Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Százezreket fizetnek a politikusok, ha lesz vagyonadó

Százezreket vagy akár milliókat fizetnek majd a politikusok, ha bevezetik a vagyonadót. A tervek szerint a 30 millió forintnál drágább ingatlanok után kell majd adót fizetni.
A kormánytagok többsége ennél értékesebb házban vagy lakásban él. De kell majd ingatlanadót fizetnie például a miniszterelnöknek és Orbán Viktornak is.

Bajnai Gordon XII. kerületi 271 négyzetméteres háza legalább 135 millió forintot érhet. Ezután 602 ezer 500 forintot kell majd fizetnie évente - legalábbis a vagyonadóhoz készített pénzügyminisztériumi értékbecslés alapján. Eszerint Oszkó Péter pénzügyminiszter még nála is többet adózik majd. Az ő 418 négyzetméteres háza Budapest egyik legdrágább kerületében épül. Az ingatlan már most legalább 167 millió forintot ér; ha bevezetik a vagyonadót, 761 ezer forintot kell majd fizetni utána.

Adóznia kellene Varga Mihálynak is. A Fidesz alelnöke fele részben tulajdonol a második kerületben egy 94 négyzetméteres társasházi lakást. Ez legkevesebb 37 millió forintot ér. Varga Mihály lakása után ezért 129 ezer 500 forintot kellene fizetni. Vagyonadó terheli majd Orbán Viktor otthonát is. A Fidesz elnöke fele részben tulajdonosa egy összességében 183 négyzetméteres háznak. Ennek az értéke több mint 91 millió forint, ami után 455 ezer forint adót kell majd fizetniük a tulajdonosoknak.

Az egyik legnagyobb értékű ingatlana a vagyonbevallás szerint Kóka Jánosnak van. Budapest XII. kerületében, 4 ezer négyzetméteres területen a politikusnak egy új, 662 négyzetméteres háza van. Ez körülbelül 500 millió forintot érhet; az adó ebben az esetben 2 millió forint lenne évente.

Olvasóink írták

 • 5. igazságkereső 2009. május 29. 16:10
  „Lehet, hogy ezért ürült ki az államkassza, az "előrelátó" politikusaink miatt?”
 • 4. mattil 2009. május 29. 15:23
  „A Fidesz soraiból épp azok szólaltak fel legelsőnek a vagyonadó miatt azzal fenyegetve nmeg a kormányt, hogy eltörlik azonnal, akiknek majd fizetniük kell. Én meg emlékeimben örzök néhány tévériportot a 90-es évekből, amikor még ezen uraknak(?) még alig volt valamijük, legfeljebb egy szoba a szülői házban, és egy lízingelt kocsi. Hogy a fenében van az, hogy ha valaki politikus lesz, az egyből villát épít és milliárdos vagyonra tesz szert? A képviseői fizetés nem olyan magas.”
 • 3. vona 2009. május 29. 14:20
  „Majd,ha raerek sajnalom oket! Libajnai Gordonkordon is 40 eves letere milliardos. Azert mert egy rablo gyilkos! Mas BECSULETES ember ha 140 evig dolgozna napi 24 oraban akkor sem lenne milliardos.”
 • 2. Zs 2009. május 29. 09:04
  „A sírógörcs most sem fogott el, de valóban jó a Pupets kérdése. Válasz: a magyar gazdaságból, az adófizetők pénzéből...”
 • 1. Pupets 2009. május 29. 07:27
  „Honnan lett ezeknek ennyi pénze? Nekem egy életen át kell ennyiért dolgoznom! Számoljunk már utána! Valami nem stimmel a vagyonnyilatkozatuk szerint! Vagy én számolok rosszul?Szerintem most lenne itt az ideje a számonkérésnek, de izibe!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Méhek állították meg a villamost

Méhek miatt nem jár a 24-es villamos a Közvágóhíd és az Orczy tér közötti szakaszon. A BKV… Tovább olvasom