Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Szekeres: a kormány csak bűvészkedik a számokkal

Az MSZP szerint a 2011. évi büdzsé nem költségvetés, hanem bűvészkedés a számokkal; az állam kiadásai a költségvetés tervezetében döntően pillanatnyi érdekeket és nem a magyar társadalom hosszú távú érdekeit szolgálják.
Szekeres Imre, az MSZP gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője vasárnap az MTI-nek telefonon nyilatkozva leszögezte: a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által a talpra állás költségvetésének nevezett büdzsé "homlokzata rendben van, de belül néhány tartóoszlop kivételével már teljes a káosz".

Hozzátette: a homlokzat, vagyis a költségvetés külső képe megfelel Magyarország hosszú távú érdekeinek, az Európai Unió és a nemzetközi gazdaság követelményeinek. Megjegyezte ugyanakkor, hogy itt is van egy bizonytalansági tényező, ez a növekedés 3 százalékos mértéke.

A szocialista országgyűlési képviselő szerint kedvező, hogy az államadósság törlesztő részlete - az elmúlt másfél év intézkedéseinek következtében az államháztartás mérséklődő hiánya, az ismét kedvező irányba változó hozamszintek, valamint az árfolyam stabilizálódása következtében - csökkeni fog 1.064 milliárd forintra 1.215 milliárd forintról.

Szekeres Imre leszögezte: a jövő azonban rendkívül kockázatos.

Ennek indoklásaként elmondta: a nyugdíjkassza jövő évi, közel 900 milliárd forintos hiányának pótlására az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők vagyonából 540 milliárd forinttal és az állam által a magánpénztárakba havonta át nem utalt, összesen évi 360 milliárddal számol a költségvetés.

A magánnyugdíjpénztárakból származó 360 plusz 540 milliárd forintos forrás óriási mozgásteret jelent a költségvetésnek - hangsúlyozta azzal, hogy akkor ezért volt a "támadás a nyugdíjbefizetések ellen, ezért kell elvenni a munkavállalók befizetéseit, ezért kell őket visszakényszeríteni abba, hogy csak állami nyugdíjalapba fizessenek".

A szocialista politikus szerint a nyugdíjkassza hiánya 2012-től újratermelődhet, és ma még nem látni, hogy a magán-nyugdíjpénztári vagyon elköltését követően ezt hogyan lehet pótolni; az sem világos még, hogy mennyien lépnek vissza az állami rendszerbe.

Úgy vélekedett: a kis és a közepes keresetűeket sújtja a személyi jövedelemadó új rendszere. Mint mondta, a szocialisták nem tartják elfogadhatónak, hogy csak és kizárólag a felső tízezer esetében van adócsökkentés. Kevesek adócsökkentését sokak tehernövekedése fogja kompenzálni a következő 2-3 évben, ami megjelenik majd az élelmiszerárakban, a ruházati cikkek áraiban, vagy az üzemanyagárakban - szögezte le.

Szerinte probléma az is, hogy semmilyen módon nem ösztönzi a növekedést és ezen keresztül a munkahelyteremtést az új adórendszer.

Emlékeztetett: a MSZP arra tett javaslatot, hogy az adók csökkentése igazságos legyen, és a munkahelyteremtést szolgálja.

Javaslataik közül kiemelte: a munkajövedelmek után 5 millió forintig 16 százalékkal, a fölötti rész után 32 százalékkal adózzanak; ne csökkenjen az alacsony és közepes keresetűek jövedelme, az adójóváírás összegének és határának csökkentése miatt, hanem maradjon az idei szinten; az alacsonyabb keresetű munkavállalóknak az állam támogatásként a maximálisan igénybe vehető mértékig egészítse ki az adókedvezményt ("visszatérítendő adó"); maradjon fenn a jelenleg alkalmazott évi 7.620.000 forintos jövedelemhatár.

A szocialisták javasolják, hogy a vállalatok által fizetett járulékot csökkentsék 3 százalékkal jövőre, az alapvető élelmiszerek ÁFÁ-ját pedig 18 százalékról 5 százalékra.

Ezek a javaslatok összességében nem érintik a költségvetés egyensúlyát - húzta alá.

A szocialisták szerint elfogadhatatlan a közszolgáltatásokban dolgozók elbocsátása, bérük és juttatásaik befagyasztása, ahogy az is, hogy sem az egészségügyben sem az oktatásügyben nem történik előrelépés.

Olvasóink írták

 • 6. jozko 2010. október 31. 22:39
  „Egyelőre mindenesetre többet lát belőle, mint mi!

  Aztán majd meglátjuk, olyan jó-e gazdasági elemzőnek, mint hadügyminiszternek?”
 • 5. szilléri 2010. október 31. 18:05
  „A ....matt, ha ennyire tudja mit kéne csinálni mi a francért nem tettek nyolc évig ?”
 • 4. szatyi 2010. október 31. 16:39
  „Attól még igaza is lehet...”
 • 3. maci52 2010. október 31. 14:17
  „Megszólalt a vén kommunista.”
 • 2. nádiposzáta 2010. október 31. 13:12
  „szekeres az mszp pártja csődkormányzását erőlteti a Fideszre.”
 • 1. dodó 2010. október 31. 12:55
  „Ez a derék Szekeres(Stein) Imre miért nincs még börtönben?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbantással fenyegették meg a nagykállói kórházat

Két alkalommal is robbantással fenyegette meg a nagykállói kórházat egy férfi szombaton; a… Tovább olvasom