Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Századvég: többszörös Fidesz-fölény a biztos szavazóknál

Többszörös Fidesz-fölényt mért a biztos szavazók körében a Századvég Alapítvány pénteki tájékoztatása szerint.
A Századvég május közepén végzett közvélemény-kutatásának tanúsága szerint a politikai térkép szerkezetében, erőviszonyaiban lényegi változás nem érzékelhető, hiszen a biztos szavazó pártválasztók körében még mindig jelentős, többszörös a kormánypártok fölénye - írták.

A biztos szavazó pártválasztókat nézve továbbra is jelentős, több mint 2,7-szeres a Fidesz-KDNP előnye a második legerősebb MSZP-hez képest: a kormányzó pártok 57 százalékon, a szocialisták 21 százalékon állnak. A választásukban biztos szavazók 13 százaléka adná voksát a Jobbikra, 6 százalékuk a LMP-t juttatná a parlamentbe.

Májusban a választókorúak 51 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy most vasárnap tartandó parlamenti voksoláson. Ez a részvételi hajlandóság csaknem azonos az idei év márciusában és a tavalyi év záró időszakában mért adatokkal.

Mint írták, enyhén nőtt a pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya. Jelenleg a megkérdezettek 37 százaléka tartozik ebbe a körbe.

A Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében 35 százalék. Ez kismértékű, statisztikai hibahatáron belüli csökkenést jelent a március végi állapothoz képest. Az MSZP szavazatszerző képessége továbbra is korlátozott, az elmúlt hónapokban nem tudta érdemben szélesíteni táborát, amely jelenleg 12 százalék.

Hasonló tendencia figyelhető meg a másik két ellenzéki párt esetében is: az LMP-t a felnőtt lakosság 5, a Jobbikot 9 százaléka támogatja. A rájuk jellemző pártpreferencia-változás mértéke egyelőre nem haladja meg a statisztika hibahatárt.

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatással május 12. és 18. között 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdezett meg. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amelyet az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

Egy hete az Ipsos azt közölte, hogy a biztos pártválasztók közül a korábbi 54 százalék helyett 48 százalék szavazna a Fideszre, miközben az MSZP-t a korábbi 20 százalék helyett most 25 százalék választaná. A Jobbik tábora 17 százalékról 15 százalékra, az LMP-é 5 százalékról 7 százalékra változott.

Olvasóink írták

 • 7. babar 2011. május 21. 13:38
  „3 év és jön az mszp cucli megint, ne féljetek! Lesz munka, meg rokkant nyugdíj, meg ingyenes orvosi ellátás, munkanélküli segély, meg minden amit akartok! Csak legyen miből költeni, vagy majd megint felvesznek 20 mrd eurót! Hehehe”
 • 6. deszkás 2011. május 20. 23:19
  „LIGOTOKO! Elgurult?”
 • 5. ligotoko 2011. május 20. 21:38
  „A Fidesz erőteljes munkája eredménye majd a romok eltakarítása után, tét-három év múlva lesz örömteljes. Az mszp- 2014-ben be sem fog kerülni a parlamentbe! Hazug tolvaj banda, fúj!”
 • 4. queenmargareth 2011. május 20. 17:50
  „a Botka népszerűség miatt be kellett tenni egy ilyet is..........
  mindenki szidja az mszp időszakot, de akkor volt munka!”
 • 3. igazságkereső 2011. május 20. 16:52
  „Mi értelme van két választás közti időszakban közvélemény kutatást végezni? Egyébként is a lakosság egy igen jelentős része megcsömörlött a Gyurcsány-Kóka-Bajnai" triumvirátustól",hiszen kormányzásuk alaqtt eltűnt az országból kb. 13000 milliárd forint! Bajnai meg ne tetszelegjen az"országmegmentő" szerepében,hiszen Gyurcsány gazdasági minisztere volt, tehát nyilvánvaló,hogy az Ő személye is benne van a 2004-2010 közötti időszak országot legatyásító tevékenységben.Arról ne mis szólva,hogy a bankok meg egyre gátlástalanabbak,pedig megsértették az 1996.évi CXXI.Törvény 46.§-át,valamint a hitelintézeti törvény 213.§ (b.) pontjában foglaltakat! Jó lenne ha már ebben a "kurva országban",hogy egy klasszikust idézzek,valaki helyére rakná a magyarországi leánybankokat,mert gátlástalanságuk határtalanná vált és ezt meg kell állítani!”
 • 2. csafe 2011. május 20. 14:57
  „Azt hiszem Churchill mondta: "Csak a saját magam hamisított statisztikában hiszek!"
  A választások előtt igen nagyokat tévedtek a "közvélemény kutatók" Ilyenkor viszont a visszaigazolás hiányának tudatában kötelező is tévedni.”
 • 1. Írástudatlan 2011. május 20. 14:11
  „Szemenszedett hazugság!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat gyerek sérült meg a balesetben

Hat gyerek megsérült, amikor összeütközött egy menetrend szerint közlekedő autóbusz és egy… Tovább olvasom