Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Százmilliók kellenek a balatoni viharkárokra

A Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) leköszönő elnöke, Suchman Tamás hátralevő hivatali idejében fontos feladatának tekinti, hogy a kormány figyelmét felhívja a többszáz millió forintot elérő balatoni viharkárokra, és megpróbálja megszerezni a 200-250 millió forintos forrást a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.(BHNp) közfeladataira.
Az elnök a szervezet pénteki, siófoki ülésén összegezte a tanács eddigi eredményeit, és szólt a jövőbeni feladatokról is.

Suchman Tamás emlékeztetett arra, hogy 2007-ben politikai és pártbéli ellenfelei is politikai temetőnek szánták számára a BFT elnöki posztját, de a feladatnak súlya lett, mert óriási fejlesztési források érkeztek a térségbe, sikerült a szervezet számára működési forrást szerezni, és nyitni a civilek felé.

Az eredmények közt említette, hogy a balatoni hajózási cég önkormányzati tulajdonúvá vált, a halászati cég közfeladatai az érintett nemzeti park által felügyelt nonprofit társaságba kerültek, továbbá sokat fejlődött a vízbiztonság.

Szólt arról is, hogy a szocialista kormány egyik legutolsó döntéseként az idegenforgalmi adó (ifa) állami támogatását 33 százalékkal növelték, voltaképpen ennyit visszaadva a korábban elvont támogatásból. Hozzátette, reméli, hogy az új kormány, mihelyst a nemzetgazdaság állapota azt lehetővé teszi, visszaadja a többi korábbi támogatást is, hiszen a Balaton-régiónak nincs más ipara, mint a szolgáltatás, az idegenforgalom, így szüksége van erre a forrásra.

Suchman Tamás jelezte: a BFT következő vezetésének nem szabad feladnia a küzdelmet, hogy hivatalos régió válhasson a Balatont körbevevő megyékből, amelyeknek több közük van egymáshoz, mint a jelenlegi régióik többi megyéjéhez. Problémaként vetette fel, hogy még mindig nem tartozik sehová a balatoni rendezvények koordinálása, így több programról is elmondható, hogy nem erősítik, hanem az egymásra szervezés miatt gyengítik egymást. A kudarcok között említette a meg nem valósult Hévíz-Keszthely közötti villamosjáratot, a csak tervezési szintig jutó második balatoni komp ügyét, és a sávolyi MotoGP pálya beruházást, amely reményei szerint a későbbiekben megvalósul.

"A Balaton Európa egyik legjelentősebb horgász-paradicsomává válhatna, hiszen a horgászturizmusnak alig vannak jó helyszínei ezen a földrészen, de ezt a célt újabb eszközökkel, fejlesztésekkel kellene szolgálni - mondta Suchman Tamás a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak, mint a BHNp gazdájának a további feladataira utalva.

Balogh László, a nemzeti park igazgatója erre annyit felelt, hogy évi 200-250 millió forintnyi forrásra lenne szükség a halgazdálkodási cég közfeladatainak - köztük a haltetemek eltávolítása, a horgászturizmus fejlesztése - ellátásra, amit a mai napig nem kaptak meg, így nem tudják a társaság koncepcióját teljesíteni. Suchman Tamás ígéretet tett arra, hogy ameddig hivatalban van, megpróbálja megszerezni a pénzt, hiszen a biztosítására a Bajnai-kormány két érintett minisztere is ígéretet tett korábban.

Bíró Péter, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet vezetője aránytalanságnak nevezte, hogy miközben milliárdokat költenek fejlesztésre, a stratégiai fontosságú Balaton-kutatás folytatására alig tudtak előteremteni 8 millió forintot az elmúlt években. A kutatás kiszolgáltatottságának az vethetne véget, ha a Balaton idegenforgalmi bevételének minimális, meghatározott részét hivatalosan a Balaton kutatására fordítanák a jövőben - tette hozzá.

Jamrik Péter, a balatoni Közbiztonsági Tanácsadó Testület elnöke az elmúlt másfél évtized legeredményesebb időszakának nevezte az elmúlt éveket, amelyben több mint 300 millió forintot fordíthattak önkormányzatok, hivatásosok és civilek a Balaton közbiztonságának és vízbiztonságának növelésére. A szakember figyelmeztetett arra, hogy a viharjelzés még módosításra szorul, a harmadfokú viharjelzés bevezetésével, továbbá hiányzik a térség havaria terve, pedig az eszközök rendelkezésre állnak ahhoz, hogy szükség esetén negyedórán belül "kiürítsék" a Balatont.

Sárdi Árpád, a Dél-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke arról számolt be, hogy megkezdődött a balatoni viharkárok felmérése, ami több százmillió forintosra tehető, leginkább a déli parton megrongálódott partvédő művek miatt.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2010. május 21. 19:28
    „Suchman úr! Jó lenne ha leszoknának a központi pénzekről! Próbáljanak már valami értelmeset is kitalálni nem mindig siránkozni hogy milyen rosszul élünk itt a Balatonon!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tulajdonos barátainak adták ki magukat - kifosztották

A tulajdonos barátainak adta ki magát az a három férfi, aki csütörtökön kifosztott egy lovasberényi… Tovább olvasom