Délmagyar logó

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -4°C | 1°C

Száz éve született Rosenstingl Antal

Sopron és a helyi katolikus konvent híres egykori építésze, Rosenstingl Antal születésének 100., halálának 35. évfordulója tiszteletére ma 5-kor a Szentlélek-templomban szentmisét mutatnak be. Azt követően emlékülést tartanak a Rasztovits-zeneteremben.
– Családunk ősei az 1600-as években telepedtek le a régióban, édesapám tősgyökeres soproniként végezte el a budapesti Műegyetemet – emlékezett a száz éve született építészre, Rosenstingl Antalra (1906–1971) fia, ifj. Rosenstingl Antal faipari mérnök. – Füredi Oszkárnál kezdett el dolgozni (akinek nevét ma már sétány őrzi Sopronban), míg 1935-ben önállósította magát. Számos más épület mellett édesapám építette a Lenkey utcai egykori OTI-épületét, amely ma a társadalombiztosításnak és az egészségügyi alapellátásnak ad otthont. Pt bízták meg 1939-ben a Szent István-templom létrehozásával is. Ekkor került kapcsolatba a Soproni Katolikus Konventtel, ahol idővel ő vette át a neves építész, Schármár Károly – akinek nevéhez például a Postapalota fűződik – munkáját. Édesapám építette a Szent Margit-plébániát, ő állította helyre háborús káraiból a Szent György- és a Szent Orsolya-templomot, s a Szent Domonkos-templom felújítását is ő irányította.
Horváth Imre városplébános és a család szervezésében Rosenstingl Antal születése 100., halálának 35. évfordulóján munkásságát a Szentlélek-templomi misét követően dr. Kubinszky Mihály, a városszépítők elnöke, Sopron díszpolgára méltatja a Szent Mihály utca 8. szám alatti Rasztovits Ferenc Zeneteremben.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érdeklődik a közügyek iránt?

Tovább olvasom