Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Széchenyire emlékeznek

Személyes hangú megemlékezéssel készülnek a legnagyobb magyar falujában halálának évfordulójára. Április nyolcadikán lesz 146 éve, hogy gróf Széchenyi István Döblingben életét vesztette.
Az Országos Széchenyi Kör szervezésében szombaton reggel nyolc órakor busz indul a nagycenki Széchenyi térről Döblingbe mindazokkal, akik az ottani emlékműnél szeretnék leróni tiszteletüket Széchenyi István emléke előtt.
– Nagycenki általános iskolások délután három órától tiszteleti őrséget állnak majd a sírnál. A gyerekek megtiszteltetésként fogadják ezt a feladatot – mondja Szabó Attila iskolaigazgató.
A négy órakor kezdődő mauzóleumi megemlékezésen az ünnepi beszéd, a mécsesgyújtás és a koszorúzás mellett a mauzóleum jelenlegi gondnoka, Kocsis Sándor szól a jelenlévőkhöz. A Nagycenki Versmondó Kör tagjai részleteket olvasnak fel közvetlenül a haláleset után, azaz 1860-ban íródott szövegekből. Hallhatóak lesznek az özvegy, Seilern Crescentia grófnő szavai és az idősebb fiúnak, Bélának a részvétnyilvánítók felé íródott sorai. Az akkori nyelven, az ő érzéseiket hallgatva elevenedik meg a személyes gyász. Másnap délelőtt fél kilenckor a vasárnapi szentmisét a gróf emlékének ajánlják fel.
A döblingi kirándulásról érdeklődni a Széchenyi István Emlékmúzeumban lehet.

Részlet gróf Széchenyi Béla leveléből

„ (…) hőn szeretett nemzetünk minden rétegeiben nyilvánuló részvét emlékezete napsúgár gyanánt enyhitendi életünk e legszomorubb óráinak boruját. Adja az egek Mindenható Ura, hogy e nehéz időkben egy magyar kebel se vonja meg áldozati készségét hazánktól, s engedje boldogult édes atyám jósigéit teljesülni, miszerint: 'Magyarország nem volt, hanem lesz!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnézi a kormányfőjelöltek vitáját?

Tovább olvasom