Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Százharmincmilliós fejlesztés Nyúlon

Állami támogatással és saját forrásból, hitellel, két nagy terménytárolót építtetett a helyi szövetkezet.
Tizenöt évvel ezelőtt még kétszázötven tagja volt és mintegy ezernégyszáz hektár szántóterületen gazdálkodott a Nyúli Mezőgazdasági Szövetkezet. Ma kevesebb a saját és a bérelt földje kilencszáz hektárnál, tagjainak, s egyben tulajdonosainak száma mindössze harmincnégy. Így aztán meglehetősen nagy bátorságra vall, hogy a szövetkezet két nagy, külön-külön mintegy ezerkétszáz négyzetméteres tároló építésébe fogott. Az egyenként háromszáz tonna kukorica tárolására alkalmas nagy raktárak, hozzájuk a hatvantonnás mérlegek, és a tárolók előtt ezernyolcszáz négyzetméter kiváló, betonnal leöntött terület összességében mintegy százharmincmillió forintba került.

A gazdaság abból a negyvenmilliárdos központi hitelből pályázott a fejlesztéshez, amit az idén nyitottak meg. A fejlesztés döntő részét az állam állja, a fennmaradó rész a szövetkezet saját forrása, illetve a tizenöt évre felvett, négyszázalékos kamattal törlesztendő hitel.
A nyúli szövetkezet nem lesz kitéve a jövőben annak, hogy a földről adja el a terményét, legyen az gabona vagy kukorica, lesz hol tárolnia.
A saját terményén kívül fogadhat kukoricát és gabonát, intervenciós eladásra is.

A minapi avatóünnepségen Molnár Lajos, a szövetkezet elnöke és Soós Lajos, Nyúl polgármestere joggal nevezte bátor lépésnek a fejlesztést. Az 1980-as évek óta megközelítőleg se volt hasonló beruházása a szövetkezetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csernust bírták, Kiszelt szívatták

Mindene a motor. A dübörgő gépet egy időre sajnos mégis nélkülöznie kell, a fiút többször is műtötték. Garamvölgyi Patrik ennek ellenére kitűnően érzi magát a bőrében, s élete eddigi legnagyobb élményének tartja, hogy részt vehetett a TV 2 Vásott kölykök-forgatásán. Több ezren jelentkeztek, amiből először 500, azután 65, végül pedig 6 fiút és 6 lányt választottak ki. Tovább olvasom