Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Szanyi Tibor a strasbourgi bírósághoz fordul

Kövér László házelnök ismét megakadályozta az MSZP-s politikus parlamenti interpellációjának elmondását.
A véleménynyilvánítási szabadság és a képviselői jogok korlátozásaként értékeli Szanyi Tibor, hogy Kövér László házelnök ismét megakadályozta parlamenti interpellációjának elmondását. A szocialista politikus ezért a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul - nyilatkozta hétfőn.

Kövér László azt mondta: azért utasította vissza az MSZP-s politikus interpellációját, mert megfogalmazása sérti az Országgyűlés tekintélyét, elhangzása fegyelmi intézkedésre is okot adhatna. Hozzátette, döntésekor figyelembe vette az alkotmányügyi és az ügyrendi bizottság állásfoglalásait, majd úgy fogalmazott: "és ez a jövőben is így lesz".

Szanyi Tibor ezúttal is a trafiküggyel kapcsolatban kérdezte volna Németh Lászlóné fejlesztési minisztert, csakúgy mint három héttel ezelőtt, amikor a házelnök hasonló indokokkal visszautasította interpellációját.

Az első esetet még egyszerű túlkapásként értékelte, de mivel ugyanabban a témában rövid időn belül másodszor sem kap szót az Országgyűlésben, a strasbourgi bírósághoz fordul jogorvoslatért - közölte Szanyi Tibor, elfogadhatatlannak értékelve, hogy korlátozzák egyéni választókerületi képviselőként megszerzett jogosítványait. Hozzátette: a házelnök szavai arról árulkodnak, hogy belátható időn belül nem kíván neki szót adni az interpellációs időszakban.

Szanyi Tibor arról is beszámolt, hogy Facebook-oldalán közzétette az interpelláció szövegét, hogy mindenki számára világos legyen, abban nincsenek sértő kijelentések. Egyúttal kifogásolta, hogy az a Kövér László jár el vele szemben, aki többször is óbégatásnak minősítette a szocialista képviselők közbeszólásait. "Nem hiszem, hogy eddig a mélységig én le tudtam volna süllyedni, még akarattal is" - mondta.

Szerinte nyilvánvaló, hogy a házelnök nem stiláris megfontolásokból, hanem politikai okok miatt akadályozta meg interpellációja elmondását. Meggyőződése ugyanakkor Kövér László "hülye játékot játszik", mivel interpellációja kisebb visszhangot váltana ki, ha csak az ülésteremben hangozna el, és nem kerekedne belőle ügy.

Olvasóink írták

 • 5. _csutak_ 2013. május 28. 17:34
  „A fecen megjelent amit itt moderáltak, tehát lehet moderálni!
  Ott legalább többen elolvassák:)
  Amit leírtam az nyilvános adat melyet Kövér László NEM cáfolt, fényképpel tudom igazolni.
  Van az a határ ahol el kell döntenie egy lapnak,, hogy felvállalja a vélemények ütköztetését vagy lehúzza a rolót!”
 • 4. florian72 2013. május 28. 07:18
  „A trafikmutyiról szeretet volna interpellálni ,de <moderálva> Kővér <moderálva> nem engedte.”
 • 3. pachakuti 2013. május 27. 21:35
  „Nem vagyok facebookos. Jó lenne, ha ilyen fontos hírből kiderülne az az apróság, mi volt az a cím vagy mondat ami miatt kénytelen a strasbourgi bírósághoz fordulni a jó Szanyi.”
 • 2. _csutak_ 2013. május 27. 21:06
  „<moderálva>”
 • 1. spiler 2013. május 27. 17:38
  „JÓL TESZI,,,,,sokak sorsa már ott van.../rendvédelmisek egyrésze/
  mivel nem BÍRÁKRÓL van szó ezért nem lesz gyors döntés ott sem...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: érvényteleníteni kell minden trafikpályázatot

Az ellenzéki párt szerint álságos, hogy egy miskolci fideszes önkormányzati képviselő hozzátartozói… Tovább olvasom