Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Százmilliókat költenek az intézményekre

A hétszázmillió forintot is meghaladja az az összeg, amit a győri önkormányzat intézményei felújítására költenek a következő hónapokban. A legtöbb pénz az iskolákra jut.
A győri közgyűlés múlt csütörtöki ülésén döntött az 1,3 milliárd forintot kitevő szabad pénzmaradvány felosztásáról. A csomag része volt, hogy a város intézményeinek beruházási, felújítási és karbantartási munkálataira egyszeri nagyobb összeget biztosítanak. A részletekről Papp András oktatási és Páternoszter Piroska egészségügyi és szociálpolitikai irodavezető, valamint Varga Gyula kulturális irodavezető-helyettes számolt be a tegnapi városházi sajtótájékoztatón.

Győr dísze lesz a Deák

Kiderült: a legtöbb pénz, mintegy félmilliárd forint a 64 oktatási intézmény állapotának javítását szolgálja. A kisebb tételek száma több százra rúg. A nagyobbak közé tartozik a Deák-középiskola teljes homlokzatának felújítása, amely várhatóan ősszel fejeződik be, és hozzávetőlegesen 50 millió forintba kerül. Érdekesség, hogy a munkálatok során felhasználják az 1915-ben emelt épület eredeti terveit, amely így újra Győr díszévé válhat.
A tetemes summából mintegy 15 millió forintot fordítanak arra, hogy új medencét építsenek a nyaranta több száz gyereket fogadó győrújbaráti táborba, további 6 milliót pedig a falépcsőzet cseréjére. A Révai Miklós Gimnáziumban ablakcsere lesz 25 millió forintért, valamint megújul az elektromos hálózat. (A villamossági felülvizsgálatot más intézményeknél is elvégzik.)
A Nádorvárosi Közoktatási Központ új tetőt kap. Rendeznek egy szavatossági ügyet is: kijavítják a 2003-ban rekonstrukción átesett és bővített Szabadhegyi Közoktatási Központ tetőszigetelési hibáit, amelynek költségét az önkormányzat megpróbálja behajtani a kivitelező cégen. Már folyamatban van a Szabolcska utcai Jedlik-kollégium vizesblokkjainak teljes felújítása 25 millióért.

Akadálymentesítés

Kulturális intézményekre 85,3 millió forint jut a kalapból, amiből a Győri Balett nagy teljesítményű szabadtéri hangrendszerének és videoprojektorának beszerzése egymagában 32 milliót kóstál. Emellett mozgáskorlátozottak számára is használhatóvá teszik a színházat és a városi könyvtárt, monitoros figyelőrendszert alakítanak ki a Városi Művészeti Múzeumban, javítják a Zichy-palota homlokzatát és freskóit.
Az egészségügyi és szociális ágazatra 150 milliót költenek. Ebből az anya-, csecsemő- és gyermekotthon gyermekeinek ruhatárára 2 millió, az idősotthonok eszközvásárlásaira 6 millió, a bölcsődei csoportszobák berendezéseire, új játékaira 10 millió forint jut. A Liezen-Mayer utcai rendelő felújítását 10 millió forintért fejezik be, a Tihanyi Árpád útiban pedig 20 millióért védőnői rendelőt alakítanak ki.
Eredics Imre alpolgármester úgy vélte: a korábban meghozott takarékossági intézkedések hatására, valamint azért maradhatott pénzmaradvány az év végén, mert a prosperáló gazdaság következtében a tervezettnél több helyi adó folyt be.

Mozgókép-közalapítvány

Hivatalosan is megalakult a Transdanubia Mozgókép Közalapítvány – Magyarország első regionális mozgókép-közalapítványa –, amelyről április 6-án döntött a győri közgyűlés. Berger József kuratóriumi elnök a tegnapi városházi sajtótájékoztatón elmondta: a szervezet célja, hogy a megyében és a régióban támogassa a mozgóképalkotások létrejöttét, a mozgóképkultúra bemutatását, elősegítse az audiovizuális kultúra regionális fejlődését, oktatását, terjesztését. Terveik között szerepel: munkakapcsolat kialakítása a szomszédos országok hasonló szervezeteivel – például a Bécsi Filmalappal –, illetve belépés az európai regionális alapokat tömörítő szervezetbe, a CineRegióba.

Elismert iskola

A Magyar Művészetoktatásért emlékplakettet kapott nemrégiben a győri Liszt Ferenc Zeneiskola – jelentette be Szakács Erika igazgató a tegnapi városházi sajtótájékoztatón.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lány Finnországból

Fél évig egy finn lány dolgozik a győri Gyermekek Házában. A húszéves Anna Rautio régiónk első, az… Tovább olvasom