Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Századvég: nőtt Orbán előnye Bajnaival szemben

A válaszadók többsége szerint a két politikai szereplő közül inkább Orbán Viktor képes a minimálbéreket emelni.
Orbán Viktor február óta jelentősen növelni tudta támogatóinak számát, míg Bajnai Gordon támogatottsága csökkenő tendenciát mutat - derül ki a Századvég áprilisban készített közvélemény-kutatásából.

A kutatóintézet mérésének eredményei szerint a felnőtt lakosság többsége, 54 százaléka Orbán Viktort látná szívesen 2014 után a miniszterelnöki székben, amennyiben csak a jelenlegi kormányfő és Bajnai Gordon közül választhatna.

A válaszadók mintegy harmada (32 százaléka) voksolna Bajnai Gordonra.

Az összegzés kitér arra is, hogy a Századvég februári kutatásának eredményeivel összehasonlítva a jelenlegi miniszterelnököt támogatók tábora több mint 10 százalékponttal nőtt, míg Bajnai Gordoné kismértékben csökkent.

Az áprilisi mérés során jóval kisebb volt azon lakosok aránya, akik nem válaszoltak kérdésükre vagy nem mennének el szavazni. Ebből az következik - olvasható a Századvég anyagában, hogy Orbán Viktor nem Bajnai Gordon táborát, hanem elsősorban a politikai hovatartozásukban bizonytalan választókat tudta sikeresen megszólítani.

A válaszadók az összes, a közvélemény-kutatók által felsorolt pozitív tulajdonságot nagyobb arányban tulajdonították Orbán Viktornak, mint Bajnai Gordonnak. A legnagyobb különbség az erős vezető esetében volt látható: több mint háromszoros azon válaszadók aránya, akik szerint ez inkább a mai kormányfőre jellemző. A lakosság többsége (57 százaléka) inkább a jelenlegi miniszterelnökre tartja jellemzőnek, hogy hatékonyan dolgozik.

Többen voltak azok is, akik inkább Orbán Viktorra tartották igaznak, hogy törődik az emberekkel és betartja, amit ígér, mint akik szerint ezek a tulajdonságok inkább Bajnai Gordonra jellemzőek.

A válaszadók többsége (58 százaléka) szerint a két politikai szereplő közül inkább Orbán Viktor képes a minimálbéreket emelni, 59 százalékuk szerint pedig az államadósságot csökkenteni. Mintegy kétszer annyi válaszadó szerint Orbán Viktor alkalmasabb Bajnai Gordonnál az adócsökkentést és a munkahelyteremtést tekintve. Elmondható, hogy az összes felsorolt terület esetében többen vannak azok a megkérdezettek, akik inkább Orbán Viktort tartják képesnek a feladatok ellátására - olvasható a felmérés összegzésében.

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatását április 23-26. között végezte, amelynek során ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg.

Olvasóink írták

 • 6. grafika88 2013. április 29. 22:03
  „Századvég --110 % fideszes tulajdon.Mit vártatok mást ??
  Ha mást írtak volna --nem kapnának évente több millárd ft megrendelést ov. tól !
  Az emberek nem veszik már be !Mindenki érzi a saját bőrén.
  " Azt még csak elnézem , hogy hülyén néznek rám,
  De azt már nem ..ha hülyének néznek ! "”
 • 5. babar 2013. április 29. 21:56
  „mazsola!
  Attól még, hogy 50-100 ember szidja a fideszt rendszeresen itt a dm fórumon van több ezer aki csak olvas, véleményt alkot és nem írja le a véleményét akár pro, akár kontra! Olyan ez mikor elmész egy pártgyűlésre és azt látod, hogy mindenki vörös, vagy narancsos és azt képzeled, hogy ez a való életben is csak így lehet!!
  Hehehe!”
 • 4. studyfy 2013. április 29. 19:35
  „Véletlenszerűen - a Kubatov-listáról.”
 • 3. Anmari51 2013. április 29. 17:57
  „Gratula Századvég nem is vártunk más eredményt! Csak halkan, csak szépen megjegyzem engem nem közvélemény kutattak meg, most sem, máskor sem! Nem baj azért már tudom kikre fogom az X-t bejelölni több évtizede aktív szavazó polgár vagyok! Racionális döntésem szavazáskor eddig sem a pillanatnyi "kedvező" akciós" ígéretek alapján hoztam meg!”
 • 2. queenmargareth1 2013. április 29. 17:50
  „basszus, összeolvastam a két címet!
  Horror! Nőtt Orbán előnye...”
 • 1. mazsolaszolo 2013. április 29. 17:19
  „Emberek, itt valami nagyon nem stimmel.

  Minden magyar nyelvű fórumon, ahol megfordulok, torkaszaadtából szidják Orbánt, elhordva őt mindennek (nagyjából jogosan is). Ezek után a józan paraszt ész használatával, Orbán csókosait kivéve van épeszű magyar ember e hazában, aki Orbánra akarna X-elni? Ha igen, akkor meg is érdemlitek. Nem tudom, hogy meddig kell ütne ezt a fafejű, ugyanakkor gyáva és gyönge magyart, hogy azt mondnja végre, hogy elég volt." Kösz, Orbán, húzz a hunyiba, még ellenzékben sem akarlak látni, mert tönkreb@sztad az országot. Látom, tapasztalom, a saját bőrömön érzem."

  Ilyen egyszerű. És akkor mehet a Századvég meg a többi csókos a sivatagba vizet merni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Portik-Laborc - Fidesz: megegyezik a nyilvános leirat és az eredeti hangfelvétel

Csampa Zsolt szerint közzétett leiratokban "nincsen se csűrés, se csavarás", a DK szerint nem jól… Tovább olvasom