Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Századvég: Határozott miniszterelnök világos beszéde

A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a lakosság majd kétharmada tud Orbán Viktor országértékelő beszédéről. A beszéd társadalmi fogadtatása egyértelműen pozitív: a megkérdezettek háromnegyede tartja a beszédet erősnek, határozottnak, míg kétharmaduk államférfihoz méltónak.
Orbán Viktor február 6-i országértékelője nagy közérdeklődésre tartott számot – mutatja közvélemény-kutatásunk. Minden ötödik megkérdezett látta vagy hallotta részben vagy egészben az értékelőt, míg a megkérdezettek relatív többsége (46 százalék) a hírekben hallott a beszédről. Mindez azt jelenti, hogy a politika iránt érdeklődő magyar társadalom kétharmada információval bír az országértékelővel kapcsolatban.

A közvetítést nyomon követők közül tízből hat gondolja úgy, hogy a miniszterelnöki beszéd hiteles volt, míg a megkérdezettek kétharmada szerint Orbán államférfihoz méltó országértékelést tartott. Leginkább a miniszterelnök érthetőségét és határozottságát értékelték pozitívan a polgárok (a megkérdezettek háromnegyede).

Pártállástól függetlenül kiemelkedően pozitív társadalmi fogadtatása volt a kormányfő által megfogalmazott politikai üzeneteknek. A magyar társadalom több mint nyolctizede egyetért a miniszterelnöknek azzal a helyzetértékelésével, hogy az államadósság az egyik legsúlyosabb veszélyforrás a jövőre nézve (83 százalék). A miniszterelnök által megfogalmazott tennivalók irányát a válaszadók döntő többsége támogatja. A válaszadók több mint kilenctizede egyetért "a munkalehetőséget segély helyett" üzenettel (98 százalék), a "mindenkinek dolgoznia kell, aki munkaképes" felvetéssel (97 százalék), valamit Magyarország megújításának céljával (92 százalék). A válaszadók csaknem kétharmada (64 százalék) egyetért azzal, hogy "szükség van egy új alkotmányra, ami lezárja a múltat, és egy új fejezetet nyit az ország életében".

A kutatás módszertana

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2011. február 7-8. között, amelynek során 500 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,8 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. smalltown 2011. február 09. 22:18
  „Es micsoda finom tarsasag gyult ossze a Vezer meghallgatasara!! :) Meg Vastag X Csaba is volt, csillogo,konnyes szemekkel...nala ez mondjuk nem ritka.....:P)”
 • 36. PipiczGabor 2011. február 09. 21:49
  „KIT ERDEKEL a politikusok maszlagja. Meg mindig hulyenek nezik a nepet es kiskorunak.A nep is birka mert mindig meg tudjak etetni hatasos szovegekkel. PANEM ET CIECENSES.Cirkusz van mindig, ha mar kenyerre nem jut.”
 • 35. N.P. 2011. február 09. 20:13
  „Ja és az ingyen sörről meg az örök életről még nem is kérdeztem.....”
 • 34. N.P. 2011. február 09. 20:09
  „Ebből a beszédből ki lehetett hozni ezt az eredményt (nem kellett ehhez fideszes honpolgárokat kérdezni) csak a kérdéseket kellett ügyesen összeállítani! Én akár 100%-ot is el tudtam volna érni pld:
  1, Egyet ért-e azzal, hogy jó lenne egy gazdag Magyarország polgárának lenni?
  2, Egyet ért-e azzal, hogy a bűnözőket meg kell büntetni? stb. stb...”
 • 33. történész 2011. február 09. 19:32
  „Megint a párt hű katonáit kérdezték..háát így könnyű népszeretetről beszélni..Környezetemben senkit sem kérdeztek meg,de ha tették volna sem mondtuk volna meg a véleményünket. annak most nincs itt az ideje..alkalmazkodni kell a hatalomhoz..a gondolat meg titkos.”
 • 32. queenmargareth 2011. február 09. 19:29
  „megzavart egy kicsit a dolog: tegnap évértékelő beszéd volt, ma országértékelő, most melyik?Mert durva, ha a kettő egy és ugyanaz...”
 • 31. kábéla 2011. február 09. 19:25
  „Üzemi bajnokág, összesen 2 csapattal. A píárosok játszanak a melósokkal. A melósok nyernek.
  másnapi cikk az üzemi lapban: A melósok egyetlen csapatot tudtak csak megelőzni, a píárosok viszont nagy küzdelemben ezüstérmet nyertek.
  A Századvég is ezt a technikát alkalmazza.
  A szövegben belül (a honlapjukon még egyértelműbben) kiderül: a beszédet minden ötödik ember hallotta/látta. A kérdőív CSAK tőlük kérdezte meg, hogy tetszett nekik a beszéd, KÖZÜLÖK gondolja kétharmad, hogy államférfihoz méltó volt a beszéd. Ez a megkérdezettek 13%-a. (lehet, hogy többen gondolják így, de erről nincs adat).
  A bevezetésben ehhez képest a megkérdezettek kétharmadáról beszélnek. Nem csalás, csak ámítás”
 • 30. Vörcsi 2011. február 09. 19:21
  „29. succmorgo 2011.02.09. 19:11
  "...A 2/3 pedig a sajátos választási rendszer eredménye. Nem a lakosság 2/3-a szavazott rájuk, hanem a választásra jogosult 8.100.000 emberből 2.700.000!..."

  így igaz, azonban ezt figyelembe véve, a választási eredményt mégiscsak az a majdnem 2/3 döntötte el, aki nem ment el szavazni! Ez akárhogyis a döntő többség. Nekik most jó.”
 • 29. succmorgo 2011. február 09. 19:11
  „Igen! Viktorka határozott! Határozottan olvasott... Fejből már nem megy. A 2/3 pedig a sajátos választási rendszer eredménye. Nem a lakosság 2/3-a szavazott rájuk, hanem a választásra jogosult 8.100.000 emberből 2.700.000! Aki nem hiszi, járjon utánna.”
 • 28. ALBERT 2011. február 09. 19:04
  „Hajrá Fradi, hajrá Vasa!" - zárta beszédét Viktor./”
 • 27. queenmargareth 2011. február 09. 19:02
  „Azért nevetséges, hogy jön GYF beszéde és előre félnek, így hülyítik az embert.
  Félelem: Terrorelhárítási Közp. Rendőrök tömeges felvétele, ennyire kell a védelem?Mennyi testőre lehet?”
 • 26. tatár 2011. február 09. 18:18
  „Churchill is csak annak a statisztikának hitt, amit Ő hamisított.:-)”
 • 25. rókus1 2011. február 09. 18:00
  „Én megmondom őszintén nagyon csodálkoznék ,ha a Századvég egyetlen egyszer is Orbán Viktornak és pártjának nem tetsző eredményt adna közzé a velük kapcsolatos" kutatásokról",függetlenül a valós eredményektől.
  Persze tudom azt is ,hogy a többi pártnak(vezető egyéniségnek) is meg van a saját bejáratott és róluk csak pozitív eredményt produkáló kutató csoportja,-cége.
  Sztem ez a duma a híveknek szólt, akiknek jó volt végre hosszasan látni a nagy Ő-t és hallani,hogy a "Vezír" majdnem szó szerint azt mondja amit hallani akarnak.
  Akik meg jelen voltak átélhették a szeretett személy közelségét,és jó érzéssel tölthette el őket ,hogy benne vannak az élbolyban.
  Nekem meg még sokunknak ,csak" sóder" volt és egyáltalán nem megnyugtató, sajnos ezután jön a "feketeleves"!”
 • 24. queenmargareth 2011. február 09. 17:59
  „Kellett egy ilyen "cikk", mert nagyon lehúzta minden politikus, párt és az emberek a semmitmondó beszédét.Most így próbálkoznak. Véletlenszerűen megkérdezték politikai hovatartozásuk? Vagy véletlenül megkérdezték a nevüket és már félelemből is azt mondták, amit hallani akartak?”
 • 23. jozko 2011. február 09. 17:44
  „Itt bezzeg csupa el nem kötelezett ember nyilatkozik!
  Bátorítsátok csak egymást!
  Ha nincs félnivalótok-nincs semmi tétje, kár ennyire túráztatni...

  Ha a "nemzet eltartottai "közül vannak itt egyesek:
  részvétem azoknak, akiket a sors fogyatékossággal, súlyos munkaképteleséggel járó betegséggel vert meg:
  őszintén remélem, továbbra is számíthatnak a társadalom szolidaritására-nincs miért aggódniuk!

  A szimulánsok, az alibi rokkantak viszont remélem, szárnykat kapnak: és repülnek az ellátottak köréből!
  A sok jogcím nélküli "segílyessel " együtt...”
 • 22. Nórikám 2011. február 09. 17:37
  „Minap hívtam fel én is a figyelmet, hogy kommentekből sok mindent lehet szűrni, akko az volt az egyik kommentelő válasza, hogy nem így van, mert a balosok 3-4 névvel is írnak, meg sok a bér tolnok. Naná ugye ez csak a balosokra jellemző? Ők jártak 2 ezerért kordont bontani? Előre bocsátom, nem szeretem a politikusokat, párt állástól függetlenül Egyik sem őszinte, és ne nevezzék nekem demokráciának, amikor egy politikus milliókat visz haza, a melós meg 70-80 ezret. Egyébként meg elég sok ismerősöm van, de egyik sem volt el ragadtatva az értékeléstől! Sőt néhány kimondottan fidesz párti, és Orbánt szerető ismerősöm, kijelentette: soha többet nem megy szavazni! Becsapva érzi magát.”
 • 21. mazsolaszolo 2011. február 09. 17:30
  „15. Valószínűleg igen. Volt szerencsém találkozni egy tagjukkal. Nagyon forszírozta volna a kapcsolatot, de elküldtem a naposabb vidékekre - kedves, úri módon. Ahogyan tanultam. :)

  A mi Viktorunktól ma olvastam egy újabb gyönyörűséget, idézem:

  "A miniszterelnök szerint a siker és boldogulás kapcsán minden fiatalnak az jut az eszébe, hogy hogyan lehet elmenni Magyarországról. ,,Ha megállták a helyüket, akkor jöjjenek vissza." "

  Értsd: ha megálltad a helyed külföldön, akkor menj haza - ha nem mégy haza, akkor nem álltad meg a helyedet. Viktor szerint. Csakhogy nem Viktor határozza meg bárki személyiségét - hanem mindenki a sajátjáét.

  Mellesleg én azt gondolom, hogy egyetlen, a hazáját szerető magyar állampolgár sem rózsás jókedvéből gürizik idekint, és ingázik hetente-havonta vagy évente (kinek mi jut), hanem a legtöbbünk bizony muszájból.
  Majd amikor lózungok helyett munka lesz és tisztességes munkabér; amikor nem 35%-os lesz a munaknélküliség, csak max. 8%; amikor nem kell három hónap spórolni azért, hogy a gyereknek legyen cipője, ha eltört a tapla és sorolhatnám; és HA tisztességes, normális miniszterelnöke, pepibohóc helyett valóban tiszteletreméltó köztársasági elnöke, normális, dolgozó kormánya lesz kis hazánknak, max. 101 fős parlamenttel, visszahívható képviselőkkel satöbbi, AKKOR örömest hazamegyünk. Biztos vagyok benne, hogy nem csak én ürölnék annak, ha hazameheznék szerette városomba és ott szolgálhatnám a hazámat a munkámmal és a tudásommal, emg a tehetségemmel, szorgalmammal.

  Nekem az a véleményem, hogy ha Angela anyus csak egy napot merne ennyi hülyeséget összelózungolni munka helyett, mint amit Viktor nekünk harminc percben leakaszt, már másnap homárhalász lenne valamelyik hamburgi hajón. Segéd-homárhalász. :)”
 • 20. tintasbarns 2011. február 09. 17:26
  „Nem kell a paraszt vakítás a századvégtől tudjuk milyenek a közvélemény kutatások. Azt a felmérést senki nem látta
  és senki nem tudja mikor készült. Én azt mondom teljes mértékben hiteltelen a századvég felmérése és kár hülyíteni a lakosságot.”
 • 19. focabacsi 2011. február 09. 17:21
  „az lett volna helyes kérdés, hogy aki látta, az sorolj fel és súlyozza számára a legfontosabb mondanivalókat... így nagyon szájba rágós....”
 • 18. Larsson 2011. február 09. 17:14
  „"Orbán Viktor február 6-i országértékelője nagy közérdeklődésre tartott számot - mutatja közvélemény-kutatásunk. Minden ötödik megkérdezett látta vagy hallotta részben vagy egészben az értékelőt, míg a megkérdezettek relatív többsége (46%) a hírekben hallott a beszédről. Mindez azt jelenti, hogy a politika iránt érdeklődő magyar társadalom kétharmada információval bír az országértékelővel kapcsolatban. "

  Kösz a linket, megragadom az alkalmat és idézek is innen, ez a mondat nagyon szépen mutatja a csúsztatásokat, túlzásokat! :D :D :D”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bíróság előtt az élettársát halálra verő férfi

Megkezdődött annak a bökönyi férfinak a pere szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon, aki… Tovább olvasom