Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Szegedi sikerek a bőrrák kutatásában

A rák legtöbb formája még ma is gyógyíthatatlan, a Szegedi Biológiai Központ kutatói – Haracska Lajos vezetésével – felállítottak egy modellt, amely közelebb visz a bőrrák és egyéb rosszindulatú daganatok kialakulásának a megértéséhez. Azt vizsgálják, miért hajlamosak egyes emberek a daganatok kialakulására.
– Tudóstársaimmal a bőrrák kialakulásának összefüggéseit vizsgáljuk, így ezen belül az örökletes bőrrákot is. Az ebben szenvedő betegek rendkívül érzékenyek a napfényre, és nagy valószínűséggel korai életéveikben bőrrákot kapnak, ami a haláluk legfőbb kiváltó oka lehet – magyarázza a kórt Haracska Lajos, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központjának főmunkatársa.

Érdekes az összefüggés, miszerint ezt a betegséget először a magyar tudós, Kaposi Móric jegyezte fel, és most sok évvel a felfedezés után a szintén magyar kutatócsoport élen jár a betegség megértésében. Haracska Lajos USA-beli kutatómunkája alatt fedezte fel az öröklődő bőrrák kialakulásában szerepet játszó egyik gént (Xeroderma Pigmentosum Varians), aminek óriási szerepe volt a betegség további kutatásában.

Ez a gén képes hibamentesen átírni a napsugárzás hatására már károsodott DNS-t. Ezen felfedezés jelentősége az a felismerés volt, hogy ha ez a gén az egyénekben nem működik, az mutációkat generál, vagyis előfeltétele lehet a bőrrák kialakulásának. Később a szegedi kutatók találtak egy másik gént is, aminek hibája szintén bőrrákhoz vezethet, és melynek működését jelenleg is vizsgálják.

Haracska Lajos hozzátette, hogy munkájuk során emberi sejtekkel dolgoznak. A mintavételt nem ők végzik, a kapott sejtkultúrákat steril műanyag csészékben vagy kémcsövekben szaporítják tovább a vizsgálat típusától függően. A kísérletek folyamán DNS-t juttatnak ezekbe a sejtekbe, amiket folyamatos laboratóriumi körülmények között ellenőriznek, hogyan reagálnak a következőkben.

Amennyiben idejében megtörténik a betegség azonosítása – ez az áttétek kialakulása előtti időszakot jelenti –, a daganat műtéti úton eltávolítható és a páciens folytathatja tovább az életét.

A szegedi kutatócsoport teljesítménye a nemzetközi tudományos világban is kiemelkedő.

Barna Krisztina

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Farkas Péter lett a Széchenyi ESE elnöke

Kuti József, az egyesület alapítója, első elnöke a Széchenyi ESE közgyqlésén bejelentette:… Tovább olvasom