Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Szégyen, hogy Radnóti gyilkosai díszsírhelyen nyugszanak

A magyar állam nem tett semmit annak érdekében, hogy háborús bűnösök, náci keretlegények ne egy Nemzeti Panteonban nyugodjanak, hősi halottként - áll az SZDSZ frakcióvezető-helyettesének Boross Péterhez írt levelében.
Gusztos Péter szerint a volt belügyminiszternek, aki jelenleg Nemzeti Emlékhely- és Kegyeleti Bizottság elnöke kettős a felelőssége, hiszen egyik funkciójában sem tett semmit annak érdekében, hogy Radnóti gyilkosai ne díszsírokban kapjanak helyet.

Egy ország állapotát tükrözi, hogyan dolgozza fel saját múltját - áll Gusztos Péter levelében. Az SZDSZ frakcióvezető-helyettese Boross Péternek azt írta: szégyen, hogy náci keretlegények, köztük a 100 évvel ezelőtt született Radnóti Miklós gyilkosainak sírján ma is az olvasható: "a hazáért haltak vértanúhalált".

1992-ben Demszky Gábor megpróbálta megakadályozni a 298-as parcella feltárását. Néhány hónappal később a parcella közepére székely kaput emeltek, ami kegyeletsértő vétek, hiszen összeköti a valódi mártírok és a náci keretlegények sírhelyeit. Boross Péter, akkori belügyminiszter segítségével akkor ezt mégis megtehették - áll Gusztos Péter levelében.

Boross Péter három éve a Nemzeti Emlékhely- és Kegyeleti Bizottság elnöke. A liberális politikus szerint azonban azóta sem tett semmit az ellen, hogy háborús bűnösök Nemzeti Panteon felirat alatt, díszsírokban kapjanak helyet. Az SZDSZ nem a keretlegények újratemetését, hanem hiteles tájékoztatást vár arról, hogy a magyar állam és a magyar nép nem mártírként és hősi halottként tartja számon Radnóti és társai gyilkosait.

Olvasóink írták

 • 12. Power 2009. május 15. 16:02
  „Tiszta "pelenkát" kell adni Gusztosnak is és Borosnak is.”
 • 11. maradando 2009. május 15. 01:46
  „joy. Ha bötüröl bötüre vesézűnk ki valamit akkor igazad is van.De vannak elözmények és ideges reagálások az SZDSZrészéröl./Dávid,hogy odavágjon a kis kopasz Goliátnak ezt egelözően azt találta mondani"Csak a jobbik hátán ,és birálatával marad észrevehető párt".Hát én személy szerint úgy vélem,hogy igy próbált visszavágni azMDF prominens tagján keresztűl. /20 éve a bögyökben volt a probléma mégis most kerűlt teritékre?/ 100%-ig igazad van seki sem akar halottgyalázást,csak bocsánat kérést. Ahogy ezt kormányfők,vagy pápák is megteszik elődeik hibáinak nyílt elismerésével.”
 • 10. Gingko 2009. május 15. 01:25
  „Kicsit bővebben is ki lehetne fejteni, mert így nem értem, hogy miről van szó.”
 • 9. joy 2009. május 14. 22:39
  „Tényleg nagyon sok kisHUNunkban a funcionális analfabéna.
  Értelmezni kellene a cikk záró sorát:

  "...Az SZDSZ nem a keretlegények újratemetését, hanem hiteles tájékoztatást vár arról, hogy a magyar állam és a magyar nép nem mártírként és hősi halottként tartja számon Radnóti és társai gyilkosait..."”
 • 8. maradando 2009. május 14. 22:23
  „Ha az MDF-nek érdemben nem érdeke megvédeni Boross Pétert,akkor az utolsó alapitó bástyájúkat is feláldozzák.Ez pedig már nyilt összefonodást jelent a közelgő 2010 választásoknál az SZDSZ-el.A kegyeletről pedig nehéz úgy beszélni amikor Hasburg György Úrfit jelölik maguk mellé !Nem ildomos elmenni 1848 kegyeleti megemlékezésre ,ha a nép volt hóhérának utodát kérik segitségnek az EP választáshoz.”
 • 7. Megakrieger 2009. május 14. 21:52
  „És ha változik az álláspont egy év múlva, aztán ki tudja mikor?
  csinálnak a "nagyok" egy temetőt a hősöknek meg egyet az ellenségnek és ciklusonként cserélgetik a halottakat?
  Lehet itt mutogatni, de ha az szdsz nek annyira nagyon célja lett volna megszüntetni ezt az állapotot megtehette volna az elmúlt években, amíg hatalmi pozícióban volt.
  Annyira átlátszó viszályt keltés az egész! Undorító dolog felhasználni pl. Radnótit az alantas politikai céljaikra.
  Megint arra megy ki a játék, hogy előrángathassák a náci kártyát, arra, hogy megosszanak minket és uralkodhassanak felettünk? Szerintem ne hagyjuk!”
 • 6. dodó 2009. május 14. 21:41
  „Ha jól emlékszem, Franczia-Kiss Mihály is ott fekszik, ami nem zavarja Gusztos(talan) Petrát.
  Apropó! Petránknak nem az esedékes buziparádé megszervezésén kéne munkálkodnia a droglegalizáció és az éhezve rettegő cigányok megmentésén???”
 • 5. web 2009. május 14. 21:29
  „Vajon minek az apropóján lázít a képviselő úr? 2009 írunk! Eddig nem volt gondja a sírhellyel, csak most jut eszébe ?Egész más problémák vannak az országban,azokról kellene inkább beszélni!!!A megoldatlan gazdasági helyzetről nyisson inkább vitát vagy arról,hogy miért veszi fel azt a temérdek pénzt költségelszámolás nélkül!”
 • 4. flexsnake 2009. május 14. 20:17
  „Most az a fontos hogy csontok hol vannak? Ennyi erővel a szegedi szovjet sírokat is kiáshatjuk... Hagyják pihenni a holtakat ott ahol vannak. Az már régen volt, ne bolygassák.”
 • 3. Carlo 2009. május 14. 19:43
  „ha már meghalt bárki is,nem mindegy? hogy hol porlad?
  Majd Isten ítél!
  de ezen jogotok van háborogni

  és még mennyi mindenen kéne, és nem tehetünk semmit...........”
 • 2. Yucca 2009. május 14. 19:39
  „Kösz a figyelmeztetést, - akkor nem olvasom el. Radnóti bori életszakasza volt annakidején a gyakorló tanításom, meg is ríkattam az osztályt és magamat vele. Nem hinném, hogy van olyan igaz magyar ember, akit az utolsó verseinek elolvasása ne indítana meg.”
 • 1. achilleus 2009. május 14. 18:47
  „Az eredeti tanulmány itt:
  http://kalaka07december.homestead.com/Felmagasztosult_keretleg_nyek.pdf
  Figyelmes olvasással kiderül, hogy az 5 keretlegényből 3 a háború után a Kommunista Párt tagjaként tevékenykedett, sőt a Radnóti meggyilkolásával leginkább gyanúsítható Tálas András, a "
  Kommunista Párt Terményszövetkezeti és Értékesítő irodavezetője"-ként bukott le. "Úgy ítélték halálra és végezték ki, hogy a terjedelmes nyomozati és peranyagban egy mondat sem szól arról, hogy bármilyen szerepe lett volna a 22 bori munkaszolgálatos - köztük Radnóti Miklós - abdai kivégzésében."
  A tanulmány elolvasása csak erős idegzetűeknek ajánlott!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KDNP delegáltja a koncessziós díjak emelését javasolja

Az RTL és a TV2 koncessziós díjának 10 százalékos emelését javasolta csütörtökön Tirts Tamás, az… Tovább olvasom