Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Szálló por - 7 városban már veszélyes a levegő

A szálló por (PM10) magas koncentrációja hét városban veszélyesnek, tizennégy településen pedig egészségtelennek minősítette a levegőt csütörtökön az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI).
Az OKI honlapján található legfrissebb mérési adatok alapján készült térképen piros jelölést kapott: Pécs, Szeged, Ajka, Várpalota, Székesfehérvár, Tököl és Nyíregyháza. Ezeken a mérőállomásokon a szálló por (PM10) koncentrációja köbméterenként 100 mikrogramm felett van, azaz a levegő minősége veszélyesnek számít.

A térképen narancssárga jelöléssel szerepel Győr, Veszprém, Tatabánya, Esztergom, Vác, Budapest, Százhalombatta, Dunaújváros, Salgótarján, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Miskolc, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Oszlár község és Debrecen. Ezeken a településeken a levegő egészségtelennek számít, mivel a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75 és 100 mikrogramm között van.

Egerben, Putnokon és Hernádszalókon jelenleg "kifogásolt" a levegő minősége.

A levegő szennyezettségének levegő-egészségügyi értékelése a levegőhigiénés index alapján történik. Az OKI - a honlapján közzétett tájékoztatás alapján - ezen belül a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el. A színkódok szerint az első, a kék az elfogadható szint, amikor a szálló por koncentrációja köbméterenként kevesebb mint 50 mikrogramm. A zöld, a kifogásolt szint a köbméterenként 50 és 75 mikrogramm közötti érték. Narancssárga színnel jelölik az "egészségtelen" kategóriát, a köbméterenkénti 75 és 100 mikrogramm közötti értékeket. A legmagasabb, negyedik szint a piros színű "veszélyes" kategória, amely szerint a légszennyező anyagok mennyisége köbméterenként 100 mikrogramm felett van. Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

A főpolgármester, illetve a polgármesterek kötelesek tájékoztatni a lakosságot, ha a szálló por koncentrációja két egymást követő napon három mérőállomáson napi átlagban meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket, a köbméterenkénti 75 mikrogrammot. Ha pedig a szálló por mértéke két egymást követő napon, három mérőállomáson napi átlagban a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket is meghaladja, és nem várható az időjárásban változás, riasztást kell elrendelni.

Az elmúlt napokban több nagyvárosban tovább romlott a levegő minősége. Szerdáig csak Nyíregyházán rendeltek el riasztást, a tájékoztatási szint van érvényben Budapesten kívül Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Győrben, Székesfehérváron és Várpalotán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP szerint hiba lenne az eva megszüntetése

A jövő évi költségvetés tervezete nem ad reményt a gazdasági növekedésre - véli Józsa István MSZP-s politikus. Tovább olvasom