Délmagyar logó

2018. 11. 21. szerda - Olivér 3°C | 8°C Még több cikk.

Szekeres: aktívabb európai kezdeményező szerepre van szükség

Európának el kell döntenie, hogy valóban erős akar-e lenni, és befolyásolni kívánja-e a nemzetközi politikát - fogalmazta meg a Münchenben zajló nemzetközi biztonsági konferencia tanulságaként a magyar honvédelmi miniszter, aki aktívabb európai nemzetközi szerepvállalást sürgetett.
Szekeres Imre az MTI-nek adott szombati nyilatkozatában emlékeztetett a kínai és az orosz külügyminiszter, valamint az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó beszédeire, és úgy ítélte meg: Európa egy helyben topog, miközben jóval kezdeményezőbb szerepre lenne szükség.

A politikai, gazdasági és környezetvédelmi döntések ugyanis látható módon több irányba tolódnak. Európának akkor lehet tényleges súlya a világ sorsának alakításában, ha kezdeményezőbben lép fel, és képes a transzatlanti viszony megújítására.

A müncheni konferencia legérzékenyebb témáival, az európai rakétatelepítés, továbbá Irán kérdéskörével kapcsolatban a miniszter kifejtette: nem tartja meglepőnek azt a bejelentést, amely szerint Románia is szerepet kap az amerikai rakétavédelmi pajzsban. Utalt arra: amikor Obama elnök néhány hónappal ezelőtt ismertette a rakétavédelmi rendszerre vonatkozó új elképzelést, kiemelte az Oroszországgal való együttműködés fontosságát, továbbá azt, hogy a több lépcsőben kiépülő rendszerben több európai tagállam is érintett. Ez a rendszer nem Oroszország ellen irányul - hangsúlyozta Szekeres Imre, emlékeztetve: annak első lépcsője a haditengerészeti erőre épül, tehát nincs szó szárazföldi telepítésről. Megítélése szerint Traian Basescu román elnök bejelentése a sajtóban túl nagy hangsúlyt kapott, miközben a román parlament ez ügyben még nem foglalt állást.

Iránnal kapcsolatban a miniszter kifejtette: Münchenben az a közös vélemény alakult ki, hogy Irán részéről csak a tettek és nem a kijelentések számítanak. Ha Teherán hajlandó megtenni a nemzetközi közösség számára garanciát jelentő lépéseket, az meggyőző lehet. A nyilatkozatok önmagukban nem segítenek a probléma megoldásában - tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 1. dodó 2010. február 06. 20:15
    „Éber héber ez a Szekeres(Stern) gyerek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábítószert találtak a férfi kocsijában

Kábítószerrel visszaélés megalapozott gyanújával indítottak eljárást egy 35 éves ajaki férfi ellen,… Tovább olvasom