Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Szanyi: meg kell szabadulni a "paksi rémálomtól"

Az EP tagállami adókedvezményeket vizsgáló speciális bizottsága is vizsgálhatja majd az atomerőmű-beruházást - közölte a politikus.
A szocialista Szanyi Tibor jelentős szerepet vállalna abban, hogy Magyarország megszabaduljon "a paksi rémálomtól". Az európai parlamenti (EP-) képviselő keddi budapesti sajtótájékoztatóján jelezte azt is, hogy az EP tagállami adókedvezményeket vizsgáló speciális bizottsága (Taxe) is vizsgálhatja majd az atomerőmű-beruházást.

Szanyi Tibor emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság és az Euratom fenntartásait fogalmazta meg a fűtőanyagok beszerzése miatt. További vizsgálati szempontok is vannak adózási, közbeszerzési témakörökben, így atekintetben: van-e és miként van a bővítésen beruházási áfa, illetve hogy megvalósulása után a beruházás milyen adókörnyezetbe kerül - fejtette ki.

A politikus véleménye szerint az EP-ben kitapintható "egy masszív többség", amely nem akarja, hogy a paksi beruházás megvalósuljon, de sem a parlament, sem a bizottság nem kíván az európai jogszabályokkal ellentétes módon fellépni.

Szanyi Tibor szerint nincs szükség a paksi bővítésre. Szerinte ha az arra szánt pénzt energiatakarékossági beruházásokba fektetné a magyar állam, akkor kétszer annyi energiát lehetne megspórolni, mint amennyit a paksi bővítés után az atomerőmű termelni fog.

Fidesz: megint lejáratnák Magyarországot a szocialisták

Már megint Magyarország lejáratására készülnek a szocialisták - reagált a Fidesz-frakció kedden Szanyi Tibor kijelentéseire.

A szocialista párt európai parlamenti (EP-) képviselője előzőleg sajtótájékoztatón azt mondta: jelentős szerepet vállalna abban, hogy Magyarország megszabaduljon "a paksi rémálomtól". Jelezte azt is, hogy az EP tagállami adókedvezményeket vizsgáló speciális bizottsága (Taxe) is vizsgálhatja majd az atomerőmű-beruházást.

A Fidesz-frakció reagálásában az áll, hogy Szanyi Tibor elszólta magát: ő maga is elismeri, hogy Magyarország legnagyobb nemzetstratégiai beruházása, a paksi fejlesztés semmilyen uniós jogszabályba nem ütközik, hiszen az energiabiztonság és -függetlenség egész Európa érdeke.

"A szocialisták már megint Brüsszelben jelentgetik fel saját hazájukat. Ugyanezt tették, amikor tollba mondták a hazánkat elítélő szégyenletes Tavares-jelentést és megszervezték a Magyarországról szóló hamis és felületes vitákat az Európai Parlamentben" - tették hozzá, megjegyezve: egyedül pártpolitikai érdekek miatt támadják a fejlesztést, és emiatt képesek lennének veszélybe sodorni a magyarok áramellátását is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: heteken belül 1100 milliárdot kapnak vissza a hitelesek

A pénzintézetek ezekben a hetekben küldik ki az elszámoló leveleket - közölte a párt. Tovább olvasom