Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Százmilliós károkat okozott a múlt heti esőzés

Százmillió forintnál is többre tehető az a kár, amelyet az elmúlt héten az özönvízszerű esőzés okozott a zempléni Komlóskán, az önkormányzati tárca soron kívüli elbírálást ígért a településnek - tájékoztatott a minisztérium szerdán.
A Komlóska patak az idén már másodszor lépett ki medréből, a hegyekből lezúduló víz nagy mennyiségű törmelékkel borította el a település utcáit, és megrongálta a kiépített mederszakaszt, valamint az utak burkolatát, kárt okozott az önkormányzati tulajdonban levő és közösségi összejövetelek céljául szolgáló Ruszin-kertben is - tartalmazza a közlemény.

A szaktárca emlékeztetett arra, hogy a környező hegyaljai települések - Erdőhorváti, Tolcsva, Vámosújfalu és Olaszliszka - ugyancsak jelentős kárt szenvedtek a heves esőzésektől, utak, hidak, támfalak váltak használhatatlanná a megáradt patakok miatt, Makkoshotykán és Hercegkúton szintén a hirtelen lezúduló csapadék okozott jelentős károkat.

Az érintett települések vezetői jelezték, hogy érdemi megoldást csak egy vízrendezési beruházás hozhat, ez azonban nem tartozik a tárca hatáskörébe. Az ügynevezett zápor-tározók kialakítására már készültek tervek, ezen tározók fognák fel a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű vízet.

A minisztérium közlése szerint megérkezett Komlóskáról a település vis maior igénye, ami közel 100 millió forint. A település ugyanakkor előlegre is számít a károk elhárításához és a helyreállítási munkálatok megkezdéséhez, de ezt a kérelmét még nem terjesztette elő. Az Önkormányzati Minisztérium soron kívüli elbírálást ígér a zempléni településeknek.

Köteles László, Komlóska polgármestere tudatta, hogy a kárt szenvedett települések önkormányzatainak anyagi helyzete nem teszi lehetővé a károk önerőből történő orvoslását.

Közlése szerint a központi vis maior alap nem nyújt fedezetet a lakossági károk megtérítésére, az önkormányzati létesítmények esetében is csak a kötelező önkormányzati feladatokat ellátó építmények, helyreállítását támogatja 60-70 százalékos mértékben.

Az önkormányzatok nem rendelkeznek ekkora összeggel, nem tudják biztosítani a szükséges önerőt - fogalmazott Köteles László, aki szerint a május 6-i özönvízszerű esőzés okozta károk miatt katasztrófa sújtotta területté kellene nyilvánítani Komlóska térségét és a környező falvakat: Erdőhorvátit, Tolcsvát, Vámosújfalut és Olaszliszkát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késsel fenyegette áldozatát egy 17 éves fiatal

Késsel fenyegetve rabolta ki áldozatát Kazincbarcikán egy 17 éves fiú, a rudabányai fiatallal… Tovább olvasom