Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

SZDSZ: nem jó az új termékdíj-szabályozás

A Szabad Demokraták Szövetsége szerint a nemrég elfogadott új termékdíj-szabályozás a környezetvédelmi minisztérium közleményével ellentétben nem kevesebb, hanem lényegesen több hulladék keletkezéséhez vezet.
Velkey Gábor, az SZDSZ parlamenti képviselőjének és az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága tagjának vasárnapi közleménye szerint az új törvény környezetvédelmi szempontból egyértelmű visszalépés, radikálisan alulmaradt ugyanis a gyártók és kereskedők érdekeltsége a csomagolóanyag mennyiségének csökkentésében. Ráadásul ez a lépés erősíti azt a gyakorlatot, amely az újratölthető csomagolás helyett az eldobható palackok arányát növeli. Vagyis a minisztériumi propagandával szemben a törvény hatása éppen ellentétes lesz: tovább nő a szemét mennyisége Magyarországon.

A szabad demokrata politikus szerint a kormánypárt eljátszotta az esélyt az előrelépésre, amikor képviselői elutasították azokat a módosító javaslatokat, amelyek érdekeltté tették volna a gyártókat és a kereskedőket a kisebb tömegű, visszagyűjthető és újrahasznosítható csomagolás alkalmazására.

Velkey Gábor közleménye szerint az elutasítás mögött pedig kizárólag az, áll, hogy a kormány a környezetvédelmi szempontoknál fontosabbnak tartja a lobbi-érdekeket. A liberálisok azt szeretnék elérni, hogy a környezetvédelmi termékdíj végre nevének megfelelően a környezet megóvását szolgálja, és ne egyfajta különadóként működjön. Sajnáljuk, hogy ebben a kormány ismételten nem volt partner - áll a közleményben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: nyilvánosságra az IMF hitellel kapcsolatos adatokkal

A Fidesz továbbra is követeli, hogy a kormány hozzon nyilvánosságra minden, az IMF hitellel… Tovább olvasom