Délmagyar logó

2017. 02. 28. kedd - Elemér 5°C | 17°C Még több cikk.

Századvég: a Fidesz a legszimpatikusabb párt

Összességében a Fidesz és az MSZP is nagyon megosztja a társadalmat; gyakorlatilag a két nagy párt jelenti a viszonyulási pontot a választók számára, és ezekhez képest helyezkedik el a többi párt is a rendszerben - közölte a Századvég Alapítvány.
Továbbra is a Fidesz a legszimpatikusabb párt az országban - derül ki a Századvég és a Forsense közös októberi közvélemény-kutatásából, amely ezúttal nem a pártreferenciákat vizsgálta, hanem azt, hogy az emberek mennyire ismerik a magyar politikai erőket, illetve hogy vélekednek a pártokról.

A legfrissebb adatok szerint a felnőtt állampolgárok több mint a fele a "párt" szóval leginkább az MSZP-t azonosítja, vagyis ez a párt jut elsőként az eszükbe, s csak alig feleannyian asszociálnak először a Fideszre. A két nagy párt ismertsége egyébként rendkívül magas, a megkérdezettek 92-93 százaléka nevezi meg valamelyiküket, vagy mindkettőjüket spontán. Az MDF-et és az SZDSZ-t négyből hárman említették, a KDNP pedig a kérdezettek egyharmadának jutott eszébe. Minden más párt ismertsége 20 százalék alatt marad, ami azt jelenti, hogy a kérdezettek a pártokkal a parlamenti frakcióval rendelkező pártokat azonosítják.

A 2008 októberi kutatásban a kérdezetteknek azt is értékelniük kellett, hogy mennyire érzik magukhoz közelinek vagy távolinak az egyes pártokat. A társadalom relatív többsége (39 százalékuk) egy pártnak sem adott közepesnél jobb jegyet, ezzel szemben a megkérdezettek 30 százalékára jellemző a többes pártszimpátia, míg 31 százalékuk csak egy pártnak adott 4-es vagy 5-ös osztályzatot. Októberben a pártok támogatottsági sorrendjét a Fidesz vezette, nincs ez másként a szimpátia sorrendben sem. A megkérdezettek 31 százaléka adott közepesnél jobb osztályzatot a Fidesznek és csak 23 százaléka az MSZP-nek - derül ki a felmérésből.

Olvasóink írták

 • 7. Bzoli 2008. november 06. 08:31
  „Köszönöm, már volt roma miniszterelnökünk, még egyszer nem kérek belőle! Nem kell mindenb en amerikát majmolni, de azért vannak dolgok, amit itt is be lehetne vezetni (Pl. magántulajdon védelméhez való jog, halálbüntetés, stb.)”
 • 6. Lemba 2008. november 06. 06:51
  „Fel a fejjel Magyarok!
  Kovessetek a jo amerikai peldat, nektek most egy Roma Miniszterelnokot kell valasztani.”
 • 5. MACILaci 2008. november 05. 21:40
  „OLYAN KEDVES MINT MAGYAR ANNA!!
  eNGEM NEM KÉRDEZTEK MI, ÉN NEM VAGYOK A RELATÍV TÖBBSÉG???”
 • 4. polgár 2008. november 05. 19:21
  „#1
  Pedig ha téged megkérdeztek volna, az rögtön fölborított volna minden statisztikát...”
 • 3. farok69 2008. november 05. 19:20
  „nem csak szimpatikus hanem kedves is!”
 • 2. zweistein 2008. november 05. 16:55
  „1-es: Rátapintott a lényegre, még a HírTV is így főcímezte a hírt (kiemelés tőlem):

  "A Századvég-Forsense kutatása szerint a társadalom relatív többsége a párt szóval leginkább az MSZP-t azonosítja, azonban a legszimpatikusabb párt - MÁR HA EGYÁLTALÁN VAN ILYEN - továbbra is a Fidesz. A felvétel eredményei megerősítik azt a májusban már rögzített tényt, hogy a magyar lakosság az MDF-et az SZDSZ-hez és az MSZP-hez valójában közelebb érzi, mint a Fideszhez."”
 • 1. a Fidesz a legszimpatikusabb párt 2008. november 05. 16:08
  „"a Fidesz a legszimpatikusabb párt"

  Hahaha! Röhögnöm kell! Engem nem kérdeztek! Egy olyan párt sincs, amelyik szimpatikus lenne!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyveres és rendvédelmi dolgozók demonstrálnak 29-én

Csökkenő reálbérük miatt demonstrálnak november 29-én, Budapesten a fegyveres és rendvédelmi… Tovább olvasom