Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Száz milliárdos bevételt hozhat az ingatlanadó

Az év végén ismét megpróbálná felemelni az előrehozott nyugdíj korhatárát a férfiaknál a kormány - egyebek között ez is kiderül abból az államreform-bizottságban készült anyagból, amely egyben a a Brüsszelnek félévente kötelezeően küldendő jelentés tervezete.
Akár 100 milliárd forint pluszbevételt is hozhat az államháztartás konyhájára az általános értékalapú ingatlanadó. A Draskovics Tibor kormánybiztos vezette grémium által készített munka vélhetően az alapját képezi a Brüsszelnek két hét múlva elküldendő iratnak. Ismeretes: a féléves felülvizsgálati megállapodásból következően most kell beszámolni az Európai Bizottságnak, Magyarország hogyan áll a reformok végrehajtása terén.

A Pénzügyminisztérium számítására hivatkozó fenti adat meglepőnek tűnhet. Korábban ugyanis kormányzati tisztségviselők, illetve koalíciós politikusok a mellett álltak ki, hogy nullszaldós lehet a sarc bevezetése, esetleg pár tízmilliárd forinttal javíthatja az államháztartás egyenlegét.

Az ingatlanadó életbeléptetésével párhuzamosan ugyanis meg kellene szüntetni a jelenleg is létező, éves szinten mintegy 60 milliárd forintra rúgó egyéb vagyoni típusú terheket (úgymint a luxus-, a kommunális adót vagy a telek-, illetve építményadót). A most felmerült verzió azonban ennél erőteljesebb hatású lenne.

Az anyag tanúsága szerint egyébként a vagyonadó koncepcióját már kidolgozták, de ennél több nem történt. Nem sokkal jobb a helyzet a közteherviselés terén az egyéb, a kormány által saját maga elé kitűzött feladatok teljesítését illetően sem. A négy teendőből csupán az illetékbeszedési feladatok állami adóhatósághoz való telepítését pipálhatja ki a kabinet. Az anyag sejtelmesen hallgat arról, hogy a terveknek megfelelően vajon megkezdődik-e az idén a tb-járulékok befizetésének személyre szóló nyilvántartása. Nem oszlatja el a dokumentum a bizonytalanságot annak kapcsán, hogy a kormány mérlegeli-e még 2007-ben a közteherviselés átfogó átalakítását.

A kabinet a múlt év végi fiaskó után ismételten be kíván nyújtani egy módosító javaslatot a parlamentnek, ez a férfiak esetén az előre hozott öregségi nyugellátásra jogosító életkor emelését és a „biztosításmatematikailag korrekt" nyugdíjcsökkentést célozza meg. Emlékezetes: múlt év végén azzal hiúsult meg a kormány terve, hogy a szabad demokraták a Fidesszel összefogva leszavazták a kabinet javaslatát.

A nyugdíjrendszer területén más feladatokat is el kell még végeznie a kabinetnek a dokumentum szerint. Például a hivatásos állományúak nyugdíjazására vonatkozó, más csoportokhoz viszonyított kedvező feltételek megszüntetését célzó törvénymódosítási javaslatokat még egyeztetik.

A másik végletet az egészség- és gyógyszerügy jelenti, ahol a kitűzött tennivalók zömén (például a biztosítási oldalról való döntést leszámítva) már túl van a kormányzat. A közigazgatás – elsősorban a központi rész – átalakítása is jól halad a beszámoló alapján, igaz, a teljesítményértékelési rendszer bevezetése fokozatosan, csak 2009-ig bezárólag valósulhat meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amikor anya a legjobb barátnő

Ahány család, annyiféle szülő-gyermek viszony létezik. Megkérdeztünk néhány szegedi édesanyát és… Tovább olvasom