Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Székely Lászlót jelöli ombudsmannak az államfő

A köztársasági elnök a Sándor-palotában csütörtökön tett sajtónyilatkozatában jelentette be döntését.

Székely László

Székely László 1958. március 15-én született Budapesten.  

1982-ben szerzett diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. 

1982 óta tanít az ELTE ÁJK polgári jogi tanszékén, 1990 óta a Kari Tanács tagja. 1995-ben az egyetem Trefort Ágoston Emlékéremmel tüntette ki. 

1992-ben beválasztották a Szerzői Jogi Szakértői Testület tagjai közé. 

1992-ben lett a Fidesz környezetvédelmi kabinetjének jogi szakértője, 1996-ban megválasztották az ORTT panaszbizottságának tagjává.  
 
1996 óta oktat a győri Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc   Állam- és Jogtudományi Karán. 

Az első Orbán-kormány idején, 1998 és 2002 között kormánybiztosként felelt a Hágai Nemzetközi Bíróság dunai vízlépcsőügyben hozott ítéletének végrehajtása érdekében szükséges kormányzati feladatok koordinációjáért. 

2008 óta az ELTE Jogi Továbbképző Intézet igazgatója. 

2010. június 15-én kinevezték az új polgári törvénykönyv előkészítését koordináló miniszteri biztosnak, megbízatása 2013. január 19-vel zárult. 

2013. január 20. óta a határokkal osztott természeti erőforrások fenntartható használatáért felelős miniszteri biztos a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban, megbízatása 2014. január 19-ig szól. Orbán Viktor kormányfő

2012. decemberi megbízása alapján ő vezeti a magyar küldöttséget a dunai vízlépcsőről szóló magyar-szlovák tárgyalásokon.

Székely Lászlót jelöli az alapvető jogok biztosának Áder János. A köztársasági elnök a Sándor-palotában csütörtökön tett sajtónyilatkozatában jelentette be döntését. Székely László az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karának oktatója, az elmúlt években miniszteri biztosként koordinálta az új polgári törvénykönyv (Ptk.) előkészítését.

Az államfő azt mondta, jó lelkiismerettel, kellő körültekintéssel és megfelelő politikai egyeztetés után jó szívvel ajánlja a parlamenti pártok figyelmébe és megválasztásra Székely Lászlót, aki minden szükséges kritériumnak megfelel.

A köztársasági elnök felidézte, hogy a jelölt nevének bejelentése előtt, kedden a parlamenti frakciók vezetőivel egyeztetett a jelöltállítás elvi alapjairól. A törvény szerint az alapvető jogok biztosának a kiemelkedő tudású jogászok közül kell kikerülnie - mondta, hozzátéve: bár nem jogszabályi kötelezettség, de szerinte fontos, hogy az ombudsman rendelkezzen megfelelő államigazgatási gyakorlattal és legyen vezetői tapasztalata is.

Áder János azt is fontosnak tartotta, hogy az ombudsman legyen jártas alapjogi kérdésekben, és foglalkozzon nemzetközi jogi kérdésekkel, nemzetközi összehasonlító joggal.

Emellett a pártok képviselőivel tartott keddi egyeztetésen többen is megfogalmazták azt, hogy örülnének, ha független, korábban pártokhoz nem kötődő szakember lenne a jelölt - emlékeztetett.

"Olyan személyt javasolok az Országgyűlésnek megválasztani, aki ezeknek a szempontoknak kivétel nélkül, maradéktalanul megfelel" - jelentette ki az államfő.

Kifejtette: a jelölt, Székely László megfelelő jogi tudással, egyetemi háttérrel rendelkezik, tanulmányai befejezései óta az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának Polgári Jogi Tanszékén oktat. Államigazgatási tapasztalatait részben "dunai kormánybiztosként", részben pedig az új Ptk. előkészítésében részt vevő kormányzati megbízottként szerezte. Vezetői tapasztalata is van - folytatta -, hiszen hosszú évek óta irányítja a Jogi Továbbképző Intézetet.

A szakember több alapjogi kérdéssel is foglalkozott, illetve foglalkozik, a szólásszabadság, a véleménynyilvánítás szabadsága és a személyhez fűződő jogok tartoznak elsősorban kutatási területe közé - ismertette Áder János, hozzáfűzve, hogy Székely László rendelkezik nemzetközi összehasonlító jogi ismeretekkel is, hiszen 1984-ben diplomázott a Strasbourgi Egyetem Nemzetközi Összehasonlító Jogi Szemináriumán.

A köztársasági elnök az 1958-as születésű Székely László tárgyalásai tapasztalatai között említette, hogy a szakember hosszú időn keresztül képviselte a magyar államot, amikor a hágai bíróság ítéletének végrehajtása érdekében Szlovákiával kellett egyeztetni vízmegosztási kérdésekben.
Végül kiemelte azt is, hogy Székely László soha semmilyen pártnak nem volt tagja.

Szabó Máté jelenlegi ombudsmant az Országgyűlés 2007-ben választotta meg hat évre, megbízatása idén szeptember 24-én jár le.

Az alkotmány értelmében az alapvető jogok biztosát és helyetteseit az Országgyűlés a parlamenti képviselők kétharmadának szavazatával választja meg hat évre.

Áder János a Sándor palotában nevezte meg jelöltjét. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Áder János a Sándor palotában nevezte meg jelöltjét.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Országgyűlési biztosok

Magyarországon az Országgyűlés 1993. június 1-jén - kétharmados törvényként - fogadta el az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról (ombudsmanról) szóló törvényt. Ennek értelmében az ombudsman feladata, hogy "az alkotmányos jogokkal kapcsolatban tudomására jutott visszásságokat kivizsgálja vagy kivizsgáltassa, és orvoslásuk érdekében általános vagy egyedi intézkedéseket kezdeményezzen". Az ombudsmant a köztársasági elnök jelölése alapján az Országgyűlés választotta kétharmados többséggel, hatéves időtartamra. Mellette ugyanakkortól működött az országgyűlési biztos általános helyettese, valamint az adatvédelmi biztos, illetve a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok biztosa is.

Az általános helyettesi poszt - az Országgyűlés döntése alapján - 2007. július 2-i hatállyal megszűnt. Ennek a döntésnek az volt a célja, hogy létrehozhassák a jövő nemzedékek ombudsmanjának tisztségét, amelyet 2007. november 26-án szavaztak meg a képviselők. Az új országgyűlési biztos feladata az volt, hogy figyelemmel kísérje, értékelje és ellenőrizze azon jogszabályi rendelkezések érvényesülését, amelyek biztosítják a környezet és a természet állapotának fenntarthatóságát és javítását.

2011. július 11-én az Országgyűlés sarkalatos törvényben egységesítette az ombudsmani rendszert. A 2012. január 1-jén életbe lépett változtatások részeként a korábbi négy ombudsmant az alapvető jogok biztosa váltotta, aki a hatóságok és a közszolgáltatást végző szervek mellett kivételesen cégeknél, bankoknál, vagy társadalmi szervezeteknél is folytathat eljárást. Az új törvény alapján az alapvető jogok biztosa az országgyűlési biztos, a kisebbségi biztos és a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának jogutódja, munkáját két helyettes segíti. A biztosok személye nem változott, az adatvédelmi ombudsman intézménye megszűnt, feladatait a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vette át. A két új jogszabály megalkotására a 2012. január 1-jétől hatályos alaptörvény elfogadása miatt volt szükség.

Az Országgyűlés a köztársasági elnök javaslatára választhatja meg az alapvető jogok biztosát, akinek hatásköre az alapvető jogok körüli visszásságok kivizsgálására és kivizsgáltatására terjed ki. A Magyarországon élő nemzetiségek jogainak érvényesülését, illetve a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét az alapvető jogok biztosának helyettesei felügyelik. (Az adatvédelmi ombudsman helyébe lépett Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetőjévé a köztársasági elnök Péterfalvi Attilát nevezte ki kilenc évre.)

Az Országgyűlés 2012. november 19-én elfogadta a pénzügyi ombudsmani poszt létrehozásáról szóló törvényt. A fogyasztóvédelmi törvény módosításával rögzítették, hogy a pénzügyi ombudsman feladatai végrehajtása során független, nem kérhet és fogadhat el utasítást a kormánytól, más államigazgatási szervtől, az Európai Unió intézményeitől, a tagállamok kormányaitól vagy bármilyen más szervezettől. A pénzügyi jogok biztosa, akit a nemzetgazdasági miniszter nevez ki határozatlan időre, a klasszikus biztosi feladatok mellett fontos szerepet tölt be a pénzügyi kultúra fejlesztésében, a fogyasztókat segítő pénzügyi ismeretek terjesztésében.

Az eddigi országgyűlési biztosok

állampolgári jogok biztosa:
Gönczöl Katalin (1995-2001)
Lenkovics Barnabás (2001-2007)
Szabó Máté (2007-2011)

általános helyettese:
Polt Péter (1995-2000)
Takács Albert (2001-2007)

nemzeti és etnikai kisebbségi jogok biztosa:
Kaltenbach Jenő (1995-2007)
Kállai Ernő (2007-2011)

adatvédelmi biztos:
Majtényi László (1995-2001)
Péterfalvi Attila (2001-2007)
Jóri András (2008-2011)

a jövő nemzedékek biztosa:
Fülöp Sándor (2008-2011)

Országgyűlési biztosok 2012. január 1. óta

alapvető jogok biztosa: Szabó Máté (2012-)
helyettese: Kállai Ernő (2012-) (a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelme)
helyettese: Fülöp Sándor (2012. január-szeptember, a jövő nemzedékek érdekeinek védelme)
helyettese: Szabó Marcel (2012. október-, a jövő nemzedékek érdekeinek védelme)
pénzügyi jogok biztosa: Doubravszky György (2013-)

Olvasóink írták

 • 10. mazsolaszolo 2013. augusztus 08. 18:40
  „Ja, látom. Bocs. A felállás és az elmebaj mögötte ugyanaz, csak a poszt más.”
 • 9. KamuNeni 2013. augusztus 08. 18:39
  „ezek szerint megegy haszontalan joszag az allamvzetesben?? arrol van szo? elvtarsak.”
 • 8. mazsolaszolo 2013. augusztus 08. 18:26
  „Miért kell Ádernek mennie? Miért mond le? Túl sokat mondott ellen Viktorkának?

  Na ez egy elmebaj, a javából. Ezt komolyan mondom.

  Egy olyan embert akarnak államfővé tenni, és (csak azért) akinek a születésnapja március 15-én van, a vezetékneve pedig Székely, csak azért, hogy Orbán beteges komplexusai a helyükre zizzenjenek? Mert jogászként, közszereplőként Székely majdnem egy nulla. Ezt meg én tudom.

  Ps: azt ugye mindeki észrevette, hogy Horn Gyula temetésén NEM VOLT OTT az első számúként meghívott Angela Merkel?

  Nota bene!”
 • 7. mivan? 2013. augusztus 08. 17:48
  „Nekünk már qrvára mindegy kit hova neveznek ki.”
 • 6. majzik 2013. augusztus 08. 16:59
  „3. Qllancs 2013.08.08. 15:41

  Senki sem független !

  Amúgy meg mi a manó ez az onbudsman ?

  Ez egy baromság !

  Vannak ezek a tornából felmentett ájultak akik megmondják a tutit !

  A legkomolyabb élettapasztalatuk a hétvégi Tesco bevásárlási tortúra !”
 • 5. studyfy 2013. augusztus 08. 16:49
  „dilidoki, ha már zászlót említesz, nem kellene a képen szerepelni az EU zászlónak is?”
 • 4. dilidoki 2013. augusztus 08. 16:39
  „Háromszor olvastam e l a címet, mire rájöttem, nem a székely zászlót jelölték ki...”
 • 3. Qllancs 2013. augusztus 08. 15:41
  „orbán hű embere !
  NEM kéne inkább FÜGGETLENT ??????”
 • 2. gorgó 2013. augusztus 08. 14:48
  „én Mészáros Lőrincet ajánlanám”
 • 1. Zember 2013. augusztus 08. 13:43
  „Sínen vagyunk.
  "Székely László... Államigazgatási tapasztalatait részben ... az új Ptk. előkészítésében részt vevő kormányzati megbízottként szerezte."
  Ajánlott irodalom:
  "A 2014. március 15-től hatályos új Polgári törvénykönyv nemcsak jogvédők, hanem Szabó Máté ombudsman szerint is aggályos. A törvény szerint a közszereplőket csak akkor érhetné bírálat, ha fennáll a ,,méltányolható közérdek", ami viszont egy olyan gumifogalom, amit sokféleképp lehet értelmezni, így a bírónak az ítélethozatalkor szintén túl nagy hatalma lenne eldönteni, hogy akár egy komment közérdekről szólt-e. De ez csak az egyik probléma az új törvénnyel, ott van a másik elem, ,,az emberi méltóság sérelme" is, ami hasonlóan homályos."
  Szólásszabadság Magyarországon: azt mondasz, amit szabad
  http://444.hu/2013/08/07/szolasszabadsag1/
  Ilyen ombucman köll nekünk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP, Együtt-PM: a devizahitelek elterjedéséért a Fidesz a felelős

A választási szövetség Orbán Viktort és Mtolcsy Györgyöt okolja. Tovább olvasom