Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Szatinált csillagos üveg

Bármilyen üveget ünnepien elegánssá varázsolhatunk szatinálófesték és öntapadós sablon segítségével.

Kattints a képre!
Hozzávalók:

szép formájú üveg, fehér szatinálófesték, öntapadós tapéta, sniccer (barkácskés), ezüst üvegkontúr-festék, szivacskocka

Elkészítés:

Tervezzük meg egy fehér papíron, milyen mintát szeretnénk az üvegre. A minta felfestéséhez öntapadós sablont kell készítenünk, a tapéta és a sniccer segítségével. A tapéta hátoldalára rajzoljuk fel a mintát. Ne feledjük, hogy a kivágott részeket fedi majd a felvitt festék, azokat a teületeket pedig, amelyeket fed a tapéta, nem éri a festék. A képen látható darab elkészítéséhez három, tapétából kivágott körre lesz szükségünk, amelyek mindegyikéből kivágunk egy csillagot. Vágjunk még ki külön három kört - ez lesz a csillagok közepe, melyet külön ragasztunk majd fel az üvegre.    

 MÉG TÖBB KARÁCSONYI BARKÁCSÖTLET >>

Vágjuk ki a sablont, majd ragasszuk a zsírtalanított (mosogató- vagy ablaktisztító szerrel megtisztított) üvegre. Ügyeljünk rá, hogy a sablon szélei alaposan felfeküldjenek az üvegre, nehogy a festék befolyhasson alá és életlenek legyenek a kontúrok! Nagyobb sablonok esetén a hátoldalról apránként kell lehúzni a védőpapírt, nehogy véletlenül levegőbuborék kerüljön alá és egyenetlen legyen a ragasztás.     

Öntsünk egy kis szatináló festéket egy kis tálba (egy befőttesüveg teteje is megteszi), majd a szivacskocka segítségével vigyük fel, "pamacsoljuk" a festéket a sablon által szabadon hagyott felületekre.

A sablont a festés után rögtön, azaz még száradás előtt el kell távolítani, különben a minta megsérülhet a sablon lehúzásakor. Nagyobb sablonokat úgy távolítsunk el, hogy lehúzás közben a már leszedett részeket ollóval levágjuk, hogy azok még véletlenül se érhessenek hozzá a még nedves festékhez. Ha mégis befolyt a festék a sablon alá, kisebb korrigálásokat végezhetünk fültisztító pálcikával.

Várjuk meg, míg a minta megszárad, majd az ezüst üvegkontúrral - akár egy ceruzával - rajzoljunk kacskaringós vonalakat a csilagok közepébe. (Ha még nem dolgoztunk kontúrfestékkel, célszerű egy felesleges üvegen kipróbálni a technikát.)   

TIPP:

- Nemcsak fehér, hanem arany, ezüst és bronz színű szatinálófestéket is lehet kapni, amelyekkel szintén érdekes hatásokat érhetünk el.

- A szatinálófesték keverhető bármilyen színű üvegfestékkel.

- Érdemes kipróbálni az ezüstkontúr használatát magán a megszáradt szatinálófestéken. A kontúfestékkel akár komplett feliratokat is készíthetünk. 

(Forrás: "Szatinálás-  Karácsonyi minták üvegre"; Holló és társa barkácskönyvek)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazai siker a rangadón

Tovább olvasom