Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Szegedi hajók a szelek szárnyán

Vitorlázás: a vízen haladni hatalmas élmény. Igaz, nem elterjedt sportág. Szegeden viszont egyre többen hódolnak a vitorlázásnak, a jó idő beálltával hétvégenként kocsikaravánok indulnak el a Balaton felé.
A szegedi Lombard hajója országos bajnok lett
„I'm sailing! I'm sailing!" – énekelte 32 évvel ezelőtt, 1974-ben Rod Stewart egy vitorlás hajón állva. A skót zenész örökzöld slágerét az utóbbi években egyre több szegedi vitorlázó dúdolhatja egy hajón állva. Sokan várják a jó idő beálltát, a tavasz kezdetét, mert akkor: irány a Balaton!

A magyar tenger partja egyre népszerűbb a szegediek körében. Balatonföldvár a főhadiszállás, a legtöbb hajó a déli parton található városban pihen. Négy éve alakult meg a Szegedi Vitorlás Egylet. Patinás múltra tekint vissza az egyesület, hiszen a múlt század eleje óta létezik vitorlás klub városban, az SZVE utódja a réginek. Az 1920-as években pezsgő sportélet zajlott Szegeden, a II. világháború után azonban csak egy-két ember hódolt a sportágnak.

2002-ben újra összeállt egy kis csapat, mely azóta egyre nő. Nemcsak a maguk szórakoztatására sportolnak, hanem versenyeken is rendszeresen elindulnak. Kilenc hajó – Lombard, Montana, Persona, Zoll platz, Lapaj, Káosz, Tiszavirág, Bona – rendszeres résztvevője a balatoni viadaloknak. Egy-egy versenyen 100-150 szegedi szerepel. Az egyik legnépesebb csapat a Tisza-parti.

Sokan azt gondolnák, hogy a gazdagok sportja a vitorlázás. Persze egy hajó nem olcsó mulatság. Egymillió forintnál kezdődik. Természetesen a mérettől függ az ára. A legnagyobbak tízmillió forintba is kerülhetnek. De már vitorlás hajót is lehet lízingelni. Hasonlóan, mint egy gépkocsit.
Jó szélben hatalmas sebességgel szeli a vitorlás a habokat. A hajó kapitánya mellett a segédekre, az úgynevezett „mancsaftokra" is nagy szükség van. Pedagógus, belső ellenőr, gépkocsivezető-oktató, eladó is található egy-egy csapatban. És ez a legfontosabb. A csapatmunka. Egy hajó akkor halad jól, ha nagy az összhang a társak között. Szoros barátságok alakulnak ki, összetartó a társaság.

A bajnok hajó

Kevesen gondolnák, hogy szegedi hajó bajnoki címet szerzett 2005-ben az országos vitorlásbajnokságon. Pedig a Lombard Sailing Team saját kategóriájában a legjobbnak bizonyult. A szegedi alakulatot hazánk legjobb kormányosa, a világbajnoki címmel büszkélkedő Majthényi Szabolcs irányította. A többieknek – dr. Ambrus János, Holovits Csaba, Braniczki Imre, Demjén Albert, Kalavszky Márton, Alibán Gábor – is döntő szerepük volt abban, hogy Szeged megszerezte első aranyérmét ebben a sportágban.

Ha valaki egyszer kipróbálja, milyen a vízen lenni és haladni: az megfertőződik, szerelmese, rabja lesz a vitorlázásnak. A sportolók állítják: vízen megélni a napfelkeltét és a napnyugtát – felejthetetlen élmény. A szegedi vitorlásbálon egy gombostűt sem lehetett leejteni. Közel háromszázan mulattak együtt. Híres sportolók között. Majthényi Szabolcs a sportág nemzetközi klasszisának számít. Világbajnok. Ő is jelen volt az eseményen, főként azért, mert kormányosa volt annak a Lombard-hajónak, amely országos bajnok lett. Első szegediként.

De nemcsak a Balatonon repesztenek a vitorlások, hanem Szeged főutcáján, a Tiszán is. Kipper György vezetésével idén már kétszer is hajókáztak a folyón. A főhadiszállás a Démász-Szeged Vízisport Egyesület vízitelepe. Hogy még népszerűbb legyen a tiszai vitorlázás, pénzdíjas versenyt írtak ki. A víziteleptől a Boszorkányszigetig kell egy-egy versenyzőnek elhajóznia, majd onnan a rajthelyre vissza. A rekord egy óra öt perc. Aki ezt megdönti, annak a jutalma a felajánlott pénzösszeg. Minden évben indulnak tanfolyamok, hiszen vizsga szükséges ahhoz, hogy valaki vitorlázhasson. Egy biztos: csodaszép sport a vitorlázás, érdemes csatlakozni a szegedi csapathoz!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílt nap

Farád. Nyílt napot rendez a helyi általános iskola március 6-án, hétfőn és 7-én, kedden. Az alsó… Tovább olvasom