Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Századvég: a DK megosztja a baloldalt

A Demokratikus Koalíció megjelenése és a 2014-es választáson a pártra való voksolás lehetősége teljes mértékben megosztja a baloldali szavazókat.
A Századvég közvélemény-kutatása szerint az emberek többsége az MSZP számára inkább előnyösnek tartja Gyurcsány Ferenc kiválását és pártalapítását.

A Demokratikus Koalíció (DK) megjelenése és a 2014-es választáson a pártra való voksolás lehetősége teljes mértékben megosztja a baloldali szavazókat. Ellenben a politikai jobboldalon és középen állók számára szinte teljes mértékben elképzelhetetlen, hogy a nemrég megalakult pártra szavazzanak - írta a Századvég közleményében csütörtökön az MTI-nek.

December elején a megkérdezett választópolgárok 92 százaléka hallott arról, hogy Gyurcsány Ferenc kilépett az MSZP-ből, és új pártot alapított Demokratikus Koalíció néven. Az ügy ismertsége kiemelkedően magas, ami minden bizonnyal az intenzív médiamegjelenéseknek köszönhető.

A felmérés szerint a teljes népességet vizsgálva - jelentős megosztottság mellett - a relatív többség a kiválást az MSZP számára inkább előnyösnek (35 százalék) tartja. A témát megítélni tudók és véleményt nyilvánítók körében, politikai önbesorolás szerinti bontásban a baloldali szavazók 61 százaléka, a magukat semlegesnek valló, középen állók 57 százaléka tartja az MSZP számára inkább előnyösnek a különválást.

A jobboldali szavazók többsége (54 százalék) viszont ellenkezőleg, inkább hátrányosnak véli az MSZP számára a volt miniszterelnök új pártalapítási döntését. Pártszimpátia dimenziójában megfigyelhető, hogy a kormánypártok 54 és az újonnan megalakult Demokratikus Koalíció szimpatizánsainak 71 százaléka véli inkább a szocialisták számára hátrányosnak a kiválást, míg a témát megítélni tudó MSZP-, LMP- és Jobbik-szavazók többsége szerint ez inkább kedvező.

A válaszadók mindössze 16 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy a 2014-es parlamenti választáson a volt kormányfő pártjára szavaz, az abszolút többség (65 százalék) számára ez elképzelhetetlen. A potenciális DK-szavazóbázist szerkezetében megvizsgálva látható, hogy döntő többségében baloldali szavazók alkotják, ezáltal jelentős megosztottságot idézve elő a baloldali erőtérben.

A témát a véleménnyel rendelkezők körében, politikai önbesorolás szerinti bontásban vizsgálva megfigyelhető, hogy a baloldalon állók több mint fele, 52 százaléka elképzelhetőnek tartja, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette pártra szavaz 2014-ben. A jobboldalon (95 százalék) és középen állók (81 százalék) viszont szinte teljes mértékben elképzelhetetlennek tartják, hogy a Demokratikus Koalícióra voksoljanak. Pártszimpátia szerinti bontásban látható, hogy az LMP szavazók többsége (68 százalék) inkább nem, viszont az MSZP szavazóbázisának több mint a fele (53 százalék) elképzelhetőnek tartja, hogy a DK-ra szavazzon 2014-ben.

A Századvég a telefonos kérdőíves közvélemény-kutatásban november 29. és december 6. között 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korút kérdezett meg. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz kormányátalakítás január 1-jén

Mindenki megbízatása addig szól, amíg az ő mandátuma - jelentette ki a miniszterelnök a Hír TV-nek… Tovább olvasom