Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Százéves gőzhajó érkezik Budapestre

Bécsből Budapestre érkezik a jövő héten jubileumi különútján a Schönbrunn nevű százéves gőzhajó - közölte a Magyar Turizmus Zrt bécsi képviselete.
A Shönbrunnt Óbudán építették 1912-ben az Első Dunai Gőzhajózási Társaság (DDSG) hajógyárában. Ez ma az egyetlen működő hajó a 300 gőzhajó közül, amelyek egykor a társaság flottájába tartoztak.

Kovács Balázs képviseletvezető az MTI-nek elmondta, a Schönbrunn vasárnap kezdi meg százéves jubileumi útját Bécsben jelenlegi tulajdonosa, az Osztrák Vasúttörténeti Társaság (ÖGEG) és egy utazási iroda szervezésében. Útja során a Schönbrunn kiköt Pozsonyban, majd Komáromban, Esztergomban, valamint Visegrádon is, mielőtt kedd este megérkezik Budapestre. A fővárosban két napon át tekinthetik meg az érdeklődők és tehetnek vele városnéző utakat a Dunán, mielőtt visszaindul Bécsbe.

A hajózás hagyományainak ápolói a Schönbrunnt Budapesten az 52 éves Sopron muzeális vontatóhajóval fogadják az Árpád-híd felett és végigkísérik a Belgrád rakparti Nemzetközi Hajóállomásig - közölte az MTI-vel a Magyar Hajózásért Egyesület.

A Schönbrunn - olvasható az ÖGEG honlapján - egészen 1985-86-ig közlekedett menetrend szerinti járaton Bécs és Passau között, ezután 1988-ig különjáratokat teljesített. 1988-ban kivonták a forgalomból és kaszinóhajóként Budapesten horgonyozták le.

A vasúttörténeti társaság 1995-ben vásárolta meg a Schönbrunnt jelképes összegért, 1,20 schillingért. 1995 és 2000 között a társaság munkatársai önkéntes munkával, 20 ezer munkaóra alatt ismét üzemképessé tették a hajót és korhűen helyreállították belső berendezését.

Olvasóink írták

 • 3. 6664 2012. augusztus 25. 04:24
  „2. bzoli-41 2012.08.24. 23:19 "Sajnos az a társaság nem tudhatott erről a hajóról..." Miért? Ahhoz a társasághoz hasonló nálunk nincs? (Lehet, hogy tényleg nincs...) Egyes emberek hozzáállásával tényleg baj van, csak őket nem az itt kommentelők között kell keresni, hanem magasabb körökben. Mondjuk a "100 leggazdagabb magyar" kiadványban.”
 • 2. bzoli-41 2012. augusztus 24. 23:19
  „Ez jó volt : "Akik a magyar változatra kíváncsiak, Tápén megtalálják az iszapban."
  És ez is tükrözi egyes emberek hozzáállását a Szőke Tiszához. Ugyanígy új életet kaphatott volna évekkel ezelőtt.
  Sajnos az a társaság nem tudhatott erről a hajóról, mert ha tudott volna akkor gondolom ezt is megmentették volna.”
 • 1. CsImre 2012. augusztus 24. 21:02
  „Akik a magyar változatra kíváncsiak, Tápén megtalálják az iszapban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ pénteki nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az augusztus 24-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom