, egyszóval mindent vittek a náci hordák. Szálosján és pártja kicsinyes hataloméhségük kielégítéséért tehát feláldozták Hazánkat a náciknak, és kitették Magyarországot a teljes pusztulásnak, holmi beteges "hősi szellemre" hivatkozva. A magyar katonák és civilek visszaemlékezései pedig stabil támpillért adnak annak a TÉNYNEK, miszerint a nácik lenézték a magyarokat. A politikájuk erre ékes bizonyíték.

  Ezeket azért írtam le, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy a fenti cikkben szereplő elkövető NEMZETELLENES BŰNCSELEKÉNYT követett el, amelyet nem a btk, hanem a hazafiakfognak szankcionálni. Az ítélet nem is lehet más, mint akasztás.”
 • 1. dodó 2011. március 14. 21:51
  „A Büntető Törvénykönyv 269/B. § (1) bekezdése ökényuralmi jelképek a következők:
  -horogkereszt, - nyilaskereszt, - SS-jelvény, -sarló és kalapács, - ötágú vöröscsillag
  Aki a fenti jelképeket :" a) terjeszt; b) nagy nyilvánosság előtt használ; c) közszemlére tesz; ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és pénzbüntetéssel büntetendő."

  Vajon mit vizsgál a rendőrség? Vizsgálódhat-e magánterületen?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a március 14-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom