Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Száz éve született

Száz éve született és már huszonöt éve, hogy elhunyt Soproni Horváth József festőművész felesége, Műhl Hermina, aki létrehozta és évtizedekig vezette férje hagyatékának állandó kiállítását. Ezzel beírta nevét Sopron kultúrtörténetébe.
– Édesanyám, Műhl Hermina egy tisztes soproni pékmester negyedik gyermekeként látta meg a napvilágot, pontosan száz évvel ezelőtt – mondta az évforduló alkalmából Horváth Bertalan (67) építész, a Soproni Horváth József Művészeti Alapítvány létrehozója. – Anyámék hatan voltak testvérek, közte az idővel szintén igen híres soproni festőművészekké vált Műhl Aladár és a Mende névre magyarosító Gusztáv. Az egész család vonzódott a szépművészetekhez.
– Édesanyám életében végig segítőtársa, sokszor múzsája volt festőművész férjének, Soproni Horváth Józsefnek (1891–1961), aki többször is megfestette feleségét. Apám halála után pedig nem akarta, hogy a festmények szétszóródjanak, elkallódjanak. Sokkal nagyobb kvalitású művésznek tartotta férjét, mintsem hogy kárba vesszenek az alkotások – folytatta Horváth Bertalan. – Az Árpád utcai műteremben azonnal hozzálátott a hagyatéki gyűjtemény létrehozásához, amely tíz évvel később a Cézár-házba került. A kiállítás fenntartásában alapvető szerepet vállal az önkormányzat. A megtekinthető hetven akvarell egy része a város, továbbá a Soproni Múzeum és a család tulajdonában van. A gyűjtemény darabjai aukcióra nem bocsáthatók. Ettől függetlenül édesanyám, majd halála után a Soproni Horváth József Művészeti Alapítvány rendre gondoskodott arról, hogy a legkiválóbb képek csoportos vagy önálló kiállításokon kerüljenek nagyközönség elé. Egy éve Londonban rendeztek egy hónapos emlékkiállítást apám festményeiből, míg tavalyelőtt Budapesten az Aranytíz Művelődési Központ előcsarnokában. Idén újra Budapesten, illetve Debrecenben rendezünk tárlatot. Azon fáradozunk, hogy apám művészete méltó helyet kapjon a hazai képzőművészet világában.

Vissza német földre

A Műhl család ősei a XVIII. században Baden- Württemberg tartományból telepedtek le Sopronban. Hermina egyik testvére, Ernő 1947-ben német származásúnak vallotta magát, így a kitelepítés jutott osztályrészéül. A sors viszont úgy hozta, hogy Ernő és családja épp Baden-Württembergbe került, ahonnan a család eredetileg is származott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átváltoztatjuk: Czollnerné Perleczky Ildikó

Jóval nyitottabb lett, és ezentúl több ruhafazont kipróbál, mielőtt a vásárlás mellett döntene… Tovább olvasom