Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Százmilliós kár érte a Cerbonát

Százmilliós kár érte a Cerbona Zrt.-t: 117 tonna tésztát hívtak vissza, és 137 tonnát zároltak a saját raktárukban. A minőségi tanúsítvány ellenére fertőzött volt ugyanis a bajai malomból származó durum dara, ezért a jövőben a beszállítókkal szemben szigorít a cég.
A Cerbonán kívül egyébként több mint húsz helyre szállított a bajai malom, de csak a fehérvári cég ellenőrzésén akadt fenn. A fuzárium-toxinnal szennyezett tészták július 31-ig érkeznek meg a cég telepére, utána semmisítik meg azokat.

A cég saját alapanyagait használja fel a termékeihez, csak a durum búzából készült darát szerzik beszállítóktól. A saját kukoricájukat és búzájukat már a beérkezéskor ellenőrzik, a beszállítóknak pedig független laboratóriumok szakvéleményét kell csatolniuk. A minőségirányítási rendszerben előírtaknak megfelelően rendszeresen ellenőrzik a késztermékeket is, így derült fény a szennyezettségre - mondta a Független Hírügynökségnek Szabó István Tivadar, a cég vezérigazgatója. A Diamant Malom Kft. minden esetben minőségi bizonyítványt csatolt a termékhez, ezek után elképzelhető a beszállítókkal szemben szigorítás a cégnél, most gondolják végig, mit tehetnek - tette hozzá.

Két termékét vonta vissza a Cerbona az egészségügyi határértéket meghaladó deoxinivalenol (DON) fertőzöttség miatt: a 2011. május 13-a és 2011. június 18-a között lejáró félkilós Durillo és az ömlesztett Durum márkanevű száraztésztákat. A laborvizsgálatok június 19-én mutatták ki a toxint. Ekkor már zárolták a raktáron lévő készletet, és hatósági vizsgálatot kértek. Az eredmények 25-én érkeztek meg, a boltokból akkor vonták vissza a tésztákat.

A fertőzött áruk július 31-ig érkeznek vissza Székesfehérvárra. Ezután feltehetően égetőben semmisítik meg azokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marilyn Manson ellen tiltakozik a Győri Egyházmegye

Az amerikai Marilyn Manson zenekar soproni fellépése ellen tiltakozik a Győri Egyházmegye. A sokak… Tovább olvasom