Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

Százmillió a táncfesztiválra

Győr megpályázza az Európa kulturális fővárosa címet 2010-re, és a kétévente sorra kerülő Magyar Táncfesztiválnak a jövőben az eddigi támogatás tízszeresét ígéri. Idén a nagy támogatás még elmarad.
Fotó: Kisalföld- archívum
Június 24-én kezdődik a megyeszékhelyen a IV. Magyar Táncfesztivál. Kiss János házigazda, a Győri Balett igazgatója a fesztiválról szóló sajtótájékoztatón a Kisalföld kérdésére elmondta: a kulturális tárca nehezen adott támogatást a programsorozathoz. Végül 13 millió forinttal járultak hozzá a költségekhez. (Ez tízzel több, mint amit az első megkeresésre felajánlottak.)

Győr két esztendeje 9 millió forintot adott támogatásként a fesztiválnak, idén ezt az összeget 10 millióra emelték. A sajtótájékoztatón jelen lévő Eredics Imre alpolgármester ehhez kapcsolódóan elmondta, a városvezetés szándéka, hogy Győr a Nyugat kapuja, a találkozások városa és a tánc európai fővárosa legyen. Ezért a táncfesztivál támogatását hosszabb távon százmilliós nagyságrendűvé szeretnék tenni.

Idén a pályázatokkal együtt 28 millió forintot kaptak a szervezők, az összes költséghez hiányzó 32 milliót ki kell gazdálkodniuk a jegybevételből, illetve a szponzoraik segítségével.
A sajtótájékoztatón jelentette be (Schmidt Péter kulturális ügyekért felelős alpolgármesterrel egy asztalnál ülve) Eredics Imre azt a hírt, hogy Győr megpályázza 2010-re az „ Európa kulturális fővárosa" címet. Mint elmondta, ez még csak a szándék, a háttérmunka ezután kezdődik, de szeretné, ha a táncfesztivál ebben egyfajta kulturális faltörő kos lehetne.

Lapunk kérdésére, hogy a város ilyen ütemű kulturális offenzívájában volt-e szerepe a Győrről megjelent Rechnitzer-interjúnak (Kisalföld, május 21.), az alpolgármester kifejtette, hogy az előkészítő munkák már régóta folytak és ezt Rechnitzer úr is tudta, tehát már olyan dolgokat feszegetett, melyek korábban elkezdődtek, csak még nem hozták nyilvánosságra azokat.

A táncfesztivál színvonalas programja valóban mindenki számára csábító lehet. Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója, a Magyar Táncművészek Szövetségének ügyvezetője szerint külön érdekessége az eseménysorozatnak, hogy kiemelten kezelik a gyerekközönséget, számukra több előadást is a programba illesztettek. S bár a jegybevétel nagyon fontos a költségvetésük szempontjából, a Széchenyi téren több ingyenes, monumentálisnak és tömegcsalogatónak ígérkező darabot is bemutatnak.

A IV. Magyar Táncfesztivál részletes programját napilapunk múlt szombati számában, illetve a www.kisalfold.hu weboldalon találják meg.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fideszes politikusok szerint provokáció

Miközben Medgyessy Péter és Kovács László nyugalomról és békés országépítésről szónokol, Győrben… Tovább olvasom