Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Számláink és az adóhivatal

Vásárlásainkat, pénzügyleteinket - az adóhivatal igényeinek megfelelően - számlával dokumentáljuk. Mi változott az idén a számlák világában? Erről adunk rövid összefoglalást a Házi Jogtanácsadó segítségével.
A számla, egyszerűsített számla, számlát helyettesítő okmány kötelező adattartalma (a vámjogi képviselő számára előírt okmány kivételével) idén nem változott. Módosulások a számlakibocsátás módjával, a számlakibocsátó személyével, a számlát befogadó vevő felelősségével kapcsolatosan léptek életbe.

Egyszerűsített számlát például csak akkor lehet kibocsátani, ha a készpénzzel (készpénz-helyettesítő eszközzel) történő fizetés a teljesítéssel egyidejűleg megtörténik. A teljesítéstől időben elváló megfizetés - még ha az majd készpénzben történik is - már csak a bővebb adattartalmú számlakibocsátást teszi lehetővé. Nem lesz tehát módjuk az adózóknak az úgynevezett "halasztott készpénzfizetés" esetén egyszerűsített számla alkalmazására.

A más helyett és nevében történő számlakibocsátás eddig sem volt ismeretlen a számlázási gyakorlatban, noha az áfatörvény nem tartalmazott erre nézve konkrét előírásokat. Iránymutatás rögzítette, hogy a más nevében történő számlakibocsátáskor kézi számlázás esetén az eredeti kötelezettnek kell a számlatömböket szigorú számadású nyilvántartásba vennie, számítógépes számlázásnál pedig szerződésben rögzített sorszámtartományt leadnia.

Ezek az előírások azért váltak szükségessé, mert az eredeti szerzőnek minősülő természetes személy, előadóművész választási lehetősége a tárgyi adómentesség és az adókötelezettség között megszűnik, és 2003-tól egységesen 12 százalékos adókötelezettség terheli szolgáltatásaikat. A szerzői jogvédelem alá tartozó művek közlése, lejátszása után az eredeti szerzőt megillető díjat - a számlaadási kötelezettség okán - a természetes személy szerzőnek minden esetben le kellene számláznia. Azért, hogy a művészek mentesüljenek az ilyen jellegű adminisztráció alól, a törvény lehetővé teszi, hogy a bizonylat kiállítását a kifizető - helyettük és nevükben - átvállalhassa.

A számlát befogadó vevőtől - az egyébként valós gazdasági eseményt megvalósító ügyletben - csak a szokásos gondosság várható el. Az általa is ellenőrizhető adatok valódiságáért viszont felelőssé tehető, szankcionálható. Például ilyen a számlakibocsátó adóalanyiságának, adószámának valódisága, vagy jövedéki engedélyez kötött tevékenység esetében a kibocsátó jövedéki engedélyének megléte, számának helytállósága.

Nem felelhet azonban a számla befogadója olyan eseményekért, amire sem rálátása, sem pedig ráhatása nincs! Ilyen például az, hogy a számlakibocsátó ad-e adóbevallást, a felé kibocsátott számlában felszámított adót abba beállítja-e, kézi számlatömbjeit szigorú számlaadású nyilvántartásában szerepelteti-e, vagy számítógépes számlázó programja megfelel-e az előírásoknak. Amennyiben a számlakibocsátónak felróható, utóbb említett hiányosságokat állapít meg egy ellenőrzés, úgy a számla jóhiszemű befogadójától az adólevonási jogot elvitatni eddig sem lehetett, feltéve, ha a már említettek szerint valós gazdasági esemény állt a számla mögött.

(MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tévében is szemlézhetünk

A közszolgálati tévécsatornák a hagyományokhoz híven a 34. Magyar Filmszemle (január 28 –… Tovább olvasom