Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Széchenyi leszármazottai képeken

A nagycenki emlékmúzeumban júniusban az Ausztriában élő Alexandra grófnő ajándékait tekinthetik meg a látogatók A hónap műtárgya sorozat keretében. Az ajándékozó Széchenyi István kisebbik fiának, Ödönnek az unokája.
A legnagyobb magyar nem kevésbé nagy fia, a Törökországban pasává kinevezett gróf Széchenyi Ödön a második házasságából idegenben született gyermekeit is magyarnak nevelte, magyarul taníttatta. Leszármazottai jól beszélnek magyarul és gyakori látogatók hazájukban.
Az Ausztriában élő Wrede Alexandra Széchenyi István dédunokája. Május elején ajándékozott a nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeumnak fotómásolatokat a család ezen ágáról. A tőle kapott képeket A hónap műtárgya sorozat részeként egy dedikált, Ödönről és második feleségéről készült eredeti fotóval, illetve a tűzoltóéletet bemutató metszetekkel egészítik ki.
A magyar és a török tűzoltóság megalapítójaként is ismert Ödön gróf 1860. szeptember másodikán szembesült először a tűz pusztító erejével. Ezen a napon délelőtt Nagycenken, délután pedig Fertőszentmiklóson ütött ki tűz. P mindkét helyen részt vett az oltásban, később Angliában tanulmányozta a tűzlovagok hivatását. Nevéhez fűződik többek között a budai gőzsikló terve, egy folyami hajóút létesítése a Fekete-tenger és az Atlanti-óceán között, a Magyar Kereskedelmi és Iparegylet, valamint a Magyar Kertészeti Társulat megalapítása is.
Utódai büszkén őrzik emlékét, amit most a múzeum látogatói is még alaposabban ismerhetnek meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Német nyelvi tábor

Tovább olvasom