Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Szarvashibák az önéletrajzban

Helyesírási hibák, hosszú körmondatok, negatívumok - sokan elkövetik a leggyakoribb hibákat.
Helyesírási hibák
Inkább mutasd meg öt embernek az önéletrajzodat, mielőtt elküldöd. Mások hamarabb észreveszik az elírásokat, egyszerűen azért, mert "elfogulatlanul" olvassák a szöveget.

Hosszú körmondatok

Az egyszerű és érthető fogalmazás azt jelenti, hogy egy rendezett, értelmes ember vagy. Aki "rizsázik", az valószínűleg az életben is ezt teszi.

Kettőnél több oldal

Még az 50 éves emberek önéletrajza is belesűríthető két oldalba. Informatikai területen különösen érvényes, hogy a 10-15 évvel ezelőtti programnyelvek területén szerzett tapasztalat ma már nem mérvadó.

Nem releváns tudás felsorolása

Kivéve, ha nagyon gyér az önéletrajz, és ha általános célból fejvadásznak küldöd. Ha tehát szoftverfejlesztőnek jelentkezel, hanyagold a szakácstanfolyamot.

Az édesapád munkahelye, testvéreid száma és munkahelye stb.

A káder alapú kiválasztás a legtöbb helyen már nem divat, legalábbis az üzleti szférában. A cégek azt nézik, hogy mit nyernek azzal, hogy téged alkalmaznak. Ha a mamád tanárnő, attól még nem leszel jobb programozó, tehát ez számukra nem információ.

Olyasvalaminek az említése, amihez nem értesz

Például: "nem tudok C-ben programozni" vagy "valaha nagyon jó voltam Delphi-ben, de már elfelejtettem". Ami negatív, azt nem kell erőltetni. Persze ha olyasvalamire jelentkezel, ahol nem felelsz meg a kötelező elvárásoknak, inkább gondold meg a jelentkezést.

Olyasvalaminek az említése, amihez nem értesz II.

Ha egyszer azt írod, hogy értesz a szövegszerkesztéshez, akkor igen kínos úgy középre helyezni a nevedet, hogy ehhez 4 tabulátort használsz fel, márpedig manapság egyre inkább elektronikus formában jut el egy-egy döntéshozóhoz az önéletrajzod. Igen, a felhasználói szoftverek nem annyira "hű, de nehezek", de azért azokat is külön el kell sajátítani, nem beszélve arról, hogy kétségbe vonhatják szaktudásodat. Ha egy egyszerű szövegszerkesztő parancsait nem használod megfelelően, felmerülhet a gyanú, hogy a Java kódokat sem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetés külföldön

A forint konvertibilissé válása nem sok változást hozott a magyar turisták számára. A forintot kevés… Tovább olvasom