Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Szalma Ibolya: Szótárregény Szegedről

A szegedi egyetem gyermekgyógyászati klinikájának szakpszichológusa, Szalma Ibolya Temesi Ferenc Por című kötetéről beszél.
„Amikor megjelent a regény, szakvizsgára készültem. Elkezdtem olvasni, és egyre jobban és jobban visszakerültem gyermekkorom kedves és kedvenc helyeire. Gondolatban végigjártam Alsóváros, Szeged utcáit, műemlékeit. Édesapám fogta a kezem (ő 1985-ben meghalt), és csodákat mesélt a város történetéről. A Por – szótárregény, ami Szeged történetét mutatja be 1833-tól 1973-ig. Minden embernek meghatározóak a gyökerei, a gyermekkorának csodái, a család, a szülői ház értékrendje, szemlélete. Ezeket az emlékeket hozta felszínre Temesi kötete. Találkoztam gimnáziumi tanáraimmal, újra éltem az egyetemi bulikat, és azóta is minden évben, a mikor előveszem ezt a könyvet, emlékezem, s az emlékek szeretettel és csodával töltenek meg.

Sokszor gondolkodom azon, hogy a sok baj és bosszúság ellenére milyen jó szegedinek lenni. Figyelni az újjáépülő csodákat, bosszankodni egy-egy elcsúfított épületen. Viszont, ha végigmegyek a Kárász utcán, akkor mindig van egy régi ismerős, barát, aki szeretetével, barátságával kibillent a napi fáradalmakból. Nagyon jó szegedinek lenni, és ez a Por olvasásakor is tudatosul bennem. Szeretném, ha a gyermekeim is átélnék azt a csodát, amit a 'szerette város' jelent. Ha megtartanák a gyökereiket, tovább adnák azokat az értékeket, amit ebben a városban kaptak.

Hiszen Szeged, ami néha POR, néha igazi nagyváros, tud adni, fölemelni, büszkévé tenni. Büszkék lehetünk és vagyunk, hogy innen származunk. És ha elmegyünk, akkor nagyon vágyunk vissza. Ezért ajánlom a szótárregényt minden barátomnak, hogy olvassák el, fürödjenek meg a Tiszában, és éljék át újra gyermekkorukat, tiszteljék és tanulják őseiket. Hiszen a pszichológiában is mindig a gyökereket, a kiindulási pontokat keresem, és ha megtalálom – már elkezdhetem a terápiát."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oázis a Rómer- házban

Oasis – „It’s a wonderful life” címmel mától vasárnapig regionális fesztivál… Tovább olvasom