Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Századvég: a kormánypártok továbbra is őrzik vezető pozíciójukat

A Századvég szerint június végén a kormánypártok stabilan őrzik vezető pozíciójukat.

A Századvég Alapítvány friss közvélemény-kutatása szerint június végén a kormánypártok stabilan őrzik vezető pozíciójukat, a Fidesz előnye pedig a legnagyobb ellenzéki párthoz képest továbbra is több mint másfélszeres mind a teljes népesség, mind a biztos pártválasztók körében.

A közvélemény-kutató pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: legutóbbi, ezer embert érintő telefonos kutatása azt mutatta, hogy a választókorúak 47 százaléka menne el egy most vasárnap tartandó szavazásra, így a hajlandóság az elmúlt hónaphoz képest kis mértékben csökkent. A pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya júniusban kis mértékben növekedett, jelenleg a megkérdezettek 40 százaléka tartozik ebbe a körbe.

A pártok erőviszonyai a felmérés szerint nem mutattak döntő változást, a Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében 23 százalék, az MSZP 14 százalékon áll. Az LMP támogatottsága 6, a Jobbiké 10, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióé pedig 3 százalék.

A biztos pártválasztók között május végén a Fidesz 40 százalékon, az MSZP 25 százalékon áll. A Jobbikra 19, az LMP-re 8 százalék voksolna, a DK pedig 4 százaléknyi szavazatot kapna.

Az intézet június 22. és 27. között, ezer felnőtt telefonos megkérdezésével végezte el felmérését, az adatok legfeljebb +/- 3,2 százalékponttal térhetnek el attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

A Medián csütörtökön a HVG-ben közzétett júniusi felmérése szerint a választani tudó biztos szavazók között a Fidesz 37 százalékon áll, míg az MSZP támogatottsága 27 százalék. A Jobbikra a választók 20, az LMP-re 9, a Demokratikus Koalícióra 4 százaléka szavazna.

A Tárki Társadalomkutatási Intézet szerdán közölte az MTI-vel: júniusi felmérésük szerint a biztos pártválasztók körében a kormánypártok támogatottsága a májusi 32 százalékról 36 százalékra emelkedett, az MSZP-é 31-ről 27 százalékra csökkent. A Tárki szerint a többi parlamenti párt támogatottsága sem változott jelentősen.

A Nézőpont Intézet legfrissebb, a Heti Válasz számára készített reprezentatív felmérése szerint, amelynek az eredményét szintén szerdán tették közzé, a részvételüket biztosra ígérő, aktív választók körében 44 százalékkal a Fidesz továbbra is jelentősen vezet, az MSZP 27, a Jobbik 16 százalékot szerezne, ha most hétvégén lenének a választások.

Olvasóink írták

 • 3. deszkás 2012. június 29. 15:07
  „Ha tudjuk ki(k) a Századvég tulajdonosai meglehet érteni.”
 • 2. Együgyű 2012. június 29. 13:49
  „,,Századvég: a kormánypártok továbbra is őrzik vezető pozíciójukat"
  A fenti adatokat nagyjából el is lehet hinni. Miért? Mert a nemzet igen megosztott és sokan kiábrándultak a politikai pártokból. A Fidesz-KDNP pártszövetségnek van most is a legnagyobb biztos szavazásra fogható tábora. Nincs a jelenlegi láthatáron egy hihetőnek tűnő és reményt adó politika párt.
  Mindenkinek én a vélemény szabadságot megadom a demokrácia jegyében! Bírálni senkit nem fogok!!!
  OFF.”
 • 1. rózsakert 2012. június 29. 11:57
  „viccbagázs....kormánypénzen vett adatok nem is lehetnek más színűek.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos gázolás Budapest és Tapolca között

Vonatpótló buszok járnak a Budapest-Székesfehérvár-Tapolca vasútvonalon, mert halálra gázoltak egy… Tovább olvasom