Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Századvég: Orbánt a szavazók 32, Bajnait 19 százaléka látná szívesen kormányfőként

A megkérdezettek 5 százaléka Mesterházy Attila MSZP-elnököt, 3 százaléka Gyurcsány Ferencet, a DK elnökét, míg 21 százalékuk valaki mást képzelne el ebben a pozícióban.
Orbán Viktort a szavazók 32 százaléka, míg Bajnai Gordont 19 százaléka látná szívesen miniszterelnökként a Századvég novemberi közvélemény-kutatása szerint, amelynek eredményéről a cég pénteken tájékoztatott. Az adatok azt mutatják, hogy némileg csökkent a bizonytalanok aránya és növekedett a választási hajlandóság.

A november 26. és 29. között, ezer felnőtt megkérdezésével készült kutatás eredménye szerint Orbán Viktor miniszterelnököt a választók 32 százaléka, míg Bajnai Gordont, a bejegyzés alatt álló Haza és Haladás Egyesület elnökét 19 százaléka látná szívesen Magyarország kormányfőjeként. A megkérdezettek 5 százaléka Mesterházy Attila MSZP-elnököt, 3 százaléka Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció elnökét, míg 21 százalékuk valaki mást képzelne el ebben a pozícióban. A bizonytalanok aránya 10 százalék.

A Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében 22 százalékos, az MSZP 12 százalékon áll. A Jobbik támogatottsága ebben a csoportban 9, az LMP-é 4 százalékos. A Demokratikus Koalícióra a lakosság 2 százaléka adná a szavazatát. Az egyéb, nem parlamenti pártok támogatottsága jelenleg 6 százalékos a teljes népességen belül.

A kutatás szerint a biztos szavazó pártválasztók között a Fidesz jelenleg 40, az MSZP 27 százalékon áll. A Jobbikra 18, az LMP-re pedig 5 százalékuk adná voksát. A Demokratikus Koalíciót ebben a körben 3, egyéb pártokat pedig 7 százalék juttatná be a parlamentbe.

A Századvég kitért arra, hogy novemberben némileg csökkent a bizonytalanok aránya és növekedett a választási hajlandóság. A választókorúak 47 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy most vasárnap tartandó parlamenti voksoláson, szemben az októberi 45 százalékkal. A pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya enyhén csökkent, jelenleg a megkérdezettek 45 százaléka tartozik ebbe a körbe.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. Perec 2012. december 02. 17:57
  „35. Miért nem kell soha többé Orbán és bandája?Egyszerűen nem szeretnék egy lecsúszó,diktatórikus tipusú országban élni,ahol az emberek vastapsal éljenzik a Kedves Vezért,aki szénné hazudja magát,és tökre hülyének nézi az embereket,bocsi.Eközben meg,szép lassan elszegényedünk,munkahelyen is /már ha van/ lassan már mindent eltűrve ,egyre kevesebb pénzért ugye.Megy a marakodás,a kenyérharc,a reménytelenség......Tudom valamilyen szinten mindenki saját sorsának felelőse,hát mi megyünk ebből a pusztulatból,mert egy életünk van.”
 • 43. X_Y 2012. december 02. 15:00
  „21. maci53 2012.12.01. 09:32

  Tovaris, a te lemezjátszód még mindig ott van elakadva hogy "lemúúúúúúúúúúúúúúúúútnyóóóóóóóóócééééééééév"

  Hát már mindent elfelejtettél amit egykor az MSZMP Pártfőiskolán tanultál?”
 • 42. qrumpli 2012. december 02. 14:09
  „Tehát 100 emberből 32 jól él.
  Ez így ebbe a formába nem igaz!”
 • 41. balihoho 2012. december 02. 12:28
  „Mivel a Századvég, igen komoly pénzt elherdálva, csak nagyon szűk, és szinte időről időre ugyanazokat kérdezgeti, meg kérdőjelezhető felmérésük hitelessége, és pártatlansága.”
 • 40. Power 2012. december 02. 11:27
  „Ezek a politikusok hamarosan búcsút mondhatnak népszerűségüknek.
  http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/tortenelmi-csucson-a-fiatalok-munkanelkulisegi-rataja-magyarorszagon-392359”
 • 39. tucat 2012. december 02. 09:27
  „Az imént bejegyzésben szereplő "fanfárok és harsonaszó" helyett: fanfárokkal és harsonaszóval...
  Elnézést a hibáért! De a lényeg, azt hiszem, érthető volt a hiba ellenére is.”
 • 38. tucat 2012. december 02. 09:22
  „37. NP1
  Ezek hiteles források azok számára, akik rasszokat, etnikumokat és egyéb, bűnbakként megjelölt embercsoportokat akarnak kiszorítani a társadalom (már, ahogyan ők értelmezik e fogalmat) perifériájára, netán a kiszorításukkal be sem érnék...
  Szerencsére azok vannak többen (remélem), akik békés együttműködésre törekednek mindenkivel, aki csak a legkisebb hajlandóságot mutatja erre. Más szóval nem a különbözőséget, nem fogást keresnek másokon, hanem a fellelhető hasonlóságokra alapozott közösségek létrehozásán munkálkodnak. Nos, igaza van: ezeknek (nekünk) az említett források nem lehetnek hitelesek, inkább a józan elme határait durván sértőek a puszta létezésükkel is. Persze, a szabadságelvű demokráciának sok mindent el kell viselnie, de a közösség békéjét és/vagy az egyének biztonságát (e kettő, ha jól meggondolja, egy és ugyanaz) veszélyeztető jelenségekkel szemben a leghatározottabban fel kell lépni. Az, hogy melyek egy közösség és tagjai érdekei, túl bonyolult kérdés ahhoz, hogy a téli szürkeség félhomályában is napszemüveget viselők körében érdemes lenne elmélyedni az elemzésében, s ami abból e helyt is lenne, azt aligha nevezném vitának, sokkal inkább szuronyos közelharcnak. A csatákban pedig nem az igazság domborul ki, hanem a hullahegyek, s ezzel az igazság is elesik mindig, még akkor is, ha a győztesnek tekintett had tábornoki karát fanfárok és harsonaszó fogadják a behódolók (ez fontos, sokrétegű jelentéssel, és a folytatásra nézvést különös jelentőséggel bíró, szó ;)).

  Akkor hát, szép, vidám napot!”
 • 37. tucat 2012. december 02. 09:01
  „35. Miértne?
  Én úgy látom, hogy az Ön retináját sem veszélyeztetik az UV fotonok. Amikor sötét van, vagy gyengék a látási viszonyok, én leveszem a napszemüvegem, és ettől általában többet és jobban látok. Önnek is ezt javaslom, hacsak nem szenved krónikus maculadegeneratioban. Ez utóbbi sem reménytelen teljesen, bizonyos eljárásokkal van esély a látás javulására, de az állapot további romlása érdekében feltétlenül javaslom, hogy tegyen intézkedéseket. Nem biztos, hogy súlyos a baj, lehet, hogy tényleg elég, ha leveszi a napszemüvegét, mert ettől a pupillája kitágul, több fény kerül a retinájára, és részletgazdag, színes képet fog látni. Nagy élmény az ilyesmi, ezt onnan is tudom, hogy egy súlyosan látássérült ismerősöm nemrég, egy műtét után majd´ levert a lábamról, amikor elújságolta: "Ismét látok!" Igaz, ő látó volt a beavatkozás előtt is sokáig...

  Borús, esős, szürke napunk lesz, de a derűje ne hagyja el! :)”
 • 36. NP1 2012. december 02. 08:58
  „Miértne? 2012.12.02. 08:08

  A hozzászólók sötét 80%-ról az egy szót ne szóljon, aki a kuruc.infót hiteles tájékozódási forrásnak tekinti.”
 • 35. gubanc 2012. december 02. 08:23
  „A kormány által pénzelt véleménykutató nem meri kimondani az igazságot. Inkább azt hazudja, amit előírtak neki.
  Szapora nyelvcsapásukat meg is érteném a milliárdos megrendelésekért cserébe, ha nem lenne erkölcs és szakmai tisztesség, mint fogalom. Így undorító és hányingert keltő a viselkedésük.”
 • 34. Miértne? 2012. december 02. 08:08
  „Annyira sötét a hozzászólók 80 %-a, hogy az fáj.Tessék mindennek, ami ezzel a témával kapcsolatos utánaolvasni, logikusan összerakni a tényeket és nem hirtelen érzelemből válaszolni. Fletó és Bajnai sza.rá verték az országot,eladósították,kijátszották a tőkének. Miért kellenek ezek az emberek. Nem kellenek még alternatív megoldásnak sem.Forr az agyam a sok olvasott,irigy kicsinyes,tájékozatlan, a média által az arcuk elé rakott "tények"-ből következtetést leszűrő hozzászóló, most még egyszerűen leírva TÖMEGBŐL!!!
  Ébresztő emberek!!!!!! Ne hagyjátok,hogy az orrotoknál fogva vezessenek. olvasni,tájékozódni stb.

  www.vntv.hu/vivanaturavideo.php?vid=79fd8772b

  http://kuruc.info/r/34/98774/”
 • 33. queenmargareth1 2012. december 01. 16:41
  „bárki csak ne fidesz és orbán”
 • 32. x 2012. december 01. 14:58
  „31. keletaru 2012.12.01. 14:47 "... Tessék mondani csak piros, és narancs sárga és langyos van? ..."
  :-) Nem illik másra gondolnunk.
  Ki az a "21 százalék", aki "valaki mást képzelne el" kormányfőnek, azt a híradásban nem részletezték.
  Mennyi abból a lehetséges "Jobbik"-választó? Ugyanez a kérdés a bizonytalanok 10%-val kapcsolatban.”
 • 31. keletaru 2012. december 01. 14:47
  „Érdekes a média sosem gondolkodik Vona Gáborban vagy bárki másban ?! Tessék mondani csak piros, és narancs sárga és langyos van !? Már kezd olyan szeretett vezér íze lenné , képet mikor " kell " ki rakni a falra ?! Üdv Kuci”
 • 30. achilleus 2012. december 01. 12:18
  „25. papika56 2012.12.01. 11:40
  Éppen most kérte ki a hvg az előző ciklus hasonló kiadásaira vonatkozó adatokat:
  http://hvg.hu/itthon/20121130_Gyurcsany_Bajnai_tanacsadas_17milliard
  "Közel 17 milliárd forintot költöttek a 2006 és 2010 közötti kormányok kommunikációs tanácsadásra, tanulmánykészítésre és közvélemény-kutatásra - derül ki abból az adatsorból, melyet a hvg.hu adatkérésére állított össze a Miniszterelnökség a minisztériumok nyilvántartásaiból, leltáraiból és adatbázisaiból." (Itt arról, hogy a századvég mennyit kap.) "a kimutatás szerint összesen 10,2 milliárd forintot. Kommunikációs tanácsadásra négy év alatt 4,1, közvélemény-kutatásra pedig 2,4 milliárdot költöttek."
  Így aztán nem is lehet azon sem csodálkozni, hogy egyes közvéleménykutatók nemcsak pártok, hanem mozgalmak (emlyek választásokon nem is indulhatnának), népszerűségét is "mérik", elég bőkezűen osztva a népszerűségi pontokat. Olykor még az sem zavarja őket, hogy az alkalmazott felmérés módszertana minden szakmaiságot nélkülöz: http://mandiner.blog.hu/2012/11/12/a_median_az_egyutt_2014_es_a_together_2k14_joghurt
  "A beszélgetésből - azon túl, hogy Hann (Medián vezér) szerint a választók nagyon szeretik az amúgy a politikusok és a civilek által is minden másnál gyakrabban emlegetett összefogást - kiderül, hogyan kérdezett a Medián." (Akit érdekel, olvassa el. Ugye legutóbb már a felét sem mérte a másik baloldalinak tartott közvéleménykutató.)
  Nem gondolom, hogy a Századvég eredményeire mérget lehet venni, de ilyen erővel a többié sem sokkal különb, ha egyáltalán különb, hivatkozom újra a hvg cikkre.”
 • 29. gondolom 2012. december 01. 11:54
  „A Századvég milliárdot kapott Orbántól,mit is mondana.A pénzért már kell sokat hazudni. HITELTELENEK.!!”
 • 28. tucat 2012. december 01. 11:49
  „Ezredvég, Századvég, hitelesség, vagy hiteltelenség ide vagy oda, a bizonyítványunk megdöbbentően lehangoló: az istenadta olyan, mondjuk így: pártot juttatott a képviseleti közhatalom csúcsszervezetébe, amely teljesen idegen az európai demokráciák bármilyen változatának hagyományaival szemben, és amelynek az ideológiája - ne szépítsünk - megegyezik egy olyanéval, amelynek a visszaszorításába az egész, akkori világ belerokkant. A sebek még ma is felszakadnak, és akkor se gyógyulnának teljesen, ha nem engednénk az ilyen (...) ideológiájú szervezetet lélegezni se.
  Mi engedjük, nem is akármekkora elánnal, sőt oxigénmaszkkal tápláljuk! Ha csak egyetlen ember akadna e honban, aki egy ilyen hordának a parlamenti jelenlétével egyetért, már az is mindannyiunk (oktatás, nevelés, gondolkodás, intellektus, a köztudatbeli állapotok...) szégyene lenne. Az pedig, hogy miért folyik ez a szánalmas, "szeretlek - utállak", álszent színjáték a kormányzópártok és a (... - elvből nem írom le a nevét, ha nem muszáj) között, azt hiszem, sokunk számára világos - ugyanazért, amiért a nemrég még imádságra felszólított "csuhások" szervezetére is égetően szüksége volt, van és rövidesen ismét lesz valakinek, meg egy, a közelében lebzselő, szűk csoportosulásnak, akkor is, ha az egész csürhe (ezek vagyunk mi, bocs!) beledöglik.
  Ezzel együtt is örvendetes tény, hogy a furcsa, totálisan Európa-idegen, az emberi jogokat és a demokráciát mesterien és megdöbbentő sikerrel (... ezek vagyunk mi, akikkel ezt simán meg lehet tenni, bocs!) elhazudó és lebontó, minden fényforrást lassan kioltó, s a kijáratokat is eltorlaszoló, a társadalmi haladást nemcsak megállító, hanem - túlzás nélkül - évszázadokkal visszavető, önjelölt (hogy durvább jelzőt ne használjak) hatalom felépítménye recseg-ropog lassan minden eresztékében. Remélem, senkit sem temet majd maga alá, amikor összeomlik, mert egyetlen emberéletet (még az ő oldalukról sem, mert az az égvilágon semmit se old meg, épp ellenkezőleg!), hajítófát se ér az egész, úgy, ahogy van.
  Óvatosan (de meggyőződéssel) megjegyzem, ha a regnáló vezérék ellenzékben volnának, már nemcsak a Szabadság téri épületek állnának talán lángokban, hanem nem lenne olyan, mégoly masszív kordon sem sehol fél-Ázsiában, amely még állna valahol, dacolva a fél-dakota-fél-mongol Bir kán uralkodó rohamaival... Ez is elég nagy különbség a demokrácia, az emberi jogok és a liberális eszmék, embernek való értékeit követők és a jelenleg hatalmi státuszban randalírozók között, akik az egyik parlamenti pártot valószínűleg - és remélhetőleg kizárólag - azért igyekeznek a pozíciójában megtartani, hogy legyen legalább egy, amelyre a jobb hüvelykujjukkal, széles mozdulattal rábökhetnek anélkül, hogy valakinek kétsége lehetne a gesztusuk igazsága felől...
  A fene enné meg, hogy ennyire sötét, birka banda vagyunk együtt, átlagolva! Ne szólj semmit, hanem nézz meg bennünket: ott vagyunk mind a nagy mészkőházban! Mi? Hogy azok nem mi vagyunk? Hát akkor a ki a mátrai zivataros beteg Béla? He?
  Hát, így... :)”
 • 27. Qllancs 2012. december 01. 11:46
  „Szerintem ez a felmérés a fidesz tagok között ..körében készült. Mert akkor elhiszem. orbánt már a saját talpnyalói is kezdik kritizálni.”
 • 26. Anmari51 2012. december 01. 11:41
  „Anmari51
  Engem még soha egyetlen közvélemény kutató cég sem kérdezett meg ebben a kérdéskörben, így engem ne tessenek átlagolni ha a véleményemre nem kíváncsiak. Van olyan közvélemény kutató cég, aki időnkét rám talál de a kutatás témája célja eddig más volt. Tudják a email és telefonos elérhetőségem de politikai, választási témában eddig nem kérdeztek meg! A századvég meg a regnáló kormány közvélemény kutató, tanácsadó cége eredményeik nem okoznak meglepetést, "csak a dolgukat teszik" ezt várja tőlük a megbízó!”
 • 25. papika56 2012. december 01. 11:40
  „Közig.Min. megbízásából , orbán kormányt népszerűsíti egy fütyiszes ZRT ! Reklámra ....
  Angliában népszerűsít : 197 millióért,az USA ban : 126millióért, német-osztrák : 135 millió ft ért !!!
  + Alaptörvény ?? díszkiadása ..feltöltik az iPodra, és az Apple Apportra... 5 millió ft ért ! nov. hóban.
  Akkor amikor 4,5 millió ember él mélyszegénységben ! Minden 3. gyerek ..éhezik..fázik !
  Az EU n belöl ..CSAK ITT ilyen a helyzet !!!SEHOL MÁSHOL !

  Normálisan gondolkodó ember ....nem vesz narancsot a kezébe soha többet ! Csak a marha nem tanul a saját hibájából !!!”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

December 4-én temetik Kovács Apollóniát

Az előadóművész november 17-én hunyt el 86 éves korában. Tovább olvasom