Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Szegénység elleni világnap -LMP: a kormány elkendőzi a szegénység problémáját

Az Unicef szerint ma Magyarországon valamilyen szempontból minden második gyermek nélkülözésre kényszerül.
LMP: a kormány elkendőzi a szegénység problémáját

Az LMP szerint a kormány nem megoldja, hanem elkendőzi a szegénység problémáját.

Erről Szél Bernadett, a párt országgyűlési képviselője beszélt csütörtökön Budapesten a Szegénység elleni világnap kapcsán. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, a Fidesz kormányzása alatt nőtt a társadalmi egyenlőtlenség, harmadával emelkedett a szegénység, így már a társadalom 40 százaléka szegényedett el.

Az LMP képviselője elfogadhatatlannak nevezte, hogy egyre több büntetés kapcsolódik a szociális problémákhoz. Példaként említette a hajléktalanságot, hangsúlyozva, a becslések szerint körülbelül 10-30 ezer fővárosi otthontalant úgy tiltanak ki a belvárosból, hogy összesen csak 6200 éjszakai szálláshely érhető el Budapesten. Aláhúzta továbbá, a rászoruló gyermekek iskolán kívüli meleg étkeztetésének fontosságát, ami összesen évi 8-10 ezer forintjába kerül az államnak.

Szél Bernadett szerint a szociális kérdések kezelésére több pénzt is fordíthatna a kormány, például abból a 300 milliárd forintból, amit a jövő évi büdzsé tervezetében presztízsberuházásokra és klientúraépítésre szánnak. Elmondta továbbá, hogy az LMP kormányra kerülve mondern szemléletű szociális törvényeket alkotna, emellett több forrást biztosítana erre a területre.

KDNP: a gyermekes családok megsegítése a legfontosbba

A KDNP a gyermekek és a gyermekeket nevelő családok megsegítését tartja a legfontosabb feladatnak a szegénység elleni küzdelem során - közölte a kisebbik kormánypárt a szegénység elleni világnapja alkalmából csütörtökön az MTI-vel.

"Az ő megsegítésük nem egyszerű segélyezési probléma, hanem olyan társadalmi kérdés, amely az ország egészének jövőjét érinti" - olvasható a kisebbik kormánypárt közleményében.

A tájékoztatás szerint ezt szolgálja a családi adókedvezmény rendszerének kibővítése, a rezsicsökkentés, a devizahitelesek megsegítése, illetve ezért kívánják bevezetni a családi csődgondnok intézményét.

Ezt a küzdelmet támogatják a különböző, a többi között egyházi karitatív szervezetek; a szegénység elleni küzdelem világnapján ezért köszönettel tartozunk mindazoknak, akik akár hivatásszerűen, akár önkéntesként segítik a súlyos társadalmi probléma felszámolását - írta a KDNP, amely szerint ugyanakkor mindig és minden kormányzatnak az első számú feladatának kell tekintenie, hogy a lehetőségeihez mérten a nemzet összes tagjának boldogulását szolgálja, "és minden erőnkkel arra kell törekednünk, hogy minél kevesebb embertársunknak kelljen nélkülöznie".

Jobbik: szegényebb lett, aki korábban is az volt

A Jobbik szerint az elmúlt évek kormányainak ígéretei ellenére aki gazdag volt, még gazdagabb lett, aki szegény volt, az pedig még szegényebbé vált.
Sneider Tamás, az Országgyűlés szociális bizottságának jobbikos elnöke írt erről csütörtökön, az MTI-hez a szegénység elleni küzdelem világnapján eljuttatott közleményében.

Szerinte a magyar társadalom jelentős része a kormány szlogenje ellenére nem azt tapasztalja, hogy Magyarország jobban teljesítene. A válságban ugyanis tovább erősödött a társadalom szegmentálódása, a szegénység és a társadalmi kirekesztettség - írta az ellenzéki politikus, hozzátéve: korábban a Fidesz- és MSZP-kormányok is tévesen ígérték: most meg kell húzni a nadrágszíjat, de nemsokára jobb lesz.

A Jobbik teljes mértékben elutasítja azt a "lázári kijelentést, miszerint akinek semmije nincs, az annyit is ér" - húzta alá Sneider Tamás, hangsúlyozva: a magyar embereknek joguk van a tisztességes munkához és a tisztességes bérhez, amelyből képesek otthont teremteni, családot alapítani és gyermekeiket felnevelni.

MSZP: a kormány a szegények ellen küzd

Az MSZP szerint a rendszerváltás óta először van olyan kormánya Magyarországnak, amely nem a szegénység, hanem a szegények ellen küzd.

Mesterházy Attila, a szocialisták elnök-frakcióvezetője fogalmazott így az MTI-hez a szegénység elleni küzdelem világnapja alkalmából, csütörtökön eljuttatott közleményében.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: az Orbán-kormány három és fél év alatt kilencszeresre növelte a szakadékot a szegények és a gazdagok jövedelmi szintje között. "Maguknak minél többet szerezni, a többiektől minél többet elvenni" - Mesterházy Attila szerint ez a kabinet világos politikája. A pártvezető szerint emiatt nem jut félmillió gyereknek minden nap megfelelő mennyiségű és minőségű élelem, emiatt van félmillió ember munka, másik félmillió pedig mindenféle ellátás és jövedelem nélkül.

Az MSZP kormányra kerülve véget vet ennek - folytatta, hozzátéve: igazságot szolgáltatnak minden "kisembernek", mindazoknak, akik "nap mint nap a hátukon viszik ezt az országot, de akiktől az Orbán-kormány elvette a normális élet lehetőségét".

Mesterházy Attila azt ígérte, minden gyermeket segítenek, hogy többre vihesse, mint a szülei. Emellett új munkahelyeket teremtenek, hogy minden családban legyen legalább egy kereső. "Történelmi küldetésünk és feladatunk, hogy megállítsuk az elszegényedést" - zárta közleményét az MSZP vezetője.

Ma tartják a szegénység elleni küzdelem világnapját

Október 17-én tartják világszerte a szegénység elleni küzdelem világnapját. Az Unicef szerint ma Magyarországon valamilyen szempontból minden második gyermek nélkülözésre kényszerül.

Az ENSZ Közgyűlése 1992-ben a szegénység elleni küzdelem világnapjává nyilvánította október 17-ét. A közgyűlés felkérte a tagállamokat, hogy szenteljék ezt a napot a szegénység visszaszorításával kapcsolatos tevékenységük bemutatásának. Magyarországon ma több rendezvényt is tartanak, hogy felhívják a figyelmet a szegények helyzetére.

A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a szegények problémájára, ugyanis az ő érdekérvényesítő képességük meglehetősen csekély. Magyarországon elsősorban a gyermekek, az idősek, az alacsony iskolázottságúak, a kistelepüléseken élők, a romák, a betegek és a fogyatékkal élők a szegénység szempontjából legveszélyeztetettebb csoportok.

Az ENSZ Gyermekalapjának (Unicef) magyar bizottsága az MTI érdeklődésére arra hívta fel a figyelmet, hogy ma Magyarországon minden második gyermek nélkülöz valamilyen szempontból. Az alapvető szükségletek (étkezés, ruházkodás) az alacsony jövedelmű családokban sérülnek a leginkább. Az Unicef szerint különösen veszélyeztetettek azok a gyermekek, akiknek szülője alacsony iskolai végzettségű, munkanélküli vagy egyedül gondoskodik gyermekéről.

A szervezet 2013-as jelentése rámutatott arra, hogy Románia minden szempontból a legrosszabbul teljesítő országok között van, de közvetlenül előtte az Egyesült Államok található, amely viszont a világ egyik leggazdagabb országa. A nyugat-európai országok az élmezőnyben helyezkednek el, míg a kelet-közép-európai államok lassan felzárkóznak mögéjük. Különösen jól látható ez Szlovénia és Csehország esetében, amelyek az oktatási, egészségügyi és az anyagi helyzet szempontjából a mezőny élvonalába tartoznak.

A szervezet jelentése kitér a gyermekek szubjektív értékelésére is, azaz arra, hogy ők maguk miként látják a jóllétüket. E szerint például a gazdasági krízis sújtotta Görögország - amely egyébként a lista végén szerepel -, a gyermekek értékelése alapján az egyik legjobb hely. Hasonlóan jól teljesített Olaszország, Lettország, Észtország és Spanyolország is. Ezzel szemben a gyermekek sokkal rosszabbul érezték magukat annál, mint amit az objektív mérőszámok mutattak Németországban, Lengyelországban, Luxemburgban és Kanadában.

Mind az objektív, mind a szubjektív értékelés szerint Hollandiában és a skandináv országokban a legjobb a gyermekek helyzete.

Magyarország a 29 vizsgált ország között a 20. helyen végzett. A régió országaival összehasonlítva Lengyelországnál, Szlovákiánál és Romániánál is jobb eredményt ért el. Az Unicef az egészségügyi helyzettel kapcsolatban megjegyezte: Magyarországon a legmagasabb a védőoltásban részesülő gyermekek aránya, de a koraszületések száma is itt a legnagyobb.

Olvasóink írták

 • 8. x 2013. október 18. 12:25
  „Az Eurostat adatai szerint ... 2012-ben a {magyarországi} társadalomnak már majdnem 32 százaléka - mintegy hárommillió ember - volt az elszegényedés szempontjából vagy a társadalmi kirekesztettség szempontjából _veszélyeztetett_. Ezen belül másfélmillió ember él a szegénység _küszöbén_.
  ...
  Ez nagyban egybecseng a Vöröskereszt legfrissebb jelentésével {http://goo.gl/cVjVkh - pdf, 6.097 KB}, amelyben azt mondják: évtizedekig nem fog magára találni Európa gazdasága. "A válság hosszú távú hatásai még nem is kerültek a felszínre. A jelentésünk azt mutatja: még akkor is évtizedekig érezzük majd a válság hatásait, ha a közeljövőben jóra is fordulna a gazdaság helyzete" - írja a jelentés előszavában a szervezet, amely hosszasan csepüli Európát azért, hogy a gazdagodó fejlődő világgal szemben itt egyre több a szegény.

  A Vöröskereszt szerint az egyik legégetőbb probléma a pályakezdő munkanélküliség, ám a munkaképes fiatalok elvándorlása is nagy ütés egyes országoknak, köztük Magyarországnak.
  http://fn.hir24.hu/gazdasag/2013/10/17/brutalis-szegenyseg-jon-magyarorszagra/ {Európa nagy részére is.}”
 • 7. mivan? 2013. október 17. 16:12
  „Szerintem az szegény akinek anyagilag a "hónap nem 30 napból" áll. Hányan lehetnek??”
 • 6. majzik 2013. október 17. 15:57
  „A szegénység rettenetesen relatív !
  Sokan vagyunk testvérek. Viszonylag szerény anyagi háttér mellett nem nagyon éreztem magamat ,,hátrányosnak+. És nem volt szégyen , csak állapot !

  Én ( mellesleg rosszul ) úgy gondoltam,hogy a gyerekeknek meg kell adni azokat a dolgokat amelyeket mi nem kaptunk meg.

  Közel hatvan évesen látom a dolgok nem így működnek !

  Persze !
  Az unokák (ka ) más pálya !

  A jelenlegi államhatalom biztosítja reggel fél nyolctól fél ötig a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknek nevelését, eltartását !

  Kérdés ?

  Miről beszéltek ?”
 • 5. queenmargareth1 2013. október 17. 15:42
  „köszönöm, ez érint engem.”
 • 4. zero 2013. október 17. 12:26
  „Hol a pénz és honnan ? http://www.youtube.com/watch?v=oemVWqTY7hU#t=131”
 • 3. zsozso64 2013. október 17. 12:00
  „Még-hogy a Fidesz nem tesz a szegénység ellen??? Szemen szedett rágalom!! A fideszesek tudják, hogy először mindenki a saját környezetében kell, hogy rendet tegyen! Ezért, nincs is már a Fideszes képviselőknek egyetlen szegény rokona, vagy ismerőse sem. Hagy´drá Magyarország! Hagy´drá Magyarok! A kutya ugat, az impotens ellenzék "széplelkűsködik", a karaván pedig úgy itt hagy bennünket (ha nem mutatkozunk kellően erősnek és agresszívnek) mint a csuda!!”
 • 2. Horthyszobor 2013. október 17. 11:26
  „Mutasson már valaki egy szegény mszp-s politikust :) Ne röhögtessenek! Igaz a fidesznél sincs.”
 • 1. achilleus 2013. október 17. 10:21
  „"Az MSZP kormányra kerülve véget vet ennek "

  - például eltörli a "gazdagoknak" járó gyermekkedvezményt (és persze mindenkiét, mert úgy "igazságos"), ellenben alanyi jogon teszi családfenntartóvá a gyermekeket, ezzel elősegíti, hogy a gyermek legyen a családok legfőbb jövedelemforrása. Így eléri, hogy olyanok is vállaljanak gyermeket, akik egyébként önmagukat is alig lennének képesek eltartani.
  - nagyon nem hiteles az, amit az mszp itt választási programként ledarált, korábbi gyermekszegénység elleni programjuknak valamikor 2023-ig kellett volna megvalósulnia. (És 2010 előtt csak tanulmányokra költöttek.) Vajon addig mennyi "új" éhező gyerek fogantatásához akartak pénzügyi ösztönző eszközöket nyújtani? persze azt is csak akkor, ha éppen nem szorult a pénzügyi hurok, ld. Bajnai (korábban Bokros) család- és gyermekellenes rendeleteit.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: a családok terhei csökkentek a leginkább

Selmeczi Gabriella ismertette: a két legfontosabb elem a családokat terhelő adók csökkentése,… Tovább olvasom