Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Szászfalvi László: újra kell építenünk a hazát

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára ezt a Hit pajzsa díj átadásán mondta.
A mai társadalomnak is meg kell küzdenie a hitéért, és ezzel a hittel újra kell építenünk a hazát, a nemzetet, a bennünket körülvevő világot - hangsúlyozta Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Parma fidei - Hit pajzsa díj átadásán szombaton Budapesten.

Idén Katona István katolikus pap vette át a Parma fidei - Hit pajzsa és az ezzel együtt járó Hazámért - hitemért elnevezésű díjakat, amelyeket Mádl Dalma, a korábbi köztársasági elnök felesége és Bolberitz Pál egyetemi tanár, a díj első kitüntetettje nyújtott át.

Az államtitkár az ünnepségen kiemelte: az elmúlt 21 esztendőben "nem tudtuk mindig helyén kezelni a szabadságot", többször "a tolerancia és a relativizmus diktatúrájává süllyedt" a szabadság. Felhívta a figyelmet arra, hogy az új alaptörvény kimondja, az egyházak és az állam együttműködnek a közjó előmozdításáért, ez pedig "a magyarság talpra állását, erkölcsi, testi, lelki, anyagi gyarapodását és megújulását" szolgálja.

Szászfalvi László rámutatott: "a magyarság XX. századi történetében sajátosan fonódott egybe a magyar közösség identitásának megtörése és a valódi értékeket közvetítő közösségek ellehetetlenítése. Ezért igaz, hogy amikor a hit megtartóira emlékezünk, akkor a magyar közösség ügyének elszánt szószólóira is emlékezünk".

Szólt arról, hogy mások mellett Mindszenty József néhai bíboros és Márton Áron egykori püspök nem csupán a hit jeles szószólói, hanem a magyar nép rendíthetetlen képviselői is voltak, akik "hirdették az igazságot, akár alkalmas, akár alkalmatlan volt az idő". Kitért arra, hogy emlékezni kell azokra a papokra, szerzetesekre is, akik akár életüket is áldozták az igazságért. Munkájukat felbecsülhetetlenül értékesnek nevezte, mert szolgálatuk egy-egy közösség fennmaradását is jelentette, "így járultak hozzá a nemzet fennmaradásához".

Az államtitkár úgy fogalmazott: "a mártírok a vérzivataros korban rámutattak a reményre a reménytelenségben és az értékekre az ürességben, a nihilben". A kommunista diktatúra az értékek és a tőle független közösségek megsemmisítésére törekedett, az egyház pedig az elsők között állt az útjában. Hozzátette: ezekben az időkben sok embernek kellett vállalnia a halált, a családtól való elszakíttatást, a társadalomból való kitaszítást. Megemlítette Lénárd Ödön piarista szerzetes példáját, aki még 1977-ben is börtönben volt.

Bolberitz Pál teológiai professzor laudációjában elmondta: Katona István esztergom-budapesti főgyházmegyés lelkipásztor és az Emmaus nevű katolikus karizmatikus mozgalom vezetője. Elmondása szerint ez a mozgalom azért jött létre, mert "igény alakult ki" arra, hogy "élményszerű legyen a lelki élet".

Mint mondta, Katona István régóta "sajtóapostolként" is tevékenykedik. Emlékeztetett arra, hogy a kommunista rezsim alatt ha valaki engedély nélkül sokszorosított iratokat ötnél több példányban, az államellenes politikai izgatásnak minősülhetett, ezért ítélték el az idei díjazottat is.

Katona István szólt arról, hogy "ötszázan, de lehet hogy többen" szenvedtek üldöztetést Magyarországon a katolikus papok közül a kommunizmus évei alatt. Örvendetesnek nevezte ugyanakkor az ünnepség napját, mert "az egyház él, diktatúrák jönnek és mennek, de az egyház marad, és minden diktatúra után (...) még nagyobb fénnyel és megújulással lép elénk".

Megemlítette, hogy 1964-ben szentelték pappá, a Regnum Marianum közösségének tagjaként pedig a templomon kívül is hirdette az evangéliumot, bibliai táborokat, házi összejöveteleket szervezett. Közölte: "államellenes szervezkedés kísérletének gyanújával" 1970-ben - három hónapi kihallgatás után - két és fél év börtönre ítélték, mert engedély nélkül sokszorosított vallási iratokat. Elmondása szerint a Gyűjtőfogházban átélte minden nap, hogy "Jézus itt van a börtönben is, és győzelmet fog adni", valamint megtapasztalta azt, hogy "a hit minden körülmények között megerősít".

Az ünnepségen jelen volt mások mellett Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgatója, Rédly Elemér, a díj tavalyi kitüntetettje és Rozgonyi Zoltán zuglói fideszes alpolgármester, utóbbi néhány szóval köszöntötte a kitüntetettet.

A Hit pajzsa díjat - amelyet a kommunizmus áldozatainak emléknapja, február 25-e (Kovács Béla kisgazda politikus 1947-es Szovjetunióba történő elhurcolásának évfordulója) alkalmából adományoznak 2002 óta minden évben - Horváth Béla volt kisgazda politikus és a 2008-ban elhunyt Gyurkovics Tibor író alapította. A díjat azoknak az egyházi személyiségeknek ítélik oda, akik a kommunista diktatúra alatt is hűségesek maradtak hitükhöz.

Az elismerést megkapták mások mellett Kuklay Antal és Regőczi István plébánosok, akiket bebörtönöztek a pártállami időkben. Rajtuk kívül a kitüntetésben részesült még mások mellett a gulágot megjárt Oloffson Placid szerzetes (2003), valamint Szendi József nyugalmazott veszprémi érsek (2005).

Az elismeréssel járó vörösréz pajzs Madarassy István ötvösművész, míg az arany érdemérem Bozó József éremtervező munkája, ezenkívül oklevelet is kapnak a kitüntetettek.

Olvasóink írták

 • 8. deszkás 2012. február 26. 10:01
  „QLLANCS! Értem én csak "lecsupaszitottam" lássuk a medvét.”
 • 7. pirosmedence 2012. február 25. 15:51
  „Mindjárt sírva fakadok: Szászfalvi államtitkár úr nagyon szépeket mondott - ez a stílus úgy tetszik a kormánypártnak, mintha hájjal kenegetnék!!!! Mehet a sok egyházi kitüntetés is, pénz nem számít, futja bőven az állami büdzséből! Hát Semjén Zsótika a nagy eszivel hol volt? Hiányolom!!!! Most van a szalonkavadászat? Vagy nem érzi magát biztonságban, ha Orbán szoknyája alól 2 lépésnél távolabbra kilép???”
 • 6. Qllancs 2012. február 25. 15:21
  „T. 4 deszkás !
  Nincs semmi bajom a panelházakkal ! se az utakkal ! Báár ez így nem igaz. mert az utakkal tényled sokhelyen baj van ! De ez csak a legkevesebb baj .A nagyobb a fejekben van !
  A sorok között olvass !”
 • 5. petrov 2012. február 25. 14:57
  „Igen, újra kell építeni a hazát, és az individualizmus túlzó formáit az embereknek saját maguknak felismerve; meg kell reformálni. Ennek a folyamatnak belülről kell fakadnia, a társadalom alapköveiből kell építkeznie, és nem lehet felülről parancsszóra "átidomítani" a lelkeket. Ez így, csak súlyos ellenérzéseket szül.”
 • 4. deszkás 2012. február 25. 14:50
  „QLLANCS! Panelházakat a földig rombolni utakat felszedni az 1945-ös "szintig" ! Diplomákat visszaadni.... HAJRÁ!”
 • 3. Qllancs 2012. február 25. 14:44
  „Igen újra kell építeni a hazát !
  De előtte a romot, mocskot elkell takarítani !
  CSAK ÚJ , tiszta alapokra lehet építeni !!!ha lesz rá lóvé . amit elloptak a 22 év alatt és most vissza teszik a kasszába !!!!!!”
 • 2. Qllancs 2012. február 25. 14:42
  „Miért nem Palibáááá adta át a díjjakat ????
  Szidják a régi kommunista időket .Pedig a mostani rendszer még rosszabb !nem írok semmit úgy is kitörölnének !De minden józanul gondolkodó ember tudja az igazságot !!!!”
 • 1. deszkás 2012. február 25. 14:40
  „CSAK azt kell újraépiteni amit ÖNÖK tönkretettek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ülésezik az MSZP választmánya

Várhatóan módosítják a választmány szervezeti és működési szabályzatát. Tovább olvasom