Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Szavaztak a költségvetésről

Az Országgyűlés a központi költségvetés 2004. évi bevételi főösszegét 5481,5 milliárd forintban, kiadási főösszegét 6132,4 milliárd forintban, hiányát 650,9 milliárd forintban határozta meg tegnap.
A módosító javaslatokról való szavazásokat, illetve az azokban szereplő változtatások átvezetését követően 195 igen szavazattal, 164 ellenében fogadta el a parlament a büdzsé főszámait.

A dekonjunktúra leküzdésére

Fegyelmezetten szavaztak a frakciók a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító indítványokról az Országgyűlés keddi ülésén: a reggel kezdődött szavazás során mintegy 500 javaslatot fogadtak el a képviselők, amelyeket a kormány is támogatott.

László Csaba a javaslat vitájához fűzött miniszteri zárszavában elmondta: a kormány a realitásokat elfogadva nem a GDP maximalizálására, hanem a feltételek javítására törekszik annak érdekében, hogy a vállalkozások számára a bekövetkező fellendülés megfelelő lehetőséget biztosítson. „Ez a gazdaságpolitika azt jelenti, hogy a kormány mindent megtesz a megromlott egyensúlyi helyzet javítására, emellett a jövőt is szolgáló beruházásokon keresztül próbál a GDP növekedési ütemére hatni" – fűzte hozzá a pénzügyminiszter. Kifejtette: a világgazdaságra 2000 óta dekonjunktúra jellemző.

Ez ellen a legkevésbé az olyan kis gazdasági potenciálú nyitott gazdaságok tudnak védekezni, mint Magyarország. „Ebben a helyzetben a magyar kormány világos és egyszerű gazdaságpolitikájú stratégiát választott az államháztartási hiány mérséklésével, az infrastrukturális beruházások felfuttatásával és a vállalkozások környezetének javításával növeli a versenyképességet" – mondta a pénzügyi tárca vezetője.

László Csaba kiemelte: az ellenzék a vitában gyakran hangoztatta, hogy nem jut elég pénz az önkormányzatoknak. A benyújtott törvényjavaslathoz képest az önkormányzatok központi költségvetésből származó bevételei, részben belső átcsoportosításból, további 44,8 milliárd forinttal, az előző évhez képest 10,6 százalékkal nőnek – mutatott rá a pénzügyminiszter.

Normatív támogatás a családoknak

A kormány által támogatott javaslat szerint normatív alapon illetné meg a támogatás azokat a családokat, ahol a háztartás egy főre eső havi jövedelme nem éri el a nyugdíjminimum 150 százalékát, feltéve, ha a lakásfenntartási kiadások meghaladják az összjövedelem 25, illetve 30 százalékát. A támogatás minimális összege havi ezer forintról 2500 forintra emelkedne.

A gyermekek ingyenes étkeztetését kiterjesztik a rendszeres gyermekvédelmi támogatásra jogosult, bölcsődei ellátásban részesülő kicsinyekre is.

A kormány által támogatott javaslatok sorában döntött a Ház arról, hogy az egyházak számára a felajánlott személyi jövedelemadó-hányadból származó bevételt az állam az összes szja-bevétel 0,9 százalékára egészíti ki az eddigi 0,8 százalék helyett. MSZP-s javaslatra növekszik az egyházak és a kisebbségek oktatási célú támogatása is.

70 százalék marad a táppénz

A kormány által támogatott módosító indítványok sorában szavaztak a képviselők arról is, hogy továbbra is 70 százalék maradjon a táppénz. Az arra való jogosultság a munkaviszony megszűnését követően 90 napra csökken a korábbi 180 napról; az eredeti előterjesztésben 30 nap szerepelt. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

CD-t szeretne a Hanság Big Band

A kapuvári Hanság Big Band nemrégiben ünnepelte megalakulása ötéves jubileumát. A zenekar,… Tovább olvasom