Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Százezer fő alá esett az elsősök száma

Szeptember elsején 97.622 gyermek ül be először az iskolapadba. Az elsősök száma most először esett százezer fő alá. Az általános iskolai tanulmányokat évről-évre egyre kevesebben kezdik meg. Huszonöt éve még kétszer ennyien voltak az elsősök. A felsőoktatásban 62 ezer fiatal kezdheti meg tanulmányait - számuk tavaly érte el a csúcsot, amikor több mint 66 ezren mentek főiskolára, vagy egyetemre.
Szeptember elsején 97.622 gyermek ül be először az iskolapadba. Az elsősök száma most először esett százezer fő alá. Az általános iskolai tanulmányokat évről-évre egyre kevesebben kezdik meg. Huszonöt éve még kétszer ennyien voltak az elsősök. A szakközépiskolát 51 ezren, a gimnáziumot 46 ezren kezdik meg. A felsőoktatásban 62 ezer fiatal kezdheti meg tanulmányait - számuk tavaly érte el a csúcsot, amikor több mint 66 ezren mentek főiskolára, vagy egyetemre.

A most kezdődő tanévben változás történt a május-júniusi érettségi vizsgaidőszakokban és vizsganapokban. A közoktatási törvény rendelkezései alapján egyes évfolyamokon évente országos mérés, értékelés keretében kerül sor a tanulók alapkészségeinek vizsgálatára.

A szorgalmi idő első tanítási napja: 2006. szeptember 1. (péntek), utolsó tanítási napja: 2007. június 15. (péntek). Az iskola utolsó, befejező évfolyamán az utolsó tanítási nap a középiskolákban és a szakiskolákban: 2007. május 4. A tanítási napok száma száznyolcvanegy nap.

A szorgalmi idő első féléve 2007. január 19-ig tart. Az iskolák 2007. január 26-ig értesítik a tanulókat, illetőleg a kiskorú tanulók szüleit az első félévben elért tanulmányi eredményekről.

A tanítási szünetek: őszi szünet 2006. október 30- november 3., téli szünet 2006. december 27 - 2007. január 2., tavaszi szünet 2007. április 5- április 10.

2007. május 30-án kerülnek megrendezésre a 4., 6., 8., 10. évfolyamos tanulói teljesítménymérések, várhatóan 450 ezer tanuló részvételével. A szakmai előkészítés és a feldolgozás, kiértékelés az eddigiekben bevált eljárásrend szerint folyik majd.

A gyermek eltérő ütemű éréséből fakadó hátrányoknak a csökkentése, továbbá az alapkészségek sikeres megalapozása és kibontakoztatása érdekében az általános iskolák igazgatói 2006. október 15-ig felmérik azon első évfolyamos tanulóik körét, akiknél az óvodai jelzések, illetve a tanév kezdete óta szerzett tapasztalatok alapján az alapkészségek fejlesztését hangsúlyosabban kell a későbbiekben támogatni.

A 2006/2007. tanév során először az október-novemberi vizsgaidőszakban tehetnek érettségi vizsgát a tanulók. Ebben a vizsgaidőszakban közép- és emelt szinten rendes, előrehozott, kiegészítő, szintemelő, ismétlő, pótló és javító érettségi vizsgák megszervezésére kerül sor a kijelölt középiskolákban. A 2006/2007-es tanévben nem kerül sor február-márciusban érettségi vizsga szervezésére.

A közoktatási és szociális kedvezmények

A gyermekétkeztetés normatív kedvezményének mértékét felemelték és kiterjesztették a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő gyermekekre is. Az intézményi térítési díj 50%-át kell biztosítani a 3 és többgyermekes családokban nevelkedő gyermekeknek, a tartósan beteg, fogyatékos gyermekeknek és fogyatékos tanulóknak, valamint a már említett rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülőknek is.

Emellett külön nevesíti a törvény a kollégiumi ellátásban részesülőket, akik esetében normatív kedvezményként - ha egyébként nem jogosultak az 50%-os kedvezményre - az intézményi térítési díj 30%-át kell biztosítani. Ez a kedvezmény többszázezer gyermek szociális biztonságát erősíti.

2003. szeptember 1-jével az óvodai étkezésben résztvevők és rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők, majd 2004. január 1-jétől már a bölcsődében ellátott és rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő gyermekek számára is ingyenes étkeztetést kell biztosítani.
Ugyanakkor a gyermekvédelmi törvény szerint 2006. január 1-jével már az általános iskola 1-4 osztályába járó és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők számára is ingyenes étkeztetést kell biztosítani, vagy a kedvezmény számukra is normatív támogatássá alakult át.

Bevezetése óta több mint a duplájára emelkedett az ingyenes tankönyvellátás állami támogatása. Míg 2002-ben 3,5 milliárd forinttal támogatta az állam a tankönyvvásárlást, addig 2006-ban a költségvetés csaknem 7,7 milliárd forint támogatást biztosít. A rászorultsági elven juttatott támogatás a közoktatás 1-13. évfolyamán tanulókra terjed ki.

Kik számára igényelhető az ingyenes tankönyvellátás? A tartósan beteg, a sajátos nevelési igényű, a három vagy többgyermekes családban élő, az egyedülálló szülő által nevelt tanuló, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, továbbá a nagykorú és saját jogán családi pótlékra jogosult tanulók számára.

A rendszeres gyermekvédelmi támogatás 2006. január 1-jével beépült a magasabb összegű családi pótlékba. Helyébe új ellátás, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény lépett. Ez akkor állapítható meg, ha a gyermeket gondozó családban az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegét.

Kiegészítő gyermekvédelmi támogatásra az a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek gyámjául rendelt hozzátartozó jogosult, aki a gyermek tartására köteles, nyugellátásban, vagy baleseti nyugellátásban, vagy nyugdíjszerű rendszeres szociális pénzellátásban, vagy időskorúak járadékában részesül. A jogosultságot kérelemre a gyám lakóhelye szerint illetékes önkormányzat jegyzője állapítja. A támogatás mértéke ettől kezdve a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 22%-a. A kiegészítő gyermekvédelmi támogatás várhatóan 3 ezer gyermeket érint.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők július és november hónapban 5 ezer - 5 ezer Ft összegben kapnak "egyéb pénzbeli támogatást". A kiegészítő gyermekvédelmi támogatásban részesülő gyámok 7500-7500 Ft összegű támogatásban részesülnek szintén minden év július és november hónapjában.

Rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban részesül mintegy 100 ezer fő, ahol a természetbeni ellátást elsősorban tankönyv, tanszer, beiskolázási támogatás formájában kapják meg. Ez a támogatási forma az eltelt ciklusok alatt nem változott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

spanyolok a kupáért

Biztosan spanyol győztese lesz az európai Szuperkupáért a Monte-Carlóban ma este (20.45) rendezett… Tovább olvasom