Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

SZDSZ: A pártlisták fele női jelöltekből álljon

Az őszi parlamenti ciklusban ismét javasolni fogja a női kvóta bevezetését az SZDSZ. A módosító javaslatot jegyző Magyar Bálint és Sándor Klára egy másik, a távoltartást szabályozó indítványt is benyújtanak a nők védelmében.
A választójogi törvényt módosító indítvány szerint a pártlistákon fele-fele arányban lennének női és férfi jelöltek, így el lehetne érni, hogy az országgyűlésben körülbelül 30 százalék lenne a női képviselők aránya.

Sándor Klára a javaslatokat bemutató csütörtöki tájékoztatón elmondta: Magyarországon minden párkapcsolatban élő 5. nőt bántalmaznak, és hetente legalább egy ember hal meg családon belüli erőszak miatt. Bár 2 éve született egy törvény arról, hogy hogyan lehet távoltartani a bántalmazót, de az SZDSZ-es képviselőnő szerint ez a gyakorlatban nem működik.

Az SZDSZ által javasolt új szabályozás szerint nem kellene megvárni a büntetőeljárás végét a távoltartáshoz, korlátozott időre már a helyszínre érkező rendőr is elrendelhetné. Ezt a polgári bíróság meghosszabbíthatná, és ha kell büntetőeljárás során is megítélhető lenne. Az ellenzéki politikus hozzátette: az SZDSZ törvényjavaslata az osztrák modellt követi, amely a tapasztalatok szerint a leghatékonyabb az uniós szabályozások közül.

A női kvóta SZDSZ által korábban is felvetett kérdését egyszer már leszavazták a képviselők, holott mind az MSZP, mind a Fidesz vezetői nyilvánosan támogatták - mondta Magyar Bálint. A női esélyegyenlőség, a nők elleni erőszak megfékezése csak akkor lesz hatékony, ha szemléletváltás lesz e téren, ehhez pedig a döntéshozásban is szükség van a nőkre. Különösen Magyarországra igaz ez, hiszen például a parlamenti képviselők női részarányát tekintve a 8-11 százalékkal az Unió országai között hazánk az utolsó előtti - tette hozzá.

Az SZDSZ-es politikus reméli, hogy a közvéleménykutatási eredményekhez hasonlóan másodszorra sikerül több képviselőtársukat meggyőzni a női kvóta fontosságáról. A Medián felmérése szerint a lakosság ugyanis az utóbbi években egyre inkább támogatja ennek bevezetését: 2006-ban 55 százalék, 2007-ben 62 százalék, 2008. májusában 71 százalék.

A két liberális politikust más kérdésekről is faggatták, például arról, hogy elképzelhető-e az, hogy a költségvetési szavazásnál lesznek SZDSZ-esek akik támogatják és lesznek, akik nem Gyurcsány Ferenc miniszterelnök programját. Magyar Bálint erre csak annyit válaszolt: az SZDSZ története során mindig egységesen szavazott, semmilyen okát nem látja, hogy a jövőben ez ne így legyen.

Olvasóink írták

  • 2. Molnár György 2008. szeptember 04. 17:04
    „Jó ötlet, de csak akkor ha az egész SZADESZ állományt kisöprik a Parlamentből, mert ők ártottak a legtöbbet, mindig keresztbe tettek az MSZP-nek. Nekik köszönhetjük a teljesen alkalmatlan
    jobboldail elhívatottságú, jellemtelen, kisstílű viselkedésű Köztársasági Elnököt.Nem kérünk belőlük mégegyszer.”
  • 1. mai 2008. szeptember 04. 14:43
    „Marhaság.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos testi sértés egy zalaegerszegi középiskolában

Egyszer, vagy többször úgy megütött társa egy zalaegerszegi középiskolást, hogy a fiú súlyos… Tovább olvasom