Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Számos kórházban tárt fel szabálytalanságokat az ÁSZ

Számos kórházban tárt fel szabálytalanságokat a gyógyszergazdálkodással kapcsolatban az Állami Számvevőszék vizsgálata. Az intézmények általában közbeszerzési eljárás nélkül vásárolnak gyógyszereket, az ingyen kapott készítményeket nem mindig tartják nyilván, és a kórházi gyógyszertárak több mint fele nem felel meg az előírásoknak.
Számos kórházban tárt fel szabálytalanságokat a gyógyszergazdálkodással kapcsolatban az Állami Számvevőszék vizsgálata. Az intézmények általában közbeszerzési eljárás nélkül vásárolnak gyógyszereket, az ingyen kapott készítményeket nem mindig tartják nyilván, és a kórházi gyógyszertárak több mint fele nem felel meg az előírásoknak. Egyebek mellett ezek a megállapítások szerepelnek az ÁSZ jelentésében, amelyet szerdán tett közzé a számvevőszék.

A kórházak gyógyszerbeszerzése a közbeszerzési törvény hatálya alá tartozik, de azt az intézmények nagy számban mellőzik. A vizsgált 121 kórházból 31 (25,6%), a 44 onkológiai centrumból 32 intézmény (72,3%) egyáltalán nem folytatott le ilyen eljárást. A kórházak ezt azzal indokolták, hogy a közbeszerzés többletfeladatokkal és -költségekkel jár, a soron kívüli igényeket nem lehet időben kielégíteni, és az akciós ajánlatokról is lemaradnak, ha alkalmazzák az eljárást. A közbeszerzés céljának - nyilvánosság, átláthatóság, kiszámíthatóság - elmaradását ugyanakkor nem hiányolták - állapítja meg az ÁSZ-jelentés.

A kórházi gyógyszertárak - ellátási érdekre való hivatkozással - ideiglenes, majd végleges felmentést kaptak a jogszabályban előírt szakmai minimumfeltételek teljesítése alól, ez azonban nem szolgálja a betegellátás biztonságát - derül ki a dokumentumból. A megkérdezett 121 kórház gyógyszertárának több mint a fele, a 15 helyszínen vizsgáltnak több mint kétharmada nem felelt meg az 1997 óta változatlan minimumfeltételeknek. A helyszínen vizsgált 11 onkológiai kemoterápiás ellátást végző intézményből 5 (a 44 kijelölt intézményből 18) rendelkezett az úgynevezett citosztatikus keverékinfúziók készítéséhez szükséges ÁNTSZ-engedéllyel, miközben az intézmények mindegyike készítette azokat. Megfelelő felszerelés hiányában az ilyen készítmények készítése az egészségügyi szakdolgozókra is veszélyes - olvasható a jelentésben.

Az adomány és a térítésmentes orvosi minta nyilvántartása nincs összhangban a számviteli és a szakmai szabályokkal. Az így beszerzett gyógyszerek nyilvántartása a kórházaknál nem egységes, 16 kórház gyakorlata jogszabálysértő. A beszállítók, gyártók által adott kedvezményekről -rabatt - a kórházak 25%-ánál nincs nyilvántartott adat. Ez a juttatási lehetőség egyébként július elsejétől megszűnik. A nyilvántartások jelzett problémái a gyógyszerfelhasználásról gyűjtött költségadatokat is torzítják - közölte a számvevőszék.

Az ÁSZ-jelentés ugyanakkor azt is leírja, hogy a kórházak gyógyszergazdálkodásában a jogszabályok nagy száma, esetenkénti diszharmóniája, folyamatos módosítása, vagy annak elmaradása, nem segítette a jogalkalmazást. A számvevőszék megállapította, hogy a kórházak gyógyszerkiadásai, az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól származó bevételhez viszonyítva csökkenő tendenciát mutatnak. A kórházak eladósodásában a gyógyszerkiadások növekedése nem játszik meghatározó szerepet.

Az ÁSZ egyebek mellett azt javasolja az egészségügyi miniszternek, hogy kezdeményezze az intézményi gyógyszerellátás területén a közbeszerzésről szóló törvény alkalmazásához szükséges speciális eljárási rendek kialakítását, és gondoskodjon arról, hogy a felügyelt intézmények a gyógyszerbeszerzéseknél a közbeszerzési törvény rendelkezései szerint járjanak el.

Vizsgálja felül és szabályozza az intézeti gyógyszertárak működéséhez szükséges minimumfeltételeket, valamint szerezzen érvényt a hatályos szakmai minimumfeltételek betartásának. A számvevőszék azt kéri a kormánytól, hogy számoltassa be az egészségügyi minisztert a felsorolt javaslatok megvalósítására tett intézkedésekről.

hirado.hu/Független Hírügynökség
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz volt az idei matematika érettségi

Rendben befejeződtek kedden a matematika írásbeli érettségi vizsgák az ország 1208 középszintű és… Tovább olvasom