Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Szanyi szerint jó hír Magyarországnak Navracsics lemondása

Európa számára viszont rossz hír, hogy Orbán Viktor őt jelölte az Európai Bizottságba - mondta az MSZP-s EP-képviselő.
Magyarország számára jó hír, hogy távozik posztjáról Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter, Európa számára viszont rossz hír, hogy Orbán Viktor őt jelölte az Európai Bizottságba - reagált pénteken közleményben Navracsics lemondására Szanyi Tibor, az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakciójában helyet foglaló magyar küldöttség vezetője.

A politikus szerint "bölcs döntésnek" tekinthető, hogy Jean-Claude Juncker a bizottság megválasztott elnöke tagállami szinten igen fontos, de az EU mai intézményrendszerében viszonylag súlytalan feladatokat, a kultúra, az oktatás, az ifjúság és az állampolgárság ügyeit szánja Navracsicsnak.

Az MSZP-s EP-képviselő úgy véli, hogy Navracsicsnak semmilyen korábbi érdemi tapasztalata nincs ezen a területen.

"Noha az európai politikai kultúra ilyenkor azt kívánná, hogy az érintett illedelmesen visszalépjen, Navracsics a semmibe való előremenekülést választotta" - vélekedik közleményében Szanyi.

Szanyi Tibor arra is kitér, hogy a biztosok megválasztásuk pillanatától kezdve kizárólag összeurópai értékeket és politikákat kötelesek képviselni, és nem egyedi nemzeti érdekeket.

"A magyar biztos tehát a legkisebb mértékben sem fogadhat el kéréseket, utasításokat - még az őt küldő kormánytól sem" - hangsúlyozza a szocialista politikus.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium éléről távozását pénteken bejelentő Navracsics Szanyi Tibor szerint azzal a biztos tudattal készülődhet az EP-meghallgatásra, hogy szögesen ellentétes dolgokat kell hirdetnie az eddigi politikai küldetéséhez képest.

"Így valóságos büntetés érzetét kelti, hogy a számára kijelölt feladat az európai gondolatok képviselete lenne a kultúra és az oktatás terén, az európai állampolgárságot kellene magasztalnia ifjúsági táborokban, s még a felcsúti focipályán is Európa értékei mellett kellene kiállnia a szotyizó magyar oligarchák gyűrűjében" - zárja közleményét Szanyi Tibor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmilliós kártérítést kap a 2006-os tüntetések egyik sértettje

A bíróság kimondta azt is, hogy az alperes megsértette a bántalmazott emberi méltóságát, valamint… Tovább olvasom