Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Száz év emlékei a levéli óvodában

Egy évszázada alapították a levéli óvodát. A jeles évforduló alkalmából számos programot szerveztek a jelenlegi és az egykori ovisoknak, és kiállítással is felidézték az intézmény történetét.
A Levélfalvi Manók Óvodát bármelyik városi óvoda megirigyelhetné. Igaz, hogy a mai napig is ott játszanak a lurkók, ahol 100 esztendeje, de az épületet kívül-belül felújították, az udvari eszközöket folyamatosan cserélik, és az önkormányzat támogatásával, az intézmény rendezvényeinek bevételeiből, adófelajánlásokból sok fejlesztő játékot tudnak vásárolni.
Husvéth Tiborné 1973 óta óvónő a településen, és 12 éve vezetőként irányítja az intézményt. A 3 csoportba jelenleg 58 gyerek jár, az utóbbi időben létszámnövekedés tapasztalható. A gyerekekkel 6 óvónő és 3 dajka foglalkozik. Érdekesség, hogy egy évszázada még egyetlen óvónő és egy dajka vigyázott 80 lurkóra. Ma már ez elképzelhetetlen lenne, a mostani gyerekek fegyelmezése olykor még 20 fős csoportban is komoly feladat a nevelőknek – ismeri el az óvodavezető, aki úgy látja: a szülők többsége túl nagy önállóságot ad a legkisebbeknek, pedig a szabályokra és azok betartására szükségük van az ovisoknak.
Az intézmény jubileumának alkalmából számos programot szerveztek a gyerekeknek: többek között tűzoltóautó-bemutatót, bábszínházi előadást, kirándulást, és egy kiállítást is berendeztek az óvodában. Az érdeklődők itt megtekinthetik száz év relikviáit: korabeli játékokat, mesekönyveket, módszertani, nevelési leírásokat, az óvoda megmaradt emlékeit. A kiállított tárgyak egy része az intézmény tulajdona, a másik felét a martonvásári múzeumból kölcsönözték, de a helybeliek is bevittek egy-egy régi darabot, például az igazi kuriózumnak számító, ’50-es évekből származó babakocsit. A jubileumi ünnepségen a mostani óvodások mellett a korábbiakat is meghívták: ketten élnek még azok közül, akik a legelső levéli óvó nénihez jártak, tízen pedig olyanok, akik az 1945-ig faluban dolgozó második nevelőhöz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

gólparádék és egy parádés meccs

H csoport, 1. forduló:

Spanyolország–Ukrajna 4–0 (2–0) Tovább olvasom