Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Szászfalvi szerint mérföldkő az új civil törvény megalkotása

Mérföldkő az új civil törvény megalkotása, amely a kormányzat és a civil szervezetek partnerségét támogatja - mondta Szászfalvi László egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár szombaton Budapesten.
A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének VIII. országos konferenciáján az államtitkár kiemelte, a kormányzat elkötelezett a civil szervezetek adminisztratív terheinek csökkentése, az egységes joggyakorlat kialakítása és a jogi környezet átláthatóvá tétele mellett.

Elmondta, az új civil törvény a tervek szerint a civilek kötelezettségeit egyértelműsíti, ezenkívül egyszerűbbé kívánja tenni a nyilvántartási rendszerüket, hogy a nyilvánosság számára is átlátható váljon a tevékenységük. Szászfalvi László nélkülözhetetlennek nevezte, hogy egyszerűsödjön a civil szervezetek alapításának és megszüntetésének adminisztrációja.

Kiemelt kérdésként jelölte meg a közhasznúvá minősítés, valamint a beszámolási kötelezettségek egyszerűsítését. Közölte, a Magyarországénál négyszer több lakosú Lengyelországban 7500, míg Magyarországon 80-90 ezer civil szervezet működik. Ehhez kapcsolódóan megjegyezte: tapasztalják, hogy "vannak biznisz civil szervezetek", amelyek nem önkéntes munkára, hanem családi vállalkozásként "a közpénzek kiszivattyúzására" jöttek létre.

Szászfalvi László utalt arra, hogy széles körű társadalmi egyeztetéseket tartottak az új civil törvénnyel kapcsolatban, és még mindig hozzá lehet szólni a tervezethez. Az eddigi konzultációkon világossá vált: az új jogszabálytervezettel a szervezetek többsége egyet ért - tette hozzá.

Véleménye szerint a civil szférát meg kell újítani, mert "morális átalakításra szorul a társadalom", a globalizáció pedig "individualizálja" az embereket, miközben védtelenné, kiszolgáltatottá teszi őket a morális válsággal szemben. Ennek elkerülésére "cselekvő, a kormányzat kontrollját is feltételező civil társadalomra" van szükség - jegyezte meg.

Az államtitkár kifejtette, a helyi közélet modellként működik a felnövekvő nemzedékek számára, "hogy gyakorolják későbbi társadalmi szerepeiket". Ehhez "a partnerséget, a jogi környezetet igyekszik biztosítani a kormányzat, (...) de ezt nem végezheti egymaga, ehhez kellenek az egyházak és a civil szervezetek".

Az államtitkár elmondta: a közjó előmozdításának alapértékét meg kell ismertetni a társadalommal; ennek az egész Kárpát-medencére kiterjedő megvalósításában fontos szerepe van a helyi közösségeknek.

Megállapította, hogy "a civil társadalom folyamatosan erősödik", és a helyi közéletnek "ismét fontos szereplői lettek az egyházak és a civil szerveződések", ugyanakkor a gazdasági, társadalmi, politikai változások és "a gyakorlati problémák miatt időszerűvé" vált a mostani civil törvény felülvizsgálata.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsút vettek Makovecz Imrétől - galériával

Az építészt szombaton a Farkasréti temetőben helyezték végső nyugalomra. Orbán Viktor szerint… Tovább olvasom