Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Százak kiáltották a gálán: Olvasni jó!

Ünnepeltek a gyerekek, pedagógusok és könyvtárosok péntek délután: ünnepélyes gálaműsoron köszöntöttük Olvasni jó! kampányunk díjazottjait.

www.olvasnijo.kisalfold.hu

Zsúfolásig megtelt gyerekekkel a győri Bartók Béla Megyei Művelődési Központ nézőtere péntek délután; négyszáz izgatott diák és felkészítő tanáraik, kísérőik várták, hogy megtudják, hol végeztek a rendkívül erős mezőnyben. Abban biztosak lehettek, hogy kiemelkedően teljesítettek, hiszen a versenyt végigküzdő 272 csapat közül a legjobb 84 gárda kapott meghívót a gálára. Hogy mennyire szoros volt a verseny, az is mutatja, hogy ők mindannyian legalább 95 százalékosan teljesítettek, azaz 18 vagy kevesebb pontot veszítettek a hat forduló során.

Az Olvasni Jó kampányunk teljes végeredménye itt található

KÉPGALÉRIA A DÍJÁTADÓ GÁLÁRÓL ITT >>


Az első helyezettnek csak két pont hiányzott a maximális pontszámhoz. Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke – aki elsőként köszöntötte a versenyzőket – is örömmel látta, mennyien vágtak bele a játékba, s bújták a könyveket, újságokat, hogy választ adjanak a bizony nem mindig egyszerű kérdésekre. – Igaz, a könyv nem olyan kényelmes, mint a tévénézés, s a konkurencia, a tévé és az internet „készen" adja a mondanivalóját, a könyv, az olvasás azonban a képzeletet, a teremtőerőt mozgatja meg – mondta Kara Ákos, majd hozzátette: az Olvasni jó! kampány éppen ahhoz járult hozzá, hogy ez a képességünk életünk végéig megmaradjon, és később is segítsen eligazodni a világ dolgaiban. Egyetértett ebben Horváth József, a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár igazgatója is, aki munkatársaival nemcsak a feladatsorok összeállításában, hanem a javításban is oroszlánrészt vállalt.

– Három éve, amikor az első Olvasni jó! kampányt szervezte a Kisalföld, magunk is meglepődtünk, mennyien jelentkeztek, s hány iskolát mozgatott meg a felhívás megyeszerte. Idén sem volt ez másképp: 368 csapat nevezett tavaly októberben, s közülük 272 fejezte be a versenyt. Annak külön örültünk, hogy nemcsak a megye kilenc városából, hanem a kistelepülésekről is rengetegen jelentkeztek. A rekordot a falvak között Bősárkány tartja, ahonnan tizenöt csapat jutott el az utolsó fordulóig – sorolta a sokatmondó számokat az igazgató, aki valószínűleg könyvtára számos leendő olvasóját is a meghívottak között üdvözölhete.

Erre a statisztikai esély is meglehetősen nagy, hiszen a számokból kiolvasható, hogy a versenyben résztvevő 5-8. évfolyamosok közül a megyében minden ötödik indult az Olvasni jó! versenyen, s minden hetedik sikeresen be is fejezte. Erre már Hancz Gábor, a kampány főszervezője, a Kisalföld újságíró-szerkesztője mutatott rá, mint ahogy arra is, hogyan sikeül megtölteni újra és újra tartalommal a lap szlogenjét. 

– Ismét bebizonyosodott, hogy „a Kisalföld több mint újság". Nem önmagában több, hanem az olvasóival együtt, akik örömmel vesznek részt kampányainkban. Így épülhetett fel a mindszentpusztai autistaotthon, jöhetett létre a győri szívcentrum, kerülhettek olvasóink receptjei színvonalas szakácskönyv formájában több mint harmincezer otthonba, és juthattak GPS-készülékekhez a megye mentői, tűzoltói. Most pedig így mozdult meg közel kétezer gyerek, s vett könyvet a kezébe, járt tanítás után a könyvtárba, s talán ha már ott jártak, más könyveken is megakadt a szemük – mondta Hancz Gábor, aki az elmondottak fényében joggal kívánta a nézőtéren ülő diákoknak: „Váljatok olvasókká – váljatok Kisalföld-olvasókká!"
Reméljük, megvalósul a jókívánság, s a Kisalföld – partnereivel együtt – gondoskodott róla, hogy a legjobbaknak biztosan legyen mit olvasniuk a díjkiosztás után: huszonkilenc értékes könyvcsomag talált gazdára, benne számtalan izgalmas ifjúsági regénnyel, novelláskötettel, színes ismeretterjesztő albummal.  

Mi tagadás, a többszáz gyerek nehezen palástolta várakozását az eredményhirdetés előtt; a kimlei iskola egyik kis versenyzője olyan rosszul lett a nagy izgalomtól, hogy mentőt kellett hívni hozzá. Szerencsére valószínűleg csak a tömeg és a meleg okozta a riadalmat – neki ezúton kívánunk jobbulást! „Anyu, kaptunk könyveket, nekem pont állatos jutott!", újságolta lelkesen telefonon Mogyorósi Lilla, a Radnóti iskola 5. helyezett csapata, a „Könyvmolyok" egyik oszlopos tagja a családnak, aki nem tagadja, alaposan megdolgoztak a nyereményért: szinte minden szünetben a válaszokra készültek. Hasonló volt a helyzet a mosonmagyaróvári Bolyai iskolában is, ahol Antal Imréné, a második helyezett „Kisokosok" csapat felkészítő tanára szerint szinte mindenki, még az iskola gazdasági vezetője is kivette a részét a feladatmegoldásból. „Volt, ami nehéz volt, az 1956-os feladatokon sokat gondolkodtunk, kutattunk", mondta Suhajda Richárd, az egyik hatodik osztályos csapattag.

A könyvek, mint az emberek
„Mit akar egy könyv? Megértetni magát. De az ilyesmi
lassan megy, majdnem oly lassan és bonyolultan, mint az
életben. Nem elég katalógus, divat vagy hagyomány szerint
olvasni, ösztön szerint kell megkeresni a könyvet, mely –
nekünk, személyesen – mondhat valamit. Rendszeresen kell
olvasni, úgy, ahogy alszik, étkezik, ahogy szeret és lélegzik
az ember. A könyvek, mint az emberek, csak akkor adják
ide titkukat, bizalmukat, ha te is átadod magad nekik" –
Márai Sándor sorait Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke
idézte a gálán.
A helyzet csak fokozódott, amikor a nyeremények kiosztása után a Groovehouse együttest konferálta fel a színpadra Fábián György, a Kisalföld főszerkesztő-helyettese, egyben a gála „ceremóniamestere". Örömmel láttuk, hogy Judy és Zsolti nem ijedt meg a rengeteg gyerektől – akik bizony hangot is adtak lelkesedésüknek –, sőt, az ismert slágerek előadásához „erősítést" is hívtak a közönség soraiból. Volt, hogy hatan táncoltak mellettük a rögtönzött tánckarban, aki pedig elég bátor volt, még a mikrofont is megkaparinthatta Zsoltitól, hogy énekben is megmutathassa, mit tud.     
A Groovehouse örömmel jött a gálára, annál is inkább, mert Zsolti, a csapat énekese már gyerekként is szívesen vett könyvet a kezébe.

– Sokat olvastam, ami persze egyszerűbb volt, amikor még volt rá elég időm. Most sem hanyagolom azonban a könyveket: ha olyan regényre bukkanok, ami érdekel, képes vagyok két fellépés között, akár az autóban is azt bújni – mondta az énekes, aki a gála után még sokáig osztotta Judyval az autogramokat a kis vendégeknek.
Pomaranski Luca

Kapcsolodó anyagok >>
A kötelező is lehet kedvenc (2006-11-14) >>
Az olvasás újra divatba jön (2003-09-23) >>
Diákok ezrei szerint: olvasni jó! (2004-01-23) >>
Díjkiosztó gálával zárul a játék (2004-01-13) >>
Kisalföld kampány: Olvasni jó! - 2006 (2006-10-10) >>
Kutatás a fejőke és a rocska után (2006-10-19) >>
Még titkos a végeredmény (2007-02-10) >>
Leleményesek a diákcsapatok (2003-11-13) >>
Szívesen ''romantikáznak'' az olvasó gyerekek (2007-01-09) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akár maradhatna is az iskola?

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom