Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Szándékosan járatják le a magyar borokat?

Az egészségre veszélyesek a magyar asztali borok - ezt állítás jelent meg több külföldi internetes oldalon is. A cikkek a brit Kingston egyetem kutatására hivatkoznak.
A kutatók 15 ország borait hasonlították össze, és arra jutottak, hogy az általuk vizsgált magyar borokban túl sok a nehézfém. A villányi borászok szerint szándékosan próbálják lejáratni Magyarországot, mivel az itt termelt boroknak semmi baja.

Az amerikai ABC és a brit Guardian internetes portál is arról írt, hogy nagy mennyiségben fogyasztva veszélyesek lehetnek a magyar asztali borok. Egy angol kutatásra hivatkoznak. A londoni Kingston egyetemen 15 ország borait hasonlították össze. Azt írták, hogy a magyar, a szlovák vagy például a francia borokban túl sok a nehézfém.

Arról azonban a cikkekben egyetlen szó sincs, pontosan milyen borokat hasonlítottak össze. A Pécsi Tudományegyetem tanára szerint ráadásul mindenben van nehézfém. Sümegi Balázs elmondta: a vízben is van nehézfém, de könnyen lehet, hogy még a tejben is. Az egyetemi tanár szerint a kérdés az, hogy mennyire közelíti vagy haladja meg azt adott anyag mennyisége azt a határt, ami már egészségkárosító.

Günzer Tamás villányi borász szerint szándékosan próbálják lejáratni a magyar borokat. A szakember úgy látja, hogy a kutatás "valamilyen szenzációéhes ember műve", aki fel akarta magára hívni a figyelmet. Az Országos Borászati Intézet megvizsgálja az összes bort, és ha határérték feletti lenne a nehézfém tartalmuk, nem engednék forgalomba hozni azokat - tette hozzá.

Az angol egyetem kutatóit nem sikerült vasárnap utolérni.

Olvasóink írták

 • 3. flexsnake 2008. november 24. 11:19
  „Be kell nézni az üzletekbe, minden akcios bor külföldi.Egyértelmű hogy nem a minőséget hozzák be.A magyar borok megfelelnek az előírásnak, csak ugye nehéz a minőséggel versenyezni.”
 • 2. radenko 2008. november 24. 10:34
  „Sokan szeretnének ilyen adottságú bort inni a világ bármely táján mint a magyar bor. Tehát nem igaz az az állítás , hogy sok benne a nehézfém. Mindenben van a kenyérben ,búzában, kukoricában, napraforgóban
  és még számtalan növényt sorolhatnék. Magyarok biztonsággal igyátok az élet nedűjét a féleszű nyugat meg igya saját vizeletét.”
 • 1. utopia 2008. november 24. 06:39
  „A boroknál is tudomásom szerint az Uniós előírások érvényesek, akkor miről beszélünk? A kutatócsoport egyik tagja magyar tudós Patróczi Anna (bitos nem szereti a minőségi magyar borokat) ez már megin olyan "négy mancsos" ügynek látszikk!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ján Slota tart egy esetleges Fidesz-Jobbik többségtől

Magyarországon eltűrik a szélsőségesek megnyilvánulásait, és a helyzet e téren a 2010-es választások előtt egyre romlik - véli Ján Slota. Tovább olvasom